Artikkel

Elleve fantastiske debutalbum

Et fåtall band og artister briljerer allerede på sitt første verk. Vår egen Jim Knutsson lister opp debutalbum hele verden burde måpe over faktisk skjedde.

The Velvet Underground & Nico - The Velvet Underground & Nico

The Velvet Undergrounds mesterlige debutalbum har et bredt spekter. Fra strake rockelåter med tinnitusfremkallende gitarsoloer, svingende garasjerocklåter hvor du venter på en narkohandler og klokkespillpop om paranoia. Da Nico fikk stå i sentrum som i den vakre poplåten Femme Fetale, gjorde hun det med en tekst om en kvinne som bruker sin seksuelle tiltrekning for å få det hun vil ha. 

Ramones - Ramones


Eins, zwei, drei, vier!! Nazisme, mannlig prostitusjon, vold, narkotika og kjærlighetstørst håndteres med mørk humor i høyt tempo når Ramones fremfører 14 sanger på 29 minutter. Det er en evig diskusjon om hvem som var det første punkbandet, men amerikanske Ramones er en konstant kandidat med dette selvtitulerte debutalbumet. Her spilte de til og med spilte relativt sakte sammenlignet med deres energiske liveopptredener på den legendariske rockeklubben CBGB.

Portishead - Dummy

Med triphop som våpen tok Portishead ikke bare opp kampen med Massive Attack på midten av 90-tallet, men løp forbi med et unikt lydbilde som er malt frem på debutalbumet Dummy. Det er forståelig hvis du stirrer deg blind på den hjerteskjærende singelen Roads, men du bør grave dypere enn det og finne flere mesterverk som Wandering Star. Sistnevnte byr på trioens mest tunge beats men også en sårt tiltrengt lekenhet under sangerinnen Beth Gibbons sine triste replikker. En total svarthet i det evige mørket. "And the time that I will suffer less, is when I never have to wake"

The Jesus And Mary Chain Psychocandy


Den innflytelsesrike noisepop-gruppen The Jesus And Mary Chain bar så forskjellige påvirkninger som The Stooges og The Shangri-Las. Brødrene Jim og William Reid dannet i 1983 det som skulle bli et av 80-tallets mest anerkjente band. Med debuten Psychocandy etablerte de seg umiddelbart og albumet nevnes jevnlig som en av tidenes sterkeste debututgivelser, med sin kreative blanding av 60-tallsreferanser som The Beach Boys blandet med en diskantstøy som Einstürzende Neubauten hadde vært stolte av.

 The Doors The Doors


Det amerikanske rockebandet The Doors slo gjennom da de slo inn dørene til den mørke og uutforskede siden av popmusikken på slutten av 60-tallet. En psykedelisk verden ble malt av bossanova-rytmen som starter albumet sammen med den svingende bassen i Break On Through (To The Other Side). Den orgeldominerende musikken tar en med på en reise til Cuba og Brasil med en bluesinspirert gitar som et sårt tiltrengt anker, mens Morrisons poetiske tekster og eksplosive refrenger tar en med på en reise til helt ukjent territorium. Lyden som utvikler seg i løpet av albumet brøt grenser for hvordan musikk og tekster kunne høres ut i 1967.

Joy Division Unknown Pleasures

Unknown Pleasures fra 1979 har et mild sagt ikonisk cover og begynner med Disorder som fra start byr på en energisk og nesten like ikonisk tromming. En besatt melodisk bass etterfølges av en gitar med attitude, og det føles nesten som om du reiser i en bil som øker hastigheten til den til slutt krasjer rett inn i en vegg og du fysisk kollapser mens Ian roper «I've got the spirit, but lose the feeling». Og dette var bare begynnelsen...

 Black Sabbath - Black Sabbath

Det britiske heavy metal-bandet var pionerer innen sjangeren da de ga ut sitt selvtitulerte debutalbum allerede i 1970. Selv om gitarist Tony Iommi, bassist Geezer Butler og trommeslager Bill Ward alle bidro med musikalsk genialitet, var det den karakteristiske frontmannen Ozzy Osbourne som fikk mest oppmerksomhet – og det var ikke bare på grunn av sangen.

M.I.A. Arular


Ingen har klart å unngå å høre den hyperlykkelige hitlåten Paper Planes fra 2008, som M.I.A. la over en sample fra The Clashs sang Straight To Hell. Går vi helt tilbake til debutalbumet Arular fra 2005, var det her hun la grunnlaget for sin unike hiphop-sound. Hun samarbeidet med blant annet Justine Frischmann (Elastica) og Diplo, og resultatet ble bangere som Bucky Done Gun, Sunshowers og Galang. Med en blanding av alt fra verdensmusikk og dancehall til elektro og hiphop skapte hun sin signatur som skulle få hele verden til å danse.

Roxy Music Roxy Music

Det er nå 50 år siden Roxy Music ga ut sitt selvtitulerte debutalbum bestående av glamrock og avantgardepop. Frontmann Bryan Ferry inviterer til et cocktailparty hvor Brian Eno løfter blikket mot fremtiden. Den innledende Re-Make/Re-Model og dens tittel kan oppsummere bandets musikalske ambisjoner. Flere soloer avsløser hverandre over en base som refererer til The Beatles Day Tripper, mens saksofonen refererer til Richard Wagners Ride Of The Valkyries. Bandets inspirasjonen gikk over hele spekteret, fra 60-tallspop til opera.

The Strokes Is This It

The Strokes ble 00-rockbandet på alles lepper da det første albumet Is This It ble gitt ut i 2001. Sammen med The White Stripes og The Hives satte de gitarbasert musikk på kartet igjen etter årtusenskiftet. Den karismatiske og da unge sangeren Julian Casablancas sang om bylivet i New York der de mange forholdene startet og sluttet til tonene av rene og fengende gitarsløyfer med fjærlett produksjon og leken bass. I dag er fansen bekymret for hans ve og vel etter flere skandaløse konserter den siste tiden, hvor han har svevet avgårde i lange monologer i en tilstand som ikke virker helt nykter.

Cigarettes After Sex - Cigarettes After Sex


Første gang jeg hørte den fantastiske musikken som skjuler seg bak det dessverre elendige bandnavnet Cigarettes After Sex, ble jeg fascinert av kvinnen som sang om kjærlighet og romantikk. Den androgyne stemmen viste seg imidlertid i stedet å tilhøre en skjeggete mann ved navn Greg Gonzalez som lager mesterlig drømmepop og mine fordomsfulle ører fikk lære en lekse. I 2017 ble det selvtitulerte debutalbumet gitt ut som synger solnedganger, apokalypsen, blowjobs og John Wayne.
ANNONCE