Nyhet

Punk på TV

Den nye dokumentarserien Punx forteller historien om norsk punk.

I kveld har den norske TV-serien Punx premiere på NRK. Den forteller historien om punken i Norge, fra Sex Pistols kom til Norge i 1977 og frem til i dag.

I underkant av femti intervjuobjekter og timer med arkivmateriale danner utgangspunktet for serien som til sammen er blitt to timer. De to timene er fordelt på fire episoder, som vil bli vist på NRK onsdager fremover.

Filmregissør og produsent Thomas Robsahm er mannen bak serien. Han har regissert og produsert en rekke filmer, med fem Amanda-priser som resultat. Serien er en co-produksjon mellom Motlys og NRK med tilskudd fra Norsk Filminsitutt og Fritt ord.


— Tanken har vært å skildre hvordan punken kom til Norge og hvordan den har påvirket norsk musikk, kulturliv og samfunn. Den fortelles gjennom intervjuobjektene, og jeg har valgt å snakke med mange, også folk som ikke er punkere eller har spilt i punkband, men som likevel har blitt påvirket av punken, forteller Robsahm til GAFFA på premieredagen.

Han var selv aktiv i punkmiljøet i Arendal som vokalist, fanzineskribent og medlem av Arendal Rockeklubb. Senere var han med i postpunkband som Brød & Sirkus og White Lord Jesus og startet kassettselskapet Neronastri.

— Jeg har hatt et forhold til norsk punk siden jeg var femten år i 1979 og har tenkt at jeg en vakker dag burde lage noe på den. Da Helge Gaarder (Kjøtt) og Lasse Myrvold (The Aller Værste!) døde i løpet av kort tid (2004-2006) tenkte jeg at det var på tide å komme i gang.


Hvordan synes du resultatet har blitt?

– Det er alltid vanskelig å vurdere egne ting, spesielt rett etter at man er ferdig, men basert på forhåndsvisninger og det jeg har lest om serien så langt, er jeg godt fornøyd. Selvfølgelig vil det oppstå diskusjoner om utelatte band osv, men det er ikke plass til å være et leksikon. Målgruppen er de som har hørt om punken, men ikke vet så mye om den. Forhåpentlig får de lyst til å sette seg mer inn i fenomenet, og da fins det masse bøker å fordype seg i. Det har heller aldri vært noen ambisjon for meg at dette skal være en slags "fasit" på hva punk er, hvilke band som er punk eller ikke. Det fins ingen sannhet om norsk punk, bare masse sterke meninger.

Serien tar for seg gamle band som Kjøtt, Hærverk, Oslo Børs og The Aller Værste, men også nyere band, som RazikaHonningbarna og Kvelertak.


Punx har premiere på NRK2 i kveld, 20:45.

ANNONCE