Nyhet

GAFFA-redaksjonen kårer årets beste låter (20 - 11)

Vi har satt oss ned og hørt gjennom året – dette er våre favorittlåter fra 2016.

Det er midten av desember! Snart jul. Snart et nytt år.

For musikkredaksjoner betyr det at man må sette seg ned og gå gjennom all musikken som har blitt gitt ut, album og låter, og lage lister.

2016 har vært et forholdsvis tungt år i musikkbransjen, men det har heldigvis vært en del oppturer, også – noe disse årslistene er en god indikasjon på.


Hver dag denne uken teller vi ned årets 50 beste låter og årets 50 beste album.

Årets lister er satt sammen av Ellen Lund, Katrine Østlyng, Tor Kristian Haldorsen, Ine Julia Rojahn Schwebs, Per Henrik Arnesen, Ida Frantsen, Hanna Mari Moen, Eskil O. Vestre, Øyvind Lønberg, Morten Waage Johansen, Else Solheim, Stina Helland, Geir Magne Staurland og sjefredaktør Tord Litleskare.

Her kan du se plassene 50 - 41, plassene 40 - 31 og plassene 30 - 21.


20. Karpe Diem - Attitudeproblem

Karpe Diem DA

Med en god porsjon kontrovers, mikset med beinhard bass og en breial P3-remix, bæres Attitudeproblem frem som årets desidert tyngste tilskudd på låtlista. Det er nemlig ikke uten grunn at Karpe Diem rundet Norge (enda en gang) i 2016.


Akkurat hvorfor kan du sjekke ut her:

Hør låta på Spotify eller Apple Music.


19. Beyoncé - Hold Up

Parkwood Entertainment

Hold Up er den andre låten som ble sluppet fra Lemonade, Beyoncés nye album, som hadde HBO-premiere og kommer med et visuell motstykke – og blir derfor også kalt et visuelt album.


Det er vanskelig å trekke ut høydepunkter fra det, men Hold Up er nok det sporet som skiller seg ut aller mest, hvis man velge. Tekstene omhandler utroskap og er nokså triste, men hun gjør det kunstykket at hun synger om det på en måte som gjør at det er morsomt å høre på.

Beyoncés siste album er kun tilgjengelig gjennom Tidal.


18. Kaytranada - Glowed Up (feat. Anderson .Paak)

XL Recordings

Kaytranada og Anderson .Paaks samarbeid på Glowed Up resulterte i en av årets feteste singler. Laidback og kul som bare det.


Det definitive soundtracket til altfor sene bykvelder i 2016.

Hør låta på Spotify eller Apple Music.


17. Gundelach - Fjernsynet

Cosmos

Fjernsynet er prakteksemplet på Gundelachs beste kvaliteterDen er dynket i hans varemerke-melankoli, som isbiter på en kjølig og klar natthimmel. For mens man står og titter ut i den evige horisonten og stjerneklare himmelen, blir den tunge byrden omforvandlet til en tilfredsstillende nostalgi verdt å trakte etter.


Det er derfor hans symbol er slik det er: en ubestemmelig smiley.

Hør låta på Spotify eller Apple Music.


16. Jenny Hval - Conceptual Romance

Su Tissue

Conceptual Romance er en harmonisk og konfronterende serenade som setter stemningen for Jenny Hvals mesterverk Blood Bitch.

Hør låta på Spotify eller Apple Music.


15. Bob Hund - RockaBilligt


Woah Dad

Albumet Dödliga Klassiker ble belønnet med fem stjerner av GAFFAs anmelder tidligere i høst, og det er vanskelig å være uenig i at det har blitt en moderne klassiker:

“Bob Hund sin musikk er energisk, og smitter over på lytteren. Man blir i godt humør når man tar steget inn i bandets musikalske verden. Høydepunktet på Dödliga Klassiker er den smårare RockaBilligt. Syv minutter med alt du kan ønske deg av Bob Hund i en og samme låt. Det er dansbart, det svinger og det får definitivt frem rockefoten.”

Hør låta på Spotify eller Apple Music.


14. Fat White Family - Whitest Boy On The Beach


Without Consent

På singelen Whitest Boy On The Beach hyller Fat White Family bandet de ofte blir sammenlignet med, Throbbing Gristle, og har latt seg avbilde akkurat som i det berømte coverbildet på albumet 20 Jazz Funk Greats fra 1979. Videoen til Whitest Boy On The Beach balanserer mellom sexy, skitten og ekkel, og er på grensa til kvalmende der Lias Sauodi blir gnidd inn med døde dyrs innvoller.

Fra den herlige elektroniske starten til ompa ompa-bassen, og den sakte oppbyggingen fra lavt til de blåsende fanfarene, og Lias som gjentagende synger “Is it I, is it I, is it I?”, har GAFFA-redaksjonen latt seg forføre og mener helt klart at dette er en av årets beste indiehits.

Hør låta på Spotify eller Apple Music.


13. Angel Olsen - Shut Up Kiss Me


Jagjaguwar

Øya-aktuelle Angel Olsen slapp albumet My Woman tidligere i år, med singelen Shut Up Kiss Me som et av de definitive høydepunktene. En rask, actionfylt, catchy og bestemt låt.

“Shut up! Kiss me! Hold me tight!” 

Hør låta på Spotify eller Apple Music.


12. Leonard Cohen - You Want It Darker


Columbia Records

Singelforløperen til det som ble Leonard Cohens aller siste album varslet tydelig og klart om at det gikk mot slutten for sangeren og låtskriveren, som gikk bort i forrige måned.

"Hineni, hineni
I'm ready, my lord"


Så enkelt, så genialt. Takk for alt, Leonard!

Hør låta på Spotify eller Apple Music.


11. Rihanna - Love On The Brain

Westbury Road Entertainment

Rihannas Love On The Brain er ikke nyskapende, ikke annerledes, ikke spesiell. Den bringer ingenting nytt. Den er simpelthen uorginal. Nettopp der ligger trikset: Dens omfavnelse av å være hyperoriginal og badet i alle tiders utbrente klisjéer gjør norskproduserte Love On The Brian til en uimotståelig poplåt.


Den er selve beviset på at det å være ett hundre prosent uoriginal kan fungere, om man bare gjør alt helt riktig, slik Rihanna gjør i denne kjærlighetsrøskende lekkerbisken.

Hør låta på Spotify eller Apple Music.


Vi publiserer resten av lista - samt en oppsummering av årets beste album - hver dag denne uka.

ANNONCE