Konsertanmeldelse

En norsk kronjuvel

Selma French

Vill Vill Vest

Selma French stilnet og rørte publikum en sen og anmassende lørdagskveld, som en praktfull lomme i tilværelsen.

Det er sagt og skrevet mye om hvem som er musikkbransjens «best bevarte hemmelighet» under Vill Vill Vest-festivalen i Bergen. Selv om flere og flere har fått øyet opp for, og flere store aviser har skrevet i de sterkeste ordelag om Selma Frenchs briljante solodebut Changes Like the Weather in the Mountain, føler jeg fremdeles behovet for å gaule høyt og lenge om hvilken norsk kronjuvel man her har med å gjøre.  

Det er Selma French som er musikk-Norges best bevarte «hemmelighet» – enn så lenge. Konserten hennes i Bergen lot det ikke være noen tvil. Vill Vill Vest var selv dristige nok til å sette avmælt og viseaktig folkpop som avslutter, men noen i bookingavdelingen har åpenbart visst akkurat hva de drev med.

Valget ga full uttelling.   

Foto: Thea Victoria Mendez Okkelmo
Foto: Thea Victoria Mendez Okkelmo

Tvinger frem ordbokens pompøse klisjér

Livefremførelsen til Selma French og resten av bandet var til å dåne av. 

Blikket til gitaristen nærmest borrer Selma French gjennom bakhodet, med en overlegen musisrerende kontakt seg i mellom, mens de gangene French og Anna Ueland på tangenter korer sammen nås eteriske klanghøyder som tvinger frem hele ordbokens pompøse klisjéer. 

Selma Frenchs vokal er aldri noe annet enn treffsikker og formidabelt formidlende denne kvelden, enten hun maler ut protestsangen «Listen to the Kids», den tåredryppende selvransakelsen «Fool of the Moors» eller høydepunktet «Around».

Hun legger ut på det ene opuset etter det andre på Landmark, korte vindråser og lange, omskiftelige,  stormfulle låter omhverandre, alle som skjært i eventyrets tegn med velvalgte ord og gudbenådet sangtalent. 

Foto: Thea Victoria Mendez Okkelmo
Foto: Thea Victoria Mendez Okkelmo

Et hode foran alle

Det er gjerne en særs negativ måte å si det på, men med det lille utvalge låter vi får servert lørdag kveld er det vanskelig å ikke tenke tilbake på hvor mange middelmådige låter man har hørt gjennom helgen. 

Med all respekt, det handler bare om at Selma French er et hode foran.

Hun vant 2022s Vill Vill Vest og gjorde det med en avsluttende, rolig sang om sin mormor – og det altså ved midnatt, som en liten og vidunderlig lomme i den ellers anmassende og støyete lørdagskvelden. 

ANNONCE