Nyhet

Insomnia slipper første del av programmet

Islandske veteraner til Tromsø.

Insomnia-festivalen i Tromsø ble arrangert for første gang i 2002, og har siden den gang vokst seg til å bli en av Norges ledende festivaler innenfor elektronisk musikk, samtidig som dens søsterfestivaler i både Bergen (Ekkofestivalen) og Stavanger (NuMusic) har vokst.

Å arrangere en elektronika-festival i Tromsø kan virke naturlig, når man ser på byens rike historie som vital techno-utpost på slutten av 1980-tallet og begynnelsen av 1990-tallet.

Tidligere år har festivalen booket band og artister som Biosphere, Kim Hiorthøy, Mental Overdrive, Frost, Bjørn Torske, Ost & Kjex, Xploding Plastix, Mike Huckaby, 120 Days, Diskjokke og Lindstrøm.


I går annonserte festivalen de fem første artistene på programmet.

Engelske Emika slapp i oktober i 2011 debutalbumet sitt på kred-selskapet Ninja Tune, og fikk jevnt over gode kritikker for skiva som både er inspirert av klassisk musikk, tradisjonell pop og dubstep. Emika bor nå i Berlin, som med elektronikamusikere flest.

De foreløpig eneste norske navnene på programmet, er Mathias Stubø og Hanne Kolstø. Begge to er svært produktive artister. Kristiansanderen Kolstø har de siste fire årene gitt ut seks album med sin musikk som tidvis tar en med tilbake til 1990-tallet og artister som eksempelvis Björk. Stubø har – tross sin unge alder – allerede gitt ut tre album, to under eget navn og ett under artistnavnet Proviant Audio. Om hans foreløpig siste og selvtitulerte album, skrev anmelder Kristina Ketola Bore følgende:


– Jazz, soul, rytmikk og elektronikk er nok en gang i hovedsetet. Her kjenner man seg igjen - dybde, lagvis oppbygning, sensuelle blåsere, satiriske samples, déjà-vu. Rap jazz eller såkalt sophisti-pop fra 90-tallet er lette referanser å se til, skrev Bore.

Det finsk-russiske samarbeidsprosjektet Noise Fabrique blander sjangre som støy, ambient og punk, og er nok et av de mer obskure bookingene til festivalen så langt.

Festivalens headlinere så langt, må kunne sies å være islandske Gus Gus (bildet). Bandet ble grunnlagt i 1995, og bestod i sin tidligste form av hele tolv musikere, blant annet av sangerinnen Emilíana Torrini. Bandet slapp i 2011 albumet «Arabian Horse». På dette albumet var musikken inspirert av god, gammeldags dance-pop, men også house fra det tidlige 1990-tall og soul av det mer urbane slaget.


Insomnia arrangeres fra 25. – 27. oktober.

ANNONCE