Nyhet

Nordic Music Prize: Nordens beste album er kåret

Hvem vant prisen for fjorårets beste nordiske album?

I kveld ble atter en gang Nordic Music Prize delt ut på by:Larm. Svenske The Knife stakk av med seieren med skiva Shaking the Habitual.

Prisen er inspirert av britiske Mercury Prize og har hvert år siden 2010 blitt delt ut til det beste nordiske albumet fra året som har gått. Et utvalg musikkbransjefolk i hvert av de fem nordiske landene har stemt og valgt 10 kandidater fra hvert av landene.

VINNER The Knife (S): Shaking The Habitual


Hvem er det? Det er nok kun de aller færreste som ikke har stiftet bekjentskap med søskenparet Karin Dreijer Andersson og Olof Dreijer og deres kompromissløse og sterke elektropop.

Hvorfor skal du elske dem? Gruppen har økt sitt fokus på mørke og skurrende lydlandskaper. På Shaking The Habitual kan en også høre ganske tydelige spor av Karin Dreijers Fever Ray-prosjekt flere steder i musikken, samt en smak av Kate Bush fra The Dreaming-perioden, Björks Medulla, Jean Michel Jarres Zoolook og en smule tidlig Einstürzende Neubauten. Ikke akkurat Bieber altså.

Stor bragd? The Knife, som ellers ganske sjeldent gir konserter, klarte å dele havet med deres seneste, noe kontroversielle opptredener på norsk jord. GAFFA gav hen- holdsvis fem og to stjerner for konsertene, mens publikum kalte det "en dansefor- estilling koreografert så dilletantisk at det lignet en flokk studenter".


De ni andre kandidatene som var nominerte i kveld er:

Atlanter (NO): Vidde

Hvem er det? Norsk bluesband bestående av Jens Carelius, Arild Hammerø, Morten Kvam og Jonas Barsen Johnsen. Bandet
er inspirert av blant annet folkemusikk i Jackson C. Franks ånd og Sahara-bandet Tinariwen, med deres karakteristiske ørkenbluessound.


Hvorfor skal du elske dem? GAFFA delte ut fem stjerner til Vidde, og la til: "Albumet vokser for gjennomlytting, som den oppbyggede Pike i seg selv er et eksempel på. De rolige rytmene og den skingrende gitaren som innleder utvikler seg til en medrivende og dramatisk affære".

Stor bragd? Fremhevelse og ros i NME, hvor bandet blir sammenlignet med Grizzy Bear og Traffic.

 


Death Hawks (FI): Death Hawks

Hvem er det? De fire guttene i Death Hawks fant sammen i Tampere i 2010 gjennom en felles interesse for psych- rock, og to år senere var de klare med debutalbumet Death & Decay. De utmerket seg innen det finske psych-rock- feltet og kom med i brutto-nomineringen til Nordic Music Prize.

Hvorfor skal du elske dem? Death Hawks leverer en fin blanding av 60- og 70-tallsrock i fin symbiose med Ariel Pink. Bandet spiller lange, psykedeliske rocke- numre med gitar, bass og trommer som fundament, men det er Tenho Mattilas sin The Doors-aktige keyboard og saksofon- spilling som løfter finnenes uttrykk over hodene på andre rockeband.


Stor bragd? I september 2013 fulgte Death Hawks opp debuten med deres selvtitulerte andrealbum, som har ført til en nominasjon til hjemlandets svar på Grammys, Emma.

 

 


Hjaltalín (ISL): Enter 4

Hvem er det? Islandsk septett med flair for storslagen og sjangerblandende kam- merpop. Medlemmene i Hjaltalín har en bakgrunn i klassisk musikk og slenger like godt en fiolin eller en fagott inn i musik- ken som om det var en elektrisk gitar.

Hvorfor skal du elske dem? Da bandet spilte på by:Larm i 2009 betegnede danske GAFFAs anmelder dem som intet mindre enn "Islands mest interessante (live-)orkester akkurat nå – og en vel- lykket sammensmeltning av musikalske elementer."


Stor bragd? The Sunday Times kaller Enter 4 for intet mindre enn "et mesterverk". Store ord fra Mr Murdochs undersåtter.

 

Iceage (DK): You're Nothing

Hvem er det? Relativt ukjente navn i Norge, men i Danmark skal man som musikkinteressert nærmest ha bodd under jorden for ikke at ha hørt om de fire punkere som fikk pølselandet til å holde pusten med debuten New Brigade fra 2011.


Hvorfor skal du elske dem? Men en kom- promissløshet og en energi uten like er det vanskelig å ikke falle pladask for den hardtslående kvartetten.

Stor bragd? Bandet har utmerket seg i det store utland, hvor blant andre selveste Iggy Pop har gitt dem ros og omtalt dem som: "Det eneste nåværende punkbandet som jeg kan komme på som lyder skikke- lig farlige". Også Pitchfork og NME har lagt sin elsk på guttegjengen.

 

 


Jenny Hval (NO): Innocence Is Kinky

Hvem er det? Jenny Hval (bildet) er sangerinne og sangskriver, som har blitt sammenlignet med store artister som Kate Bush og PJ Harvey.

Hvorfor skal du elske henne? Hval er interessant og kontrastfylt, og live er
hun sågar både skamløs og skjør med overlegen styrke og oversikt. Björk og
The Knife er tydelige inspiratører til det eksperimentelle lyduniverset hennes, som ikke akkurat handler om det rene og det vakre. Hval penetrerer alle overflater og interesserer seg nesten utelukkende for det eksentriske og fremmede.


Stor bragd? Debutalbumet Viscera fant veien til listene over årets beste plater hos blant annet Uncut og ble av The Wire beskrevet som «a stunning achievement both conceptually and musically.»

 

Jenny Wilson (S): Demand The Impossible


Hvem er det? Jenny Wilson er ingen ringere enn alternative svenskpopdiva nummer én, og har i snart 10 år stått på egne ben og gjennom årene bare blitt mer og mer interessant. Demand The Impossible! er hennes fjerde studioalbum, og ble av GAFFA tildelt fem stjerner og omtalt som "en anstrengt nytelse for sjelen".

Hvorfor skal du elske henne? Fordi Wil- son ikke lar seg låse fast, men i stedet er på evig jakt etter nye uttrykksformer.

Stor bragd? Jenny Wilson har vunnet kampen over kreften, som Demand The Impossible til dels også tar utgangspunkt i.


 

 

 


Minä ja Ville Ahonen (FI): Mia

Hvem er det? Finsk indiepopband med vokalist og låtskriver Ville Ahonen i front, som har skrevet tekstene til kvintettens sanger i samarbeid med dramatikeren Jussi Moilanen.

Hvorfor skal du elske dem? Bandets musikk har en følelse av høst over seg, og det er vanskelig å ikke falle for deres iøre- fallende melodier og melankoli i sanger om kjærlighet og død.


Stor bragd? Mye ros i finske medier og en godt voksen fanskare.

 

Mona & Maria (NO): My Sun


Hvem er det? Mona Andersen og Maria Knudsen spilte tidligere sammen i Ba- zooka Boppers. Nå har de dannet duoen Mona & Maria og er gått i en helt annen musikalsk retning.

Hvorfor skal du elske dem? Det er vanskelig å motstå fristelsen til å beskrive duoens musikk som "solskinnspop", og det skyldes ikke bare tittelen på debutalbu- met. De fleste av sangene har røttene godt plantet i 70talls-tradisjioner fra den amerikanske vestkysten, med avstikkere til mer spirituelle folkehymner. Arran- gementene er storslagne og organiske,
og musikken består av en pop-poetisk harmoni, fra de blomstrende tekstene og drømmende vokalene til den hippie- assosierte besetningen.

Stor bragd? Pen porsjon oppmerksom- het fra utenlandske medier. Blant andre The Guardian har omtalt bandet som en gruppe man bør holde et øye med.


 

 

múm (ISL): Smilewound


Hvem er det? Septetten múm fra Island har eksistert siden 1997 og har siden
da stått for eksperimentell musikk som benytter seg av både elektroniske og mer tradisjonelle elementer.

Hvorfor skal du elske dem? múm leverer sfærisk, organisk og dypt original musikk som er stille og lavmelt, som små bobler
i de varme, islandske kildene. Ifølge tidligere medlem Kristín Valtýsdóttir, betyr ikke gruppens navn noe konkret.

I et intervju i det nå nedlagte islandske Fókus, ble navnet forklart som et bilde: Bokstavene "múm» forestiller to elefanter som hilser med snablene.


Stor bedrift? múm spilte inn sangen Whistle med ingen ringere enn Kylie Minogue til soundtracket til filmen Jack & Diane i 2012, som også hadde Minogue på rollelisten.

 

 


Rhye (DK): Woman

Hvem er det? Bak Rhye finner vi danske Robin Hannibal og canadiske Mike Milosh Etter at Rhye lot et par låter sirkulere på nettet, oppsto en mystikk rundt hvem som kunne stå bak prosjektet.

Hvorfor skal du elske dem? For deres lounge-aktige, tilbakelente tilnærming, hvor less is more er slagordet. Alle sangene på Woman handler fortrinnsvis om kvinner, eller kanskje mer presist, om å finne den rette kvinnen. Sangene ligger på en pop-aktig, repetitiv bunn, med kjærlighet for det enkelte instrument.


Stor bragd? Å få store deler av verden til å undre seg over hvem som mon gjemte seg bak navnet Rhye. Også selvfølgelig den fremragende og severdige videoen til låten The Fall.

 

 


Synd og Skam (DK): Lad Mig Falde Ind Til Dig/Center

Hvem er det? Punk-syre-guttene i bandet Synd & Skam ga ut to plater i løpet av året som gikk. Bandet har tilknytning til det danske musikkollektivet Af Med Hovedet.

Hvorfor skal du elske dem? Fordi den gærne energien av kjønnsdrift, intimitet og galskap treffer lytteren perfekt mellom libidoen og organet under venstre bryst. Derfor.


Stor bragd? Å slippe to plater på et
år – og motta flotte ord fra våre danske anmeldervenner for dem begge.

 

Disse artistene har tidligere vunnet Nordic Music Prize:


2010: Jónsi - Go

2011: Goran Kafjés - X/Y

2012: First Aid Kit - The Lion's Roar


ANNONCE