Nyhet

Disse norske artistene kan vinne pris for suksessen i utlandet

GAFFA.no - alt om musikk.

Caroline Ailin, Ina Wroldsen, Kvelertak (bildet), Marius Neset og Stargate er nominert til Årets Internasjonale Suksess for året 2017.

Utdelingen er en videreutvikling av samarbeidet mellom Spellemann og Music Norway. Prisen ble første gang delt ut i 2016, den gang under navnet Eksportprisen.

Hensikten er å løfte fram artister, låtskrivere og produsenter som har brakt norsk musikk ut over landegrensene, som fremmer norske suksesshistorier i utlandet og som stimulerer en hel bransje til å satse internasjonalt. Alan Walker vant prisen i fjor – og Kygo i 2016.


LES OGSÅ: Gabrielle annonsert til ny norsk festival.

Vinneren kåres 8. juni på Vippa i Oslo. Prisen består av Spellemanntrofé fra Spellemann, og et stipend på 100.000 kroner gitt av Kulturdepartementet.

Prisen skal gis videre til en person, en organisasjon eller et miljø som i stor grad har bidratt til å inspirere og stimulere musikkinteressen hos vinneren. Stipendet går under navnet «Det var her det begynte».


Sterke kandidater

Juryen bemerker om Caroline Ailin at hun blant annet har skrevet New Rules som ble Dua Lipas definitive gjennombrudd på internasjonale hitlister. De kaller det en imponerende bragd at hun står bak en av fjorårets største låter.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Om Wroldsen uttaler juryen blant annet at låtene hennes i fjor ble streamet over 1,2 milliarder ganger på Spotify alene.


Kvelertak har vunnet Spellemann for samtlige av sine utgitte album. Høsten 2017 startet en internasjonal suksesshistorie med 40 konserter sammen med Metallica på deres «WorldWired»-turné, i tillegg til å spille egne kritikerroste headliner-konserter.


Marius Neset ble i fjor kåret av jazzmagasinet Downbeat til en av de topp 25 banebrytende musikerne i fremtidens jazz. Neset er ettertraktet over hele verden og hadde i 2017 en imponerende turnéliste det står stor respekt av, heter det i begrunnelsen for nominasjonen.

LES OGSÅ: Lauryn Hill til Norge.

Produsentduoen Stargate er det eneste norske selskapet som har vært involvert i låter som har toppet Billboard Hot 100-listen ti ganger. 2017 var også året hvor duoen slapp egen musikk. Stargate-skrevne og -produserte låter ble i fjor streamet over 1,4 milliarder ganger på Spotify alene.


Juryen har bestått av Amund Bjørklund, Mina Evenrud, Limita Lunde, Espen Nørvag Slapgård og Bugge Wesseltoft.

(©NTB)

ANNONCE