Nyhet

Blueshelt entrer Ibsen-univers

GAFFA.no - alt om musikk.

— Vi ble litt redde til å begynne med, det kan vi ærlig innrømme, sier Kim E. Bergseth og Amund Maarud, som fredag entrer Ibsens univers i «Fruen fra havet» på Nationaltheatret.

Det gjør de med nyskrevet musikk på engelsk, inspirert av Den fremmedes reiser. Teatermusikken utgis også på platen «Fruen fra Havet / Lady from the Sea».

LES OGSÅ: Anmeldelse av Pale Waves' debutalbum.


Den vil fremføres i sin helhet under teateroppsetningen «Fruen fra havet», som inngår i Nationaltheatrets Ibsenfestival. Amund Maarud går på scenen som Den Fremmede, mens slampoeten Evelyn Rasmussen Osazuwa gjør Ellida-rollen.

Invitert til Ibsen

Dette er andre teatermusikkalbum ut fra komponist og produsent Bergseth og artist, gitarist og låtskriver Maarud, som først samarbeidet om å tonesette diktene til Rolf Jacobsen i forestillingen «Kjenner jeg deg?». Med Toralv Maurstad i hovedrollen hadde stykket premiere i 2014 til stor anmelderros, og det gjestespilte også på Nationaltheatret i Oslo.


— Det har gitt selvtillit. Min oppgave er å være i bevegelse, sa Maarud til NTB i kjølvannet av Jacobsen-forestillingen.

LES OGSÅ: Flere norske artister til Iceland Airwaves.

Det var teaterveteranen Liv Borg Thorsen (79) som spurte dem om å prøve seg på Ibsen. Hun hadde hatt en drøm om å sette opp «Fruen fra havet» i over 50 år, og nå ble drømmen virkelighet - og det under selveste Ibsenfestivalen.


Artikkelen fortsetter under bildet.

Teatermusikken til «Fruen fra havet» utgis også som musikkalbum. Bak står Kim Edward Bergseth og Amund Maarud. FOTO: Kim E. Bergseth / Bellatrix Records


— Liv jobbet også på Rolf Jacobsen-oppsetningen, og gjennom det samarbeidet spurte hun Amund og meg om vi ikke kunne tenke oss å skrive musikk til «Fruen fra havet». Vi ble litt redde til å begynne med, det kan vi ærlig innrømme. Men etter halvannet år så er vi klare, dette blir spennende, sier Bergseth til NTB.

Engelskspråklig

— Melodiene trollbandt og inspirerte meg i mitt arbeid, heter det fra Liv Borg Thorsen når hun lar Ibsens originaltekst få følge av slampoesi og blues. Men de store spørsmålene som Ibsen stilte for 130 år siden – om livet, døden og kjærligheten – er like aktuelle.


LES OGSÅ: Bowies første demo solgt for sjokksum.

«Og hva er det med havet? Hvorfor lengter vi mot dets mystikk, angst, ro, skjønnhet og overtro? Finnes friheten? Dette er noen av spørsmålene som belyses med friske og utradisjonelle grep i regissør Liv Borg Thorsens iscenesettelse, skriver Nationaltheatret om forestillingen – som spilles for tre utsolgte hus i helgen.

Maarud og Bergsets musikalske landskap er inspirert av blant andre Daniel Lanois og Blake Mills. De tok dessuten utgangspunkt i at Den fremmede «sannsynligvis oppholdt seg i Amerika», derfor valgte de engelske tekster. Og slik kom låtene til i virkeligheten – gjennom reiser til Nashville, Tokyo og Norge, forteller de.


(©NTB)

ANNONCE