Nyhet

11 essensielle album du må høre i september

Da var sommeren over for denne gang, men det betyr også at platehøsten er i gang for fullt. Det er mange album vi gleder oss til denne måneden.

Da var sommeren over for denne gang. Fordelen med det er at det er høst og at vi har mye god musikk i vente, både i form av konserter og album. September er fin i så måte, spesielt med tanke på plateutgivelser, og det kan faktisk se ut som at det blir en rekordmåned her i GAFFA Norge hva angår antall plateanmeldelser.

Vi har likevel greid å plukke ut det vi tror blir noen av høydepunktene. Nedenfor følger en liste over de albumene vi mener du absolutt bør få med seg denne måneden.

Angel Olsen – My Woman – 2. september


Den amerikanske gitaristen, sangeren og låtskriveren Angel Olsen albumdebuteterte i 2012 med Half Way Home og fulgte opp med nytt album, det svært kritkerroste Burn Your Fire For No Witness, i 2014.

”Med Burn Your Fire For No Witness har Angel Olsen uten tvil levert et av årets hittil sterkeste album”, konstaterte vår anmelder da den Chicago-baserte artisten slapp andrealbumet.

Nå er hun klar med oppfølgeren til dette, og forventningene er naturligvis høye. Albumet har fått tittelen My Woman og skildrer blant annet ifølge henne selv ”the complicated mess of being a woman”.


Angel Olsen spiller på John Dee i Oslo 21. oktober.

Wilco – Schmilco – 9. september


Det er bare ett år siden Wilco slapp forrige album, Star Wars – overraskelsesalbumet, som ble gitt ut helt uten forvarsel. Vår anmelder skrev blant annet at ”det er få ting som er så gøy som denne typen overraskelse”.

Chicago-bandets nye album har fått den fine tittelen Schmilco og slippes via dBpm. For å feire at det var gått ett år siden fjorårets utgivelse, slapp de singelen Locator i juni. Den blir å finne på albumet sammen med blant annet If I Ever Was A Child som de slapp senere samme måned, og begge låter virker lovende for det vi har i vente. Blir det et nytt mesterverk à la Yankee Hotel Foxtrot eller A Ghost Is Born?

3. november inntar de Sentrum Scene i Oslo, og det blir da hele tredje gangen de spiller i Norge bare i år (etter Norwegian Wood og Bergenfest i juni). 


Hør norgesvennenes nye singel Locator her:

M.I.A. – A.I.M – 9. september 


Det mye omtalte femte albumet til den britiske rapperen M.I.A., som opprinnelig skulle hete Matahdatah, har fått tittelen A.I.M. Det er ingen hemmelighet at hun har hatt et noe turbulent forhold til plateselskapet sitt den siste tiden, og spesielt i forbindelse med dette slippet. Hun har blant annet flere ganger truet med å lekke albumet før slippdatoen.

Nå virker det riktig nok som at begge parter har senket våpnene og at utgivelsen av det går som planlagt. Komplikasjoner eller ei – vi gleder oss.

Varm opp med singelen Borders her:

Allah-Las – Calico Review – 9. september


Det tredje albumet til de psykedeliske surf-rockerne i Allah-Las har fått tittelen Calico Review og følger opp 2014-albumet Worship The Sun. 


Los Angeles-bandet er kjent for å perfeksjonere 50-/60-tallssounden, noe de blant annet har fått til ved å spille inn de foregående albumene med utstyr fra de nevnte tiårene. Denne gangen er albumet spilt inn i anerkjente Valentine Recording Studios i LA, som har vært stengt siden 70-tallet, og musikkutstyret har visst ikke vært noe dårligere enn tidligere. Ifølge presseskrivet skal de ha brukt “historic recording equipment including a 1964 Universal Audio 610 soundboard, the same board on which The Beach Boys recorded Pet Sounds.”

Det høres da ganske lovende ut.

Hør singelen Famous Phone Figure her: 

Moddi – Unsongs – 16. september


Senja-musikeren Pål Moddi Knutsen er klar med nytt album, Unsongs, som er en ganske spesiell utgivelse: Den består av coverversjoner av tolv forbudte låter fra tolv ulike land. Han har oversatt, gjendiktet og tonesatt forbudte tekster, fra vietnamesiske kampsanger og samiske sagn til mexicanske narkoballader og britiske poplåter. Felles for alle låtene er at de på en eller annen måte har blitt forhindret fremført.


Army Dreamers, som er en Kate Bush-cover og en låt som ble fjernet fra BBCs spillelister under Gulfkrigen, er en av låtene som hittil er sluppet. Hør den her: 

Sekuoia – Flac – 16. september


Da Sekuoia spilte på by:Larm i 2015, var det med flere EP-er i bagasjen og et rykte om at Patrick Alexander Bech-Madsen er en av Danmarks mest lovende innen elektronisk musikk. Konserten den gangen overbeviste vår anmelder, med et "catchy og dansbart" sett, og den unge dansken fra København, som er Sekuoia, er nå endelig aktuell med debutalbumet.

Han er dessuten norgesaktuell igjen og vil være å se på Landmark i Bergen 6. oktober og John Dee i Oslo 7. oktober.

Hør singelen Someone's Problem her:

Cymbals Eat Guitars – Pretty Years – 16. september


Staten Island-bandet Cymbals Eat Guitars er snart klare med sitt fjerde studioalbum, oppfølgeren til 2014-albumet LOSE


Da bandet spilte på Pstereo i fjor, skrev blant annet vår anmelder om en intensitet og en innlevelse som oveskygget alle eventuelle mangler. Bandet er heldigvis kjent for å overføre dette til albumformatet, og det blir spennende å høre hvordan dette blir denne gangen. "En konstant intensitet, med presise slag. Settet gjennom er engasjerende tight. Noen toner glippes for D'Agostino, men hva gjør det, når svetten fossrenner nedover kroppen, mens han sjangler, ruller og ligger strekk ut på scenegulvet i bandets overveldende avslutningsstøy?"

For de effektpedalinteresserte kan det forresten nevnes at albumet kommer med en effektpedal (!). Keyboardist Brian Hamilton har laget effektpedaler til de to siste platene bandet har gitt ut og som man får kjøpt ved forhåndsbestilling platene. Hvis man er ute tidlig nok, vel å merke (for de er jo limited edition, naturligvis). Den forrige effektpedalen het ”No Memory”, mens den som kommer med Pretty Years har fått samme tittel som albumet, og vil altså hete ”Pretty Years” den også.


Okkultokrati – Raspberry Dawn – 23. september

Okkultokrati har holdt det gående i Oslos undergrunn i en god del år nå, sluppet utgivelser på Fysisk Format og blant annet turnert Europa med Converge og Black Tusk. Albumet Raspberry Dawn er produsert av Emil Nikolaisen og blir gitt ut av plateselskapet Southern Lord, drevet av Sunn O)))-gitarist Greg Anderson, noe som føles som et kvalitetsstempel i seg selv.

Anderson har for øvrig uttalt følgende om det kommende albumet:


“Fucked up in all the right places! Super original and I can say that I’ve definitely never heard anything like this! Visions of Bauhaus and Darkthrone listening to Joy Division albums by torchlight in the dark forests of Oslo.” La oss håpe han har rett.

Hør Night Jerks her:


Warpaint – Heads Up – 23. september

California-bandet Warpaint er klare med oppfølgeren til 2014-albumet, det høyst kritikerroste Warpaint. Det ble belønnet med seks av seks stjerner her i GAFFA og ble bare forbigått av ett annet album på listen over årets beste album det året. ”For enkelhets skyld kan man kalle det den mest vidunderlige lyden av akkurat nå”, skrev blant annet GAFFAs anmelder.

Det kommende albumet har fått tittelen Heads Up og er spilt inn sammen med produsenten Jacob Bercovici.


Vi gleder oss og er spente på om det klarer å følge opp forgjengeren.

Beach Slang – A Loud Bash Of Teenage Feelings – 23. september


Energibomben James Alex og hans Beach Slang har etter to konsertopptredener i Norge i forrige måned for alvor gjort seg til kjenne her til lands. Vår anmelder beskrev det blant annet som ”intenst, rått og ganske underholdende” da bandet sto på scenen under Pstereo.  

A Loud Bash Of Teenage Feelings er oppfølgeren til debutalbumet som kom i fjor og som endte på en 28. plass på GAFFAs liste over de beste albumene som ble sluppet i fjor. Vi er spente på om andrealbumet er like bra.


Bon Iver – 22, A Million – 30. september

Det høyst etterlengtete tredje albumet fra Bon Iver er endelig snart ute. Oppfølgere til 2011-albumet Bon Iver – som toppet GAFFAs liste over årets beste album det året – har fått tittelen 22, A Million. Det startet med en mystisk video på bandets YouTube-kanal, og siden ble det ti låter lange albumet bekreftet.

Albumet inneholder en rekke merkelige låttitler, som 22 (OVER S∞∞N)29 #Strafford APTS og 33 “GOD”.


Hør sistnevnte, som ble sluppet tidligere denne uken, her: 

Hvilke album gleder DU deg mest til å høre denne måneden? Legg gjerne igjen en kommentar under artikkelen eller på vår Facebook-side.


ANNONCE