Nyhet

GAFFA-redaksjonen kårer årets beste låter (10 - 01)

GAFFA.no - alt om musikk.

Dette er låtene GAFFA-redaksjonens medlemmer har gitt mest spilletid i 2017.

Da er det denne tiden på året igjen.

For de fleste musikkredaksjoner er tiden før jul synonymt med årslister – det settes av mye tid for å lytte seg gjennom året og velge ut det aller beste av det som har blitt gitt ut.


Og én ting er sikkert: 2017 har vært et særdeles godt år med masse ny musikk både fra gamle og nye favorittartister- og band.

LES OGSÅ: Konsertbilletter - den perfekte julegaven (sponset link).

Hver dag denne uken har vi telt ned årets 50 beste låter og årets 50 beste album her på GAFFA.no.


I dag er vi endelig kommet til topp 10.

Nedenfor finner du årets aller beste låter – ifølge GAFFA-redaksjonen.

10. Arcade Fire - Everything Now

(Sony Music Entertainment)


Da det canadiske orkesteret vendte tilbake tidligere i år, var det med en diger discolåt som åpner rett på et bombastisk ABBA-aktig piano-hook, for så å trampe av gårde på en gammel fans følelser fem minutter i strekk med lystig panfløyte og filosofering over internettets overveldende jerngrep på våre liv – pakket inn i glitrende og glossy produksjon fra blant annet Thomas Baltanger fra Daft Punk.


«Every song that I've ever heard / is playing at the same time, it's absurd», synger Win Butler, og virker genuint utmattet av 2017. Og denne låta alene kan også være utmattende i all sin grandiositet, men den er også noe av det friskeste og feteste fra Arcade Fire på mange år. Det er underlig dansbart, og akkurat provoserende nok både musikalsk og tekstmessig til at canadierne kan le hele veien til kommentarfeltet. (EOV)

09. Lorde - Green Light


(Universal Music)

Samtlige kutt på Melodrama kunne potensielt blitt løftet fram i denne sammenhengen, men dette er utvilsomt den mest kjente, og det er vel en god grunn til det.

Synergien mellom Lorde og produsent Jack Antonoff er i full effekt her. Den noe utradisjonelle låtstrukturen gir låta det lille ekstra esset i ermet, i tillegg til en som vanlig utenomjordisk vokalprestasjon. Låten er simpelthen et pop-euforisk høydepunkt, som vår anmelder skrev om albumet Melodrama titulert «det unge pop-heroinet». (MA)


08. Cezinando - Håper Du Har Plass

(111KLUBB)


Det var kanskje noe overraskende at rapperen Cezinando ville by på en mer sårbar side av seg selv. Men det fungerte så til de grader. Ole Torjus og Hasta sin eventyrlige produksjon av popballaden kunne ikke blitt gjort bedre. Cezinandos skjøre stemme treffer lytteren fra første tone, til den siste. I tillegg er teksten et kunstverk i seg selv.

Hvem har vel ikke hørt denne om og om igjen i løpet av året som har gått? Et familiedrama har sjeldent blitt skildret på en vakrere måte. (JI)

07. LCD Soundsystem - Tonite

(Sony Music)


«You're getting older», konfronterer James Murphy deg med på Tonite, med en advarende pekefinger rett i trynet ditt, og dersom du er «such a winnter» nå, så lover han deg at «the future's a nightmare». Høydepunktet på comeback-plata American Dream, LCD Soundsystems første på syv år, inneholder verkets lengste og mest tankevekkende tekst.


Tonite ligger også tett opp mot debutskivas sound. Dette er ikke rockestjerna Murphy, det er ikke bandet LCD Soundsystem, men heller et klassisk dansegulvspor der den aldrende DJ-en får tømt hodet for typiske Murphy-tanker om musikkens verden, karrieren og livets mange skuffelser.

Men det er ingenting som skuffer ved denne låta. Og den gjør rett og slett underverker for både sjela og dansefoten. (EOV)

06. Jakob Ogawa - You Might Be Sleeping

(Playground Music)


Jakob Ogawa EP-debuterte med Bedroom Tapes i juni i år og har imponert både innenfor Norges grenser og utenfor det siste året med EP-en, diverse liveopptredener og låtutgivelser.


LES OGSÅ: «Forbered deg på å bli bergtatt».

Men singelen You Might Be Sleeping er EP-en og årets store høydepunkt. Den klangfylte, flytende og deilige låten inneholder en harmonisk duett med amerikanske Clairo og viser så tydelig det som er den norske artistens signatur-sound: skeiv, smooth, forførende og knudrete popmusikk. Avslappende, «hjemmelaget» og drømmende, men samtidig autoritær og sterk. 

Derfor kaprer Jakob Ogawa en hederlig sjetteplass med denne låten, noe som jo må sies å være en bombe! Men det er ikke tilfeldig. Det er snarere akkurat her låten hører hjemme. (EL)


05. Alex Cameron - Stranger's Kiss (feat. Angel Olsen)

(Secretly Canadian)


Det at Alex Cameron skulle slå til med en av årets beste singler overrasket nok mange. Godt hjulpet av duettpartner Angel Olsen og fantastiske bittersøte tekstlinjer som «they made a meme out of my legacy, darling» og «I got shat on by an eagle, baby / Now I'm king of the neighborhood and it feels like I could just peel the gym pants off a single mother».

Gjenkjennbart eller ei; en forfriskende vinkel fra en låtskriver som står stødig i en egen vektklasse. (TL)

04. Frank Ocean - Chanel

(Blonded)


Frank Ocean laget med Blonde ifølge GAFFA-redaksjonen årets album i fjor. I 2017 står han uten noe album. I stedet har amerikaneren sneket seg inn på årets låtliste med en fjerdeplass.


Chanel utforsker surround-effekter, gir og deler av Oceans identitet i det tekstlige og mangler utover det heller ikke et eneste aspekt av hva man higer etter med denne superstjernen. Chanel er enda en merkestein for Oceans hegemoni på vår jordklode som den mest fremtredende skaperen av kunst-flørtende og forstyrrende gode poplåter med dybde. (GMS)

03. Kendrick Lamar - HUMBLE.


(Aftermath / Interscope / Top Dawg Entertainment)

Dette er singelen som gjorde hele verden spent. Siden den gang har DAMN satt en ny milepæl i hiphopens historie som et helhetsverk, men denne låten har ikke størknet eller forsvunnet i mengden av den grunn: den står fortsatt ut som en av de aller sterkeste kuttene. Med sine dritslemme pianoakkorder og det knallharde budskapet til sine likemenn og alle andre som gir låten sitt uovervinnelige preg. «Nobody pray for me» og noen voldelige gitarriff starter gallskapet før en av årets mest karakteristiske beats introduseres. Altså er ikke mange låter som får en til å virke kulere.

Kendrick Lamar proklamerer her et progressivt kvinnesyn og preker om et ønske om nye holdninger til skjønnhetsideal. Det vakreste, råeste og mest slagkraftige, er at han formidler det gjennom en låt som er så instant men likevel så levedyktig at man må lovprise ham som en av hiphopens og musikkens viktigste spillere. (PE)


02. Father John Misty - Ballad Of The Dying Man

(Bella Union)


En tragikomisk ballade om livets kynisme fra en av musikkverdens mest livstrøtte og karsismatiske karakterer. Josh Tillman leverte ikke bare en av sine beste utgivelser, men også en av sine vakreste låter om en mann som er ved dødens rand og frykter alt han kommer til å gå glipp av når han trekker sitt siste åndedrag.

Rolig piano og enkel komposisjon former mye av Father John Mistys siste plate og denne låten er intet unntak. Teksten er dyttet helt fremst i lydbildet. Du skal høre hver minste vokal, hvert eneste ord skal ressonere uanset hvor opplåst eller krampeaktig livstrøtt mann det måtte være. Og er det ikke derfor vi liker Josh Tillman.Til hans glede og sorg innser han når han sjekker nyhetene at han dør like uvitende om verden som han var da han ble født. (PE)

01. Sigrid - Don't Kill My Vibe

(Island Records)


Det hersket ingen tvil i redaksjonen: Sigrids «debutsingel» er 2017s låt. Hvorfor? Det er ikke bare fordi den har herjet, maltraktert hitlistene innenfor og utenfor nasjonale grenser, men også fordi den er et ubestridelige mesterstykke i popens kunst. Låten har alt en poplåt trenger; den tilhører sjeldenhetene i hvordan den treffer den tidløse popånden samtidig som den tar et helt tidsklima på kornet. 


Don't Kill My Vibe er en ny norsk stjernes fødsel, den er 2017s viktigste norske låt og ifølge GAFFA-redaksjonen også årets beste låt. (GMS) 

LES OGSÅ: Sigrid nominert til prestisjetung BBC-pris.

Årets liste er satt sammen av: Geir Magne Staurland, Ellen Lund, Peder Ebbesen, Stina Helland, Per Henrik Arnesen, Bendik Hansen, Martin Abelvik, Else Solheim, Victoria Tronstad, Eskil O. Vestre, Jonas Irmer, Henrik Engø Lesjø, Magnus von Schantz, Malin Langøy Aarbø, Knut Gigstad og sjefredaktør Tord Litleskare.


Vi har publisert resten av lista - samt en oppsummering av årets beste album - hver dag denne uka. Her kan du se plassene 50 - 41, 40 - 31, 30. - 21 og 20 - 11.

ANNONCE