Nyhet

10 briljante musikere med mentale problemer

Det er bare å konstatere – psykisk ustabilitet og musikalsk genialitet går åpenbart hånd i hånd.

1. Brian Wilson – The Beach Boys

Diagnose: Schizofreni med bipolare drag

Rundt 1968 begynte Brian Wilson å få mindre kreativ innflytelse i The Beach Boys. Frem til det hadde han hovedsakelig vært gruppas låtskriver, men å skape musikk ble etter hvert erstattet med søvn, dop og overspising.


Han ble senere diagnostisert med schizofreni av bipolar karakter, noe som blant annet fikk han til å høre stemmer i hodet. Etter å ha testet flere ulike medisiner, terapier og behandlinger fant han til slutt en strategi som tillot han å kunne fortsette med musikken.

2. Daniel Johnston

Diagnose: Bipolar lidelse


Om du har sett The Devil and Daniel Johnson, kjenner du til historien. Allerede i ung alder bestemte Johnson seg for å bli kunstner. Hans ambisiøse vane med å spille inn hjemmelagde kassetter og gi den bort til ulike mennesker, gav han en del oppmerksomhet da han bodde i Austin, Texas. Oppmerksomheten vokste, takket være Kurt Cobain som ofte hadde på seg en t-skjorte med et av Johnsons albumcover på.

Depresjonene fikk Johnson til å skrive mange fantastiske låter, men førte også til at man måtte tilbringe mye tid på psykiatriske institusjoner. Daniel Johnson skriver og spiller fortsatt musikk, og bor for tiden hos foreldrene i Waller, Texas.

3. Syd Barrett – Pink Floyd


Diagnose: Mistenkt schizofreni eller bipolar sykdom

Syd Barrett fikk aldri noen offisiell diagnose, men mange musikkhistorikere har senere spekulert i om han var enten schizofren eller manisk depressiv. Til tross for at han var en av Pink Floyds grunnmedlemmer, forlot han bandet i 1968 – på bakgrunn av at oppførselen hans stadig ble mer lunefull. Barrett var også en tung rusmisbruker, en vane som av mange mistenkes å ha bidratt til hans nedgående mentale helse.

Barretts problemer hadde stor innvirkning på Roger Waters låtskriving. Temaet 'mental helse' ble tilbakevendende i bandets senere slipp, spesielt Dark Side of The Moon og Wish You Were Here. Sistnevnte var faktisk en hyllest til deres venn og avhoppede bandmedlem. Barrett spilte inn to soloalbum etter at han forlot bandet, senere isolerte han seg og brukte resten av livet på å fokusere på maling og hagearbeid. Han døde av kreft i 2006.


4. Roky Erickson – 13th Floor Elevators

Diagnose: Paranoid schizofreni

Som pionér innen den psykedeliske rocken lykkes Rocky Erickson og resten av bandmedlemmene i 13th Floor Elevators ofte å dra til seg uønsket oppmerksomhet på grunn av sitt åpenbare rusmisbruk. I 1969 ble Roky pågrepet for besittelse av marihuana, en hendelse som skulle forandre resten av hans liv. For å slippe fengsel henviste han til psykisk sykdom. Han la seg inn på 'Rusk State Hospital for the criminally insane', der han ble diagnostiert med schizofreni. De neste årene ble han behandlet med sterke medisiner og elektrosjokk.


Helt siden debuten i 1972 har han gjort flere comebacker i perioder hvor sykdommen har vært relativt i sjakk. Til tider har han riktignok trodd at kroppen hans er bebodd av romvesener.

5. Kurt Cobain – Nirvana

Diagnose: Bipolar lidelse


Det er fortsatt uklart om Kurt Cobain offisielt ble diagnostisert som bipolar. Kusinen hans Bev Cobain – en sykepleier med lang erfaring innen mental helse – påstår at han led av nettopp denne sykdommen. I et intervju sa hun: "Som ung ble Kurt diagnostisert med Attention Deficit Disorder (ADD), og senere som manisk depressiv. Bipolar lidelse kjennetegnes på samme måte som klinisk depresjon, men med humørsvingninger som ytres som sinne, høyt energinivå, irritasjon, overtro og mer. Det er avgjørende å få en diagnose. Bipolar lidelse kan være veldig vanskelig å leve med, noe som Kurt var fullstendig klar over. Dessverre opplevde han også hvor vanskelig det kan være å få rett behandling".

Cobains depresjon ble ofte tydelig gjennom låttekstene hans, intervjuer og andre personlige tekster. Den mentale helsen, i kombinasjon med rusmisbruket, drev han til å ta sitt eget liv i 1994. Siden den dagen har Bev Cobain vært en dedikert anti-selvmordsaktivist.

6. Ray Davies – The Kinks


Diagnose: Bipolar lidelse

Mye av historien rundt The Kinks er velkjent, spesielt at de skrev fantastiske låter og at brødrene Ray og Dave Davies ikke kom spesielt bra overens. Noe som ikke er like velkjent er det faktum at Ray Davies lider av bipolar lidelse. Han har forsøkt å ta sitt eget liv ved minst et tilfelle. "Jeg hadde akkurat gått backstage og drakk en flaske beroligende for å ta mitt eget liv", har han sagt i et intervjul. "Etterpå endret jeg meg. Jeg var kledd som en dandy. Noen andre ville kanskje ha sagt at jeg så ut som en klovn, men selv klovner har dårlige dager".

7. Sinéad O'Connor


Diagnose: Bipolar lidelse

Singelen Nothing Compares 2 U gjorde Sinéad O'Connor til en verdenskjendis på begynnelsen av 90-tallet. Men kjendisstatusen var ikke alt. O'Conor var også plaget av selvmordstanker, og etter utallige terapitimer og sykehusbesøk fikk hun diagnosen bipolar lidelse.

I et intervju fra 2007 beskriver hun sykdommen som et gapende hull i hennes innerste vesen. Heldigvis fant hun tilslutt en medisin som fungerte. "Innen en halvtime var det som at sement hadde fylt igjen hullet", sa hun.


8. Poly Styrene – X-Ray Spex

Diagnose: Bipolar lidelse

Marianne Joan Elliot-Said opptrådde under artistnavnet Poly Styrene og røsket rundt i punkbevegelsen med bandet X-Ray Spex. Men hennes personlige liv bestod av tragedier. I 1991 fikk hun diagnosen bipolar lidelse og i 2010 ble hun diagnostiert med brystkreft.


"Den bipolare lidelsen har vært en kamp, men sånn er livet", sa hun i et intervju for noen år siden. "Jeg har lykkes med å være kreativ, lage et nytt album og takke gud for at den kreften ikke slo til tidligere. Det har vært en vanskelig reise med kreften, men jeg tar hver dag som den kommer".

I 2011 døde Elliot-Said.

9. Nick Drake


Diagnose: Depresjon

Nick Drake var en strålende låtskriver som ikke ble oppdaget for alvor før han hadde gått bort. Nick Drake led av depresjon og insomnia omtrent hele sitt liv. I 1974 døde han etter å ha tatt en overdose antidepressive tabletter. Han ble 26 år.

10. Ian Curtis – Joy Division


Diagnose: Depresjon

Post-punk-pioneren Ian Curtis var en av grunleggerne av Joy Division. Parallelt med bandets voksende fremgang, sank Curtis dypere og dypere ned i depresjonen. Skilsmisse og epilepsidiagnose gjorde ikke saken noe bedre.

Mens bandet forberedte seg til sin første USA-turné tok Ian Curtis sitt eget liv. Han døde altfor ung, men etterlot seg en arv som fortsatt er husket i aller høyeste grad.


ANNONCE