Nyhet

Ukens GAFFA-tape: Dette må du se på by:Larm

Vi har samlet den beste by:Larm-musikken i én spilleliste. Varm opp til festivalen med ukens GAFFA-tape.

Hver mandag oppdaterer vi vår spilleliste med den beste nye musikken, nøye håndplukket og kuratert av vår redaksjon. Spillelisten har som mange andre hatt sommerferie, men er endelig tilbake – nå i en utgave skreddersydd for by:Larm-festivalen som går av stabelen denne uken i Oslo. 

I den anledning dropper vi også et papirmagasin utover hele Oslo. Stay tuned! 

Som vanlig er det 30 artister som har funnet veien inn på GAFFA-tapen, og som vanlig fremhever de fem vi har aller mest tro på. 


DEKI ALEM
Den svenske rapduoen, Bennett, har gjort helomvendig og lansert nytt prosjekt under navnet Deki Alem. Det kunne ikke blitt gjort bedre. Gruppen som bærer navnet «barn av jorden» på eritreisk serverer en spennende hiphop/punk-fusjon og en mildt sagt radikal estetisk forandring fra duoens tidligere rap-fokus. På knalllåter som «Leave Me Alone» får vi en Joy Division-sample i surf-rock-lignende produksjon og aggressive hip-hop-vokaler, men ikke uten brå og deilige avbrekk med synther à lá Mort Garsons Plantasia. Det er også en enorm mystikk knyttet til denne gruppen. Ingen i media får tak i dem, nesten ikke by:Larm heller, har vi skjønt. 

ARY
Vi i GAFFA var ikke de eneste som måtte ty til seks stjerner og full pott da ARY slapp For Evig. «Det er først når Ary selv kaprer the means of production, at frigjørelsen finner sted», skrev vår anmelder og kalte det et rystende godt verk. Det er ikke bare et strålende musikalsk popunivers av virvlende stemmespor, dundrende bass og regnende synther, men også et nytt og ferskt prov på at sorgens gruvedrift fortsatt kan utvinne stor musikk. Vi både gråter og dirrer av lykke av tanken på å oppleve det live. Det bør du også.


AXEL OLSEN
Han er aller mest kjent som energibombe av en vokalist i Combos, som herjet på Øya. Sjokkerende nok er han vel så god til å rappe Limp Bizkit-aktig i gråsonen mellom skatehardcore og numetal som han er til å lage medrivende og leken elektronika ispedd deilige hiphop-beats. For eksempel låten «Juice» er nærmest for bra til å være sant. Tro oss.

NB: Axel Olsen har fjernet «Juice» fra Spotify. Vi nekter likevel å ta den bort fra spillelisten, og krever at den kommer tilbake sporenstreks. 


SIYABÅNG
Siyabång har norsk hiphops groveste, råeste stemme. Den debatten er så godt som død før den har begynt og bevises enda en gang når han på «In Studio» teamer opp med YEMZ, Noah X og hiphoplegenden over alle hiphoplegender her til lands, Tommy Tee. 129 Siyabång og YEMZ spiller på by:Larm, hver for seg, og begge deler blir en must see for ståa i norsk hiphop 2022.

Foto: Frode Fjerdingstad
Foto: Frode Fjerdingstad

SELMA FRENCH
Denne artisten lager det ene opuset etter det andre. Det er lenge mellom hver gang norsk visepop gjestes av et slikt gudbenådet talent, og det er ikke fordi det er få av dem. Det er snarere fordi låtskrivingen her er som skjært i eventyrets tegn, ordene velvalgt og stemmen alt man kan ønske seg i sjangeren. Låten «Sleepwalking» sier det meste som du trenger å vite. Og om du vil vite mer, kan du lese om da hun spilte i Bergen – og bergtok oss alle. Terningkast seks! BOBLERE:
Når dette er sagt, er det nærmest umulig å gi ekstra varme til så få som bare fem under årets by:Larm-festival. Vi har latt oss overumple av langt flere. Vi sitter på fersk førstehåndskunnskap om Hammok, Rick Grove, Ayka, JEJUNE og Gæste Gutter som vi så under Vill Vill Vest i Bergen forrige helg. De tre første navnene dunket inn velfortjente femmere. JEJUNE fikk en helt grei firer og Gæste Gutter... vel en to-er. 

I tillegg er det viden kjent at Beharie spiller på by:Larm i år – en mann i særklasse. Vi overværte ham på Langs Akerselva hvor han klinket til med en femmer-konsert. EP-en hans ga vi intet ringere enn en sekser. Og forresten har vi også intervjuet ham. Det har vi også gjort med Hedda Mae, et fenomen for seg selv, og Karpe-yndlingen Jonas Benyoub

Helt ferske intervjuer med by:Larm-artistene Makosir, Selma French, Lille Pablo og Sei Selina publiseres også snart på GAFFA.no – men først skal de få leve sine liv i den helt ferske papirutgaven vår som straks slippes ut i gatene. Inntil videre, kos deg og lad opp til en forrykende festival med denne spillelisten:

 


ANNONCE