Nyhet

Hva er det med Elvis og Norge?

GAFFA.no - alt om musikk.

Aldri før er det blitt laget en Elvis-dokumentar i Norge. Men nå er «Fenomenet Elvis» klar for å vises i beste NRK-sendetid lørdag.

— Få land i verden kan vise til en like stor Elvis-entusiasme som Norge, likevel har det aldri blitt laget en norsk dokumentar. Før nå, sier filmskaperen bak «Fenomenet Elvis», Erik Jacobsen.

I den nye, timelange dokumentarfilmen, som vises på NRK 1 lørdag 5. mai, tar Jacobsen for seg hvordan interessen for Elvis holdes i live i Norge, over 40 år etter stjernens død. «Fenomenet Elvis» også mål av seg til å finne ut hvorfor populariteten er så stor og vedvarende.


LES OGSÅ: Slik svarer Vassendgutane på #MeToo-kritikken.

Årlig kommer TCB-bandet, Elvis' gamle musikanter til Norge, og det arrangeres egen, årlig Elvis-festival, The Norwegian Elvis Festival, på Måløy – i år for femte gang i tiden 9. til 11 august.

Samtidig er en av de eldste og mest aktive Elvis-fanklubbene i verden norske Flaming Star. Nettopp Flaming Star-grunnlegger Pål Granlund utgjør en rød tråd i dokumentaren, sammen med sosiolog Kjetil Rolness – som tidligere har skrevet bok om Elvis.


Få frem mangfold

Erik Jacobsen har sammen med sin medhjelper Tommy Rønning samlet opptak over flere år, på en rekke steder i Norge.

— Vi har vært opptatt av å få fram et mangfold og har derfor gjort opptak både på Elvis-festivalen i Måløy, av TCB-band, Benny Borg, Lisa Dillan samt noen av de beste Elvis Tribute-artistene i verden, blant dem Ted Torres. Stephen Ackles, Vidar Busk og Paal Flaata gir også verdifulle musikalske bidrag, forteller Jacobsen til Tønsbergs Blad.


Artikkelen fortsetter under bildet.

Sosiolog og artist Kjetil Rolness (t.v.), som har skrevet bok om Elvis, er blant kildene til filmskaper Erik Jacobsen i «Fenomenet Elvis» – som blir tidenes første, norsklagde Elvis-dokumentar. Foto: NTB


Nå gleder norske Elvis-fans seg til å se filmen, ifølge Facebook-siden til Flaming Star: «Supert for en trofast Elvis fan gjennom mange år», skriver en, mens en annen fastslår: «Da er det bare å benke seg ned foran TV'n».

En tredje kommenterer at «Elvis-fans har jo julaften flere ganger i året». For den historiske norske dokumentaren føyer seg til en rekke andre Elvis-begivenheter: I april hadde den nye dokumentaren: «Elvis Presley: The Searcher», produsert av Priscilla Presley, HBO-premiere.

LES OGSÅ: Hiphops største kranglefant klar for Norge.


Ikke nok med det: Eksfru Presley kommer selv til Norge og Oslo Spektrum i juni med «Elvis In Concert–Live on Screen» – der hans stemme blir å høre til lyden av et live symfoniorkester, mens Priscilla Presley deler sine minner.

(©NTB)

ANNONCE