Nyhet

Nytt, norsk plateselskap ser dagens lys

Smalltown Supersound-sjef Joakim Haugland inngår samarbeid med musikkgiganten Warner. De første signeringene på det nye selskapet er allerede klare.

Som multippel plateselskapssjef og programsjef for by:Larm, er Joakim Haugland en av musikk-Norges mest velansette mennesker. Sørlendingen har siden tidlig på 2000-tallet gjort seg bemerket som plateselskapssjef for labelen Smalltown Supersound, en label som senere har formert seg og fått underlabeler som Smalltown Superjazzz, Smalltown Supernoise og forlaget Smalltown Superbooks.

Selskapets stall er intet mindre enn imponerende, og innbefatter artister og band som eksempelvis Lindstrøm, Diskjokke, Kim Hiorthøy, Serena-Maneesh, Nisennenmondai, Mungolian Jetset, Bjørn Torske, 120 Days, Mental Overdrive, Whitest Boy Alive og The Thing, for å bare nevne noen. Det som kanskje er mer imponerende, er at Haugland driver selskapene mer eller mindre på egen hånd. Sammen med Hans-Peter Lindstrøm, driver også Haugland selskapet Strømland Records.

Nå har flekkefjordingen inngått et samarbeid med musikkgiganten Warner Music. Sammen har de opprettet den nye labelen K Dahl Eftf. «Usexy navn», sier du? Vel, det har sin naturlige forklaring.


– K Dahl Eftf var en urmakerbutikk i Flekkefjord som ble startet i 1898. Butikken solgte ur og plater, og det var min mor som var ansvarlig for plateavdelingen på 60- og 70-tallet. Det føles bra å videreføre Flekkefjords platehandel, skriver Haugland i et presseskriv.

Etter å ha drevet små, men suksessfulle plateselskaper i en del år, har nå Haugland tatt steget ut i major label-verdenen med K Dahl Eftf. I USA har det vært lange tradisjoner for å inkorporere mindre selskaper med alternative profiler inni de større selskapene.

– Etter å ha jobbet uavhengig med Smalltown Supersound, og underlabelene Smalltown Superjazzz og Strømland Records i nærmere 20 år, føltes tiden nå inne for å gjøre en egen label sammen med en major. Jeg har alltid hatt et godt forhold til Warner Norge, og jeg er fascinert av Warners rike tradisjon og historie. Min idé, plateselskapsnerd som jeg er, er at K Dahl Eftf skal være en liten label inne i det store apparatet, som et Asylum, Nonesuch, Elektra eller Sire – uten sammenlikninger for øvrig, forklarer Haugland i presseskrivet. Det presiseres at han vil jobbe i Smalltown Supersound parallelt med det nyoppstartede plateselskapet.


Alle disse plateselskapene hører til under Warner-gruppen, og har alle fra 1950-tallet gitt ut en rekke klassiske album. Ett av de mest profilerte av dem er Elektra Records', hvis tidligste suksesser var band som The Doors, Love, MC5 og The Stooges, men som i den senere tiden har hatt band og artister som Justic og Cee-Lo Green i stallen.

Ferskt selskap til tross: K. Dahl Eftf har allerede sikret seg to band til stallen. Bergenske Young Dreams (bildet) sikret seg en del oppmerksomhet da de på tampen av fjoråret ble signert på det australske selskapet Modular. Deres nye skive er ventet i løpet av høsten, og skal etter sigende komme ut på K Dahl Eftf.

Flekkefjordingen Frode Strømstad og hans I Was A King – hvis band også innbefatter Anne-Lise Frøkedal – slipper den femte oktober plata «You Love It Here». Plata er spilt inn i Egersund – drøyt seks mil unna Flekkefjord – sammen med Teenage Fanclub-frontmannen Norman Blake og singer-songwriteren Robyn Hitchcock.


«You Love It Here» blir K Dahl Eftfs første utgivelse. Hvilke andre band som blir signert på det nye selskapet, gjenstår å se, men Warner er på sin side fornøyde med å ha inngått samarbeid med Haugland.

– Vi i Warner Music Norway har stor respekt for Joakims teft og resultater, og vi tror denne labelen kan være med å heve de artistene Joakim vil jobbe med, men som ikke har en naturlig plass på Smalltown Supersound. Med I Was A King og Young Dreams har vi allerede sikret oss to fantastiske band med et stort potensial og lange karrierer foran seg, sier Warner Music Norway-sjef Guttorm Raa.

ANNONCE