x
Skambankt: Horisonten Brenner

Skambankt
Horisonten Brenner

Knyttneven til den introvert, lengtende

GAFFA

Album / Indie Recordings
Utgivelse site.partials.date_prefix09.02.2018
Anmeldt av
Ellen Lund

Når et knalltøft rockeband går fra å være kompromissløst og sint, til å være litt mer følsomt og betenkt, blir det enten pinlig eller vakkert. Skambankts nye album Horisonten Brenner balanserer mellom disse to utfallene. 

For de som ikke allerede kjenner disse nesten-veteranene innen norsk rock, så er de et band fra Jæren ledet av Terje Winterstø Røthing, kjent fra Kaizers Orchestra på sang og gitar. Selv om bandet debuterte i 2004, så skal sagnet ha det til at bandet hadde sin opprinnelse i 1994 da de ble dannet bare få timer før deres første spillejobb.

LES OGSÅ: Eminem-konserten ble utsolgt på seks minutter.

Denne opprinnelseshistorien skinner på mange måter gjennom alt bandet har gjort. De har en slags umiddelbar og direkte sensibilitet som kun oppstår av musikk som ikke er altfor godt planlagt. Skambankt spiller enkel, ærlig og umiddelbart tilfredstillende rock. Deres nye album har derimot gjort en liten modifikasjon til denne formelen.

Angst og nostalgi

Dette er de to ingrediensene som det virker som at er lagt til Skambankt-oppsktiften. Åpneren I Dette Huset fremstår som Skambankts svar på Jokkes Prisen For Popen. Den beskriver på gjenkjennelig vis hvor kjipt og ukomfortabelt det går an å ha det på fest om man er av den utilpasse typen, alt i en deilig hardtslående pakke.

Denne angstfulle tråden av utilpasshet fortsetter på den veldig fengende Fremmed I Et Fremmed Land. Disse to låtene står ikke bare ut på albumet, men også i Skambankts diskografi forøvrig.

Anmeldelsen fortsetter under videoen.

Horisonten Brenner, skivas tittelspor, lengter tilbake til ungdomsår og sommernetter på deLillos-romantisk vis. Egentlig en rimelig klein låt som prøver for hardt å være en antemisk slager. Levende Legende har lignende vibber, men er langt bedre. Den er mer spennende og nærmere Skambankts grunnleggende rocke-etos.

Vi får en skikkelig partyrock-låt i Stein For Stein, før vi får Gribben – et episk avslutningsnummer med stor A.

Bra, men kjedelig

Ja, om det i det hele tatt er mulig. Til en viss grad er det det. Horisonten Brenner er nok et album som stadfester at Skambankt kan skrive A4 vers-refreng-vers-refreng-rock, og at de kan alle dynamiske og produksjonsmessige triks som gjør at dette funker. Det er jo litt kjedelig, da jeg føler jeg har hørt flere av låtene før. Men håndtverket er umiskjennelig forseggjort.

LES OGSÅ: Mr. Big-trommeslager er død.

På sitt verste er albumet forglemmelig. Kommer Snart Hjem er et eksempel på dette. På sitt beste er det hardtslående rock som vi vil ha av Skambankt – med en litt mer innadvendt og voksen tone.

LES OGSÅ: Produsentduoen varmer opp til OverOslo (SPONSET LENKE).


Nyheter, artikler og anmeldelser fra GAFFA