Artikkel

Da Jimi Hendrix fornyet nasjonalsangen

GAFFA - alt om musikk!

Bakspeilet ser vi tilbake på noen av de kjente og ukjente øyeblikkene i musikkhistorien. Vi så nettopp på en særdeles ulekker coverlåt, men denne gang skifter vi fokuset til noe litt mindre fryktelig. 

Vi skifter nemlig fokus fra Puddle of Mudd og til noe litt mer delikat: Nemlig Jimi Hendrix.

Det å covre nasjonalsangen er ingen ny ide, men ser vi tilbake i musikkhistorien er det særlig én coverlåt som stikker seg ut i akkurat denne sammenhengen. Vi snakker selvfølgelig om da Jimi Hendrix tolket nasjonalsangen på Woodstock-festivalen.


En sommerdag i 1969 splittet gitarikonet Jimi Hendrix USA da han spilte sin tolkning av den amerikanske nasjonalsangen på Woodstock-festivalen. Vi tar et gjensyn med den ikoniske opptredenen!

August 1969 inntok Jimi Hendrix Woodstock-scenen som festivalens siste artist. Med seg hadde han sin faste backline; Band of Gypsys. Mye av festivalpublikummet hadde allerede forlatt festivalplassen, men Hendrix insisterte på å spille mandag 18. august. Dette var festivalens siste dag. Publikummerne som allerede hadde dratt hjem, måtte nøye seg med å bli gjenfortalt opplevelsen Hendrix ga publikum denne dagen.

Woodstock gikk av stabelen samtidig som Vietnamkrigen raste. Som svar på krigen og drapene i det sørøstasiatiske landet, strømmet en stor del av amerikansk ungdom til Max Yasgurs gård i utkanten av den amerikanske delstaten New York. Over 400 000 besøkte gården for å oppleve den legendariske lineupen – og for å hylle fredsbudskapet. Musikernes sanger var både direkte og indirekte rop om fred, kjærlighet og harmoni, men Hendrix sin versjon av den amerikanske nasjonalsangen splittet publikum, og ikke minst sjokkerte den mange.


Med den karakteristiske fuzz-forvrengte gitarlyden og wah-wah-effekter, viste gitarikonet en ny side av den amerikanske nasjonalsangen, «The Star-Spangled Banner». Den dissonante og skingrende lyden – og uten vokal – ga ikke akkurat gjenklang i originalens nasjonalromantiske karakter. Og med et kaotisk intermezzo med dype, vibrerende toner fremkalte Hendrix lyder hvor assosiasjonene var åpne for tolkning. Hør gitar-versjonen nedenfor.

Artikkelen fortsetter under videoen


Hendrix snakket om tolkningen da han gjestet «The Dick Cavett Show» en måned etter Woodstock. Cavett spurte blant annet om kontroversen i Hendrix sin utgave.

«Jeg vet ikke, jeg bare spilte den. Jeg er amerikansk. Jeg sang den på skolen», svarte Hendrix.

Cavett uttalte da at man garantert ville få en bunke med sinte brev hvis man fremførte nasjonalsangen på en uortodoks måte. Hendrix avbrøt ham.


«Det er ikke uortodoks».

«Ikke det?», spør Cavett.

«Jeg synes det var vakkert», svarer Hendrix.


Se intervjuet under.

ANNONCE