Nyhet

Slik er kjønnsfordelingen på hitlistene

GAFFA.no - alt om musikk.

Fjorårets store hitlåter var alle skrevet hovedsakelig av menn – og ble produsert utelukkende av menn. 

Det viser ny statistikk fra Spotify, som slippes i forbindelse med sesongpremiere på strømmetjenestens svenske podkast «Equalizer».

Ni av ti opphavsmenn er akkurat det – nemlig menn: Bak de 50 mest spilte låtene i 2017 fantes det totalt 308 opphavspersoner, hvorav 277 var menn og 31 var kvinner.


LES OGSÅ: Jay-Z saksøkes av svensk bank.

Enda dårligere så fordelingen ut når det kom til den viktige produsentrollen:

Der besto topp 50-listen internasjonalt av låter med kun mannlige produsenter.


— Lave tall

— Dette er lave tall, og noe vi både er oppmerksomme på og ønsker å gjøre noe med, sier IFPI-direktør Marte Thorsby i en kommentar.

— Det er flere og flere dyktige kvinnelige produsenter også i Norge, men det er en vei å gå for å få flere kvinnelige produsenter som opererer i det kommersielle feltet, som har fokus på å lage hits når de går i studio, og som derfor også ofte gjenspeiles på hitlistene. I Sverige har de gjennom en periode jobbet aktivt for å slippe til kvinnelige produsenter, noe den norske industrien også jobber med, forklarer hun overfor NTB.


Artikkelen fortsetter under videoen.

— Hele næringskjeden må være bevisst og være med å løfte, alt fra låtskrivere til artister og plateselskaper, inkludert ta tilsynelatende små, men veldige viktige grep, som blant annet å være bevisst på å kreditere kvinnelige co-produsenter på utgivelser, sier Thorsby.


Stå mer på

— Vi som bransje må prioritere likestilling enda høyere, sier Jenny Hermanson, nordisk direktør for Spotify.

— Det finnes utrolig mange fremgangsrike kvinner bak musikken, og bransjen må bli betydelig bedre på å gi dem oppmerksomhet og til å ta vare på talentene. På den måten kan vi inspirere enda flere kvinner på å bli en del av den, sier Hermanson i en presseuttalelse.


LES OGSÅ: Raser mot Live Nation etter bildetabbe.

Spotifys likestillingssatsing omfatter foruten podkasten «Equalizer», der programlederne Linnea Henriksson og Evyn Redar skal intervjue Sabina Ddumba, Peg Parnevik, Cherrie, Molly Sandén og Silvana Imam i til sammen åtte episoder, også nettverkstreff for låtskriver- og produsenttalenter.

Tallenes tale


Det finnes seks norske navn på listen over de 308 opphavspersonene som har skrevet de 50 mest spilte låtene i verden i 2017, ifølge Spotify:

Kyrre Gørvell-Dahll/Kygo, Anders Frøen/Mood Melodies, Tor Erik Hermansen og Mikkel Storleer Eriksen/Stargate, Ina Wroldsen (bildet) og Caroline Ailin.

LES OGSÅ: Stor amerikansk festival avlyst.


Sistnevnte stakk i mars av med Musikkforleggerprisen 2018 for årets verk i klassen populærmusikk for låten New Rules – som hun sammen med Ian Eric Kirkpatrick og Emily Warren Schwartz skrev for Dua Lipa.

— Det er utrolig artig å vinne. Det er en bra avslutning på et vilt år – eller en god begynnelse på et nytt, sa Caroline Ailin om prisen, som fulgte etter at hun tildelt prisen for «Årets Gjennombrudd» i 2016.

Også på artistsiden


Strømmetjenestens tall for opphavspersoner og produsenter gjenspeiler også den internasjonale platebransjens 2017-lister på artistsiden:

Den nylig offentliggjorte årsrapporten til organisasjonen IFPI, som representerer platebransjen globalt, ble prydet av bilder av artistene eller gruppene som utgjorde topp ti-artistene globalt – utregnet etter albumsalg både i form av strømming, nedlasting og fysisk salg.

LES OGSÅ: Kronikk: «En blikkboks til besvær».


Der holdt Taylor Swift fortet som eneste kvinne – for øvrig på 3. plass.

I 2016 var Adele, Beyoncé og Rihanna med på ti på topplisten globalt, på henholdsvis 4., 7. og 8. plass. I 2015 toppet Adele med Taylor Swift på 3. plass, mens listen i 2014 hadde Swift øverst, med Katy Perry på 9. og Beyoncé på 10. plass. I 2013, første året IFPI kåret Top 10 Global Recording Artists of the Year, var tre kvinner med: Katy Perry på 5., Pink på 6. og Rihanna på 8. plass.

(©NTB)


ANNONCE