Vi tok en prat med en av de som virkelig har lykkes i musikkåret 2022: 21 år gamle Tyr.
– Det er liksom Undergrunn og meg som opererer i denne spacen, sier Tyr Markus Røe.
Det rapperen Tyr, tidligere kjent som Wonder The Boy, snakker om er noe han kaller «VSCO-generasjonen».
– Vi har prøvd å samle 2000-talls soundet på en tape. Jeg syns ikke det har blitt gjort i Norge før, sier han og fortsetter.
– Jeg har prøvd å treffe denne generasjonen. Det er også derfor vi brukte de coverne vi brukte fordi de er den vsco-generasjonen vi vil treffe. Det er de jentene jeg synger om og det er litt de vi prøver å nå ut til.
Tidligere i høst slapp han mixtapen Tyrtape, som fikk strålende tilbakemeldinger, blant annet en 6er i Aftenposten og 5 stjerner i GAFFA. Singlene som ble sluppet i forkant prydes av først en, så to og så tre damer som tar bilder i baderoms-speil. Med klær fra merker som Jaded London og low-waist jeans i tråd med y2k-estetikken. Tyr og 2000-tallsestetikken går hånd i hånd på TikTok og flere måneder før han slapp tapen hadde flere av låtene hans gått seiersrunder på platformen.
– Jeg føler jeg er litt heldig med generasjonen. Jeg har drevet med vlogger og mye forskjellig tidligere så jeg er litt vant til den sosiale medier-greia.
– TikTok gjør det enklere å finne nye artister. Debutartister er oppe på topplistene mye oftere, forklarer han.
Det kan være fint for lytterne, men kanskje ikke artistene om de ikke trives i det formatet.
Selv om han er glad for oppmerksomheten han får fra TikTok ønsker han heller ikke å bygge hele karrieren via den platformen.
– Jeg vil jo ikke være TikTok-Tyr.
– Jeg har alltid hatt litt eksponeringsbehov, men det har alltid vært på mine egne terms. Jeg merker nå som jeg ikke helt kan bestemme når jeg blir sett så holder jeg meg litt mer unna folk. Men det tror jeg egentlig bare er bra for meg. Jeg får jobba litt mer.
Overgangen til norsk
– Hvorfor valgte du å rappe på norsk?
– Det er vanskelig å lage hip hop på engelsk i Norge når man er så tekstbasert som meg. Hip hop er jo ikke den største sjangeren i Norge heller. Så hip hop fra en nordmann i Norge på engelsk treffer ikke. Hip hop er så kulturbasert, så det er viktig å gjøre det der du er, for folka der du er.
– Jeg planlegger å bli i Oslo, så da kjører jeg på med norsk.
Selv om han nå har byttet språk er det ikke langt mellom de engelske glosene i Tyrs tekster. Han påpeker at det går mye i engelsk på privaten også.
– Jeg tenker ofte på engelsk. Mye fordi jeg gikk på engelskspråklig skole. Og sånn er det mye i min generasjon.
– Jeg tror at de som synes det høres unaturlig ut i tekstene mine gjerne er litt eldre folk.
Tidligere har han bodd i både Oslo, Australia og Trondheim. Og selv om han kun bodde i Trondheim i fem år er det fler som er misfornøyd med dialekten når Tyr nå rapper på norsk.
– Jeg har begynt å få masse DMs fra både trøndere og østlendinger som syns jeg er wack fordi jeg har lagt om. Men jeg har jo ikke det. Jeg har alltid snakka østlandsk.
Mer enn et øyeblikk
I dag er Tyr 21 år, men allerede som 16-åring stod han på by:Larm-scenen i Oslo for første gang. Antrukket konfirmasjonsdressen og under navnet Wonder The Boy. Etter fem år med diverse singel-utgivelser ga han ut albumet Taurus, Tyr på latin. Når han entrer scenen under døpenavnet ligger fokuset på helheten et album kan gi, heller enn singeljaget.
– Jeg ville lage et album for å lage en fanbase. Singler er bare et øyeblikk, men klarer du å lage en body of work så sier det veldig mye om deg som artist. Det sier litt om langvarigheten.
På lyttefesten til Tyrtape hadde Tyr også brent fysiske kopier av tapen for å understreke at dette var ett samlet prosjekt, samtidig var det en homage til hip hopens barndom hvor det å dele ut fysiske cder med musikken sin var en av få måter å bli oppdaget på.
– Hvordan skiller Tyr seg fra Wonder, bortsett fra språket?
– Jeg tror Tyr er litt nærere, litt mer personlig. Jeg ønsker ikke å gå så personlig i intervjuer, folk kan heller høre på tekstene mine, så forstår de nok mye. Selv om tekstene også er veldig «de som vet, de vet»
Det personlige kommer frem på låter som «Graveyard shifts» med gjestevers fra Larsiveli og L.U:N.A på refrenget.
– Det er jo mye drugs og sånt i livet mitt. Og fordi jeg snakker ganske glorifiserende om det på en del låter, så er det viktig for meg å vise skyggesiden.
«Graveyard shifts» er et upolert bilde av det livet, mener Tyr.