Nyhet

Nå samles Kjartan Fløgstads sanglyrikk i bokform

GAFFA.no - alt om musikk.

Mange musikere har tonesatt Kjartan Fløgstads sanglyrikk gjennom årene – og neste uke slippes disse tekstene samlet i bokform. Men allerede denne uken er Tom Roger Aadland (bildet) ute med tittellåten Sandharpesong.

Aadland – som selv er tekstforfatter for Hellbillies – møtte Fløgstad musikalsk første gangen da han fremførte Fløgstads gjendiktning av blueslegenden Robert Johnsons Love in Vain for noen år siden.

Denne gangen tonesatte han «Sandharpesong», en av de tre nye sanglyriske tekstene fra Fløgstad, der «Steinbukkestev» og «Blandemaskinkor» er de to andre: Alle skrevet til Vinje-jubileet 2018.


LES OGSÅ: Oslo-festival arrangeres for 28. gang til helgen.

— Det som var spesielt med Sandharpesong-teksten var at jeg «hørte» melodien til sangen allerede første gang jeg leste gjennom den. Dette er av og til en spissformulering for effekten sin skyld, men denne gangen var det helt presist tilfelle, sier Tom Roger Aadland til NTB, og viser til hvordan Fløgstads tekster «klinger godt og ligger godt på tungen».

— Bildene han bruker glir lett inn i et musikalsk univers. Det er ikke vanskelig å forstå at han debuterte som lyriker, og at han har en genuin musikkinteresse.


Fra klassiske romanser til rock'n'roll

Ifølge Gyldendal, som slipper sangboken med noter kalt «Sandharpesongar» 20. april, har Fløgstads bøker fra og med «Dalen Portland» (1977) inneholdt dikt og sanger. Sangtekstene er blitt tonesatt av en rekke komponister – i spennet klassiske romanser til rock'n'roll.

— Etter hvert som årene har gått, har jeg til min egen forundring oftere og oftere funnet meg på scenen i selskap med, eller tolket av, strålende musikanter, skriver Fløgstad i forordet til samlingen.


LES OGSÅ: Cardi B avlyser sommerens festivalopptredener.

Allerede onsdag 11. april blir det gratis boklanseringsfest på Det Norske Teatret, der Tom Roger Aadland, Hildegun Riise, Lars Klevstrand, Jørn Simen Øverli og Reidar Brendeland står på scenen – og Fløgstad selv leder an.

Tom Roger Aadland spiller konsert på Parkteatret i Oslo sammen med Elin Furubotn og Solfrid Molland 13. september.


(©NTB)

ANNONCE