Artikkel

De åtte beste hidden tracks gjennom historien

GAFFA.no – alt om musikk!

GAFFAs Jim dykker ned i det nå ganske nostalgiske fenomenet «hidden tracks» for å plukke frem gullkornene blant låtene som noen ganger dukket opp først etter et kvarters stillhet.

8. Coldplay - Life Is For Living

På Coldplays debutalbum Parachutes gjemmer «Life Is For Living» seg etter det tilsynelatende siste sporet «Everything's Not Lost». Den skjulte sangen er både finstemt og vakker om hvor fælt sangeren Chris Martin har det over å ha såret noen uten å mene det, og han er redd for å bli alene med ensomheten. En enkel liten trudelutt som fortsatt rører ved sin sorg og anger.


7. Deftones - Damone 

Around The Fur fra 1997 er Deftones magnum opus, og etter siste låt «MX» venter man i nesten et kvarters stillhet før det høres ut som bandet røyker en bong i studio, uten å vite at opptaket fortsatt pågår. Det er definitivt ikke verdt ventetiden, men holder du ut i nesten tretten minutter til, får du belønningen din i form av «Damone» som uten tvil hadde passet som albumspor.
6. Slipknot - Eeyore

Det amerikanske bandet satte skrekken i oss alle med sitt selvtitulerte debutalbum, der de iført masker og kjeledresser så ut til å ha rømt fra enten en skrekkfilm eller et mentalsykehus. Eller hvorfor ikke begge deler? Når siste brøl fra sangeren Corey Taylor i «Scissors» toner ut, følger en fem minutters stillhet før en samtale mellom bandet tar form mens det høres ut som om de ser på en pornofilm med bæsjfetisj. Deretter tar det hemmelige sporet «Eeyore» over hvor de sampler både rapperen Ice Cube og videospillet Duke Nukem 3D.5. M.I.A - M.I.A


Debutalbumet Arular av den srilankisk-britiske artisten M.I.A byr på et hemmelig spor oppkalt etter artisten selv. Låten er skrevet sammen med Justine Frischmann, frontkvinnen i britpop-bandet Elastica, og er produsert av Diplo. Når hennes første singel noensinne, «Galang», ser ut til å avslutte plata, følger en kort stillhet før M.I.A er tilbake i storform igjen.

4. Placebo - Evil Dildo 


Sex, narkotika og skam er alle temaer på Placebos andre album, og det var tydelig at bandet rørte lytterne med sin særegne fremtreden. Både de som elsket bandet og de som hatet dem. Sistnevnte kan høres i det skjulte og aggressive sporet «Evil Dildo» som sampler opptak fra Brian Molkos telefonsvarer med drapstrusler mot ham. Blant annet i form av at en av dem som ringte ble inspirert til trusler av outroen i Aphex Twins’ «Funny Little Man».3. Beck - Diamond Bollocks

Denne skjulte og sprø perlen er som en eksplosiv narkorus som drar seg gjennom utallige ulike former uten å bremse. Den eksperimentelle amerikanske artisten Beck har selv sagt at de spilte inn åtte låter i studio en kveld og deretter klippet og limte materialet om til denne sangen. Rock blandes med fuglekvitter og støy, og man vet aldri hva som skjer videre.
2. Nirvana - Endless, Nameless

Frustrert over hvor vanskelig det var å spille inn «Lithium» i studio, begynte Kurt Cobain plutselig å jamme før resten av trioen hang seg på i den eksplosive reisen som endte i et hardt og freaky spor med tittelen «Endless, Nameless». Den ble gjemt rundt 10 minutter etter siste låt på det ikoniske mesterverket Nevermind. Frustrasjon når det lyder som best.1. Sparklehorse - Morning Hollow


Sparklehorse skapte egenrådig lo-fi indierock med en duft av country inntil frontmann Mark Linkous tragisk tok sitt liv. I 2001 slapp bandet It's A Wonderful Life hvor blant annet den svenske sangeren Nina Persson fra The Cardigans gjester albumet. Den vakreste sangen, «Morning Hollow», ble imidlertid gjemt som en hidden track. Fem år senere kunne ikke Sparklehorse la være å gi den en skikkelig utgivelse på sitt oppfølgeralbum Dreamed For Light Years In The Belly Of A Mountain. Noe som er fullt forståelig.

FØLG GAFFAs SPILLELISTE «OLD MUSIC FRIDAY».


Der finner du låter som har vært relevante på GAFFA.no den siste uken. Det være seg The Cures «One Hundrer Years», Thåströms legendariske pønkband Ebba Grön, nå albumaktuelle Madrugadas klassiker «Hands Up – I Love You» eller den udødelige Beatles-låten «While My Guitar Gently Sleeps». 

ANNONCE