Nyhet

Norske stjernegitarister hyller Jimi Hendrix på Norwegian Wood

Når Norwegian Wood gjenoppstår med en helnorsk 25-årsfeiring, skal gitarlegenden Jon Eberson spille Jimi Hendrix.

Når Norwegian Wood gjenoppstår med en helnorsk 25-årsfeiring, skal gitarlegenden Jon Eberson spille Jimi Hendrix.

Og ingen hvilken som helst Jimi Hendrix-låt, men Red House. Som altså stammer fra debutalbumet til The Jimi Hendrix Experience fra 1967, regnet som et av rockens viktigste album.

LES OGSÅ: Fansen tok et siste farvel med Chuck Berry.


For da festivalen ville feire 50-årsjubileet til Are You Experienced, og sette sammen en stjernerekke med norske gitarister som hver gjør én av de 11 låtene, var det Red House eller ingen for Eberson.

— Jeg var i et popband da jeg var 13–14 år, vi spilte Kinks-låter. En av gutta hadde fått tak i Are You Experienced. Det var fantastisk, men jeg var jålete den gangen også og hadde vanskelig for å innrømme hvor bra det var. Men Red House ramlet jeg for med én gang, den var min favoritt. Og minnet om den låten sitter veldig i, sier Jon Eberson til NTB.

Én jente


På Norwegian Wood-scenen lørdag 17. juni stiller Eberson sammen med et knippe av Norges fremste gitarister for å spille seg gjennom det legendariske albumet:

Freddy Dahl gjør Purple Haze, Marie Kristin Dale – som er eneste jente ombord – håndterer Manic Depression, Vidar Busk tar seg av Hey Joe, mens Kjetil Grande er klar med Love Or Confusion.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Jon Eberson (Foto: Gitte Johannessen / NTB).


Videre besørger Freddy Holm May This Be Love, Amund Maarud I Don't Live Today, og Staffan William-Olsson gjør The Wind Cries Mary. Torbjørn Alsos Rae gjør Fire, Eivind Aarset inntar Third Stone From The Sun, Frode Alnæs spiller Foxy Lady – før Eberson altså avrunder ballet med Red House.


— Jeg har med en '64 Strat som jeg låner, den er helt original, lokker Jon Eberson.

Som band stiller to like store legender: Sveinung Hovensjø på bass og Paolo Vinaccia på trommer.

Alle sa ja


Festivalsjef Svein Bjørge, som tok ansvar og gjenopplivet festivalen så den til sommeren kan feire sitt første kvarte århundre, sier til NTB at responsen fra gitaristene som ble spurt – blant dem flere av Norges mest toneangivende og viktige – var unison.

— Vi kunne spilt gjennom Are You Experienced minst to ganger. Da vi tok kontakt kom det svar som «jeg spiller», «ett av de viktigste albumene for meg som gitarist» og «hele grunnen til at jeg ble gitarist». Vi snakker et stjernelag av gitarister som skal gi hver sin personlige tolkning av låtene fra ett av rockhistoriens største album, sier Bjørge.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Vidar Busk spiller Hey Joe under Norwegian Wood-hyllesten av Jimi Hendrix-skiven Are You Experienced 17. juni. (Foto: Gitte Johannessen / NTB).


I samarbeid med Christer Falck valgte festivalen ut et «fotballag» bestående både av veteraner og nytt blod.


Dette må ha sterkt herretekke?

— Det er et veldig gitarorientert album, og regnes som et av rockens viktigste album med sin revolusjonerende bruk av gitar – blant annet med første bevisste bruk av feedbackeffekten. Men tre av Jimi Hendrix' mest kjente låter er også med på platen, sanger som alle har et forhold til, lyder det fra Svein Bjørge, som samme dag også byr på deLillos, Kari Bremnes, Anneli Drecker og Lillebjørn Nilsen.

— Norsk slår an


— Jeg kunne fylt seks dager, så entusiastisk har artist-Norge tatt imot det at bare norske artister står på scenen når festivalen feirer 25 år, sier festivalsjefen, som hevder at responsen fra publikum også er god.

LES OGSÅ: Norwegian Wood tilbake til Frognerbadet.

— Mange har følelser og minner fra Norwegian Wood, den er dronningen av Oslo-festivalene. Susanne Sundfør, som står på scenen for første gang i år, har vært på Norwegian Wood mange ganger som publikummer, sier Bjørge.


Sundfør spiller torsdag sammen med Jaga Jazzist og Anna Of The North. Fredag utgjøres artistlaget av Raga Rockers, OnklP & De Fjerne Slektningene, Oslo Ess og Klovner i Kamp.

Artikkelen fortsetter under videoen.


Og billettsalget?

— Det tikker av gårde. Det har begynt å gå opp for folk at Norwegian Wood er tilbake der det hører hjemme, i Frognerbadet. Over påske pleier billettsalg gjerne å ta seg opp, da innser folk at det nærmer seg sommer, sier arrangørveteranen, som med Norwegian Wood er involvert i fem festivaler bare i år:

Vinterfest, Wood, Steinkjerfestivalen, Tons of Rock og Ekstremsportveka i Voss – og i juli 2018 utvider med enda to – på Kalvøya.


(©NTB)

ANNONCE