Albumanmeldelse

Det bergenske himmelsvevet

Waves 2 You - Young Dreams

Young Dreams

Waves 2 You

Young Dreams svever skjønt og pop-melodisk i en annen verden. 

Endelig er et «barnegeni» blitt noe annet enn en forspilt Norske Talenter-vinner eller et stakkars menneske påkledd, stelt og fremelsket av styrtrike bransjehender. Matias Tellez har vært i gamet overraskende lenge (siden han var 14 år), men har likevel beholdt den reneste egenarten. 

For enda en gang er det masse nytt under solen for Tellez og bergenske himmelsvevet Young Dreams, like spennende nå, som da de ga ut debutalbumet Between Places i 2013. 

LES OGSÅ: Hyller blodfansen.


Waves 2 You er Matias Tellez og bergenskollektivet Young Dreams andre plate, og ja, solrikt lyder det fortsatt: Young Dreams er fortsatt musikk som gjør et høyt himmelsvev blant rosa skyer og bedagelige temperaturer. 

Det er med andre ord ikke den regntunge hjembyen Bergen Young Dreams høres ut som; det er i stedet det andre, det er idéen om det andre de er lyden av, solryggen, sommerhimmelen: Young Dreams lyder som den periodevise drømmen alle bergensere har – om de vil eller ei – om en annen verden, om ikke alltid, så av og til. 

Norges mest ufarlige band


Og der, i drømmen, der er det Beach-Boys-sommerlig, der flyter hverdagen som Tame Impala, der er hodet permanent i uforutsigbare psykoser som The Flaming Lips, og der føles livet like barnlig enkelt som Mews danske, drømmete progpop. 

Med slike musikalske referanser kommer det videre kanskje ikke som noen bombe at de unge nordmennene også lyder meget motstandsløst. Young Dreams høres besnærende ofte ut som Norges klart mest ufarlige band, hva enn det betyr, men galt behøver det ihvertfall ikke å være.

Anmeldelsen fortsetter under videoen.

Young Dreams er tross alt fryktelige gode når de får skape pop-melodier i sin egen innesluttede drømmeri-sfære; når de får utforske et snevert og ensporet lydbilde til de kjører seg bort i selvlagde labyrinter.


Likhet som styrke, likhet som svakhet


Slik er Young Dreams og Waves 2 You et slags likhetsparadoks: Deres likhetsdyrkelse gjør dem på den ene siden til ubestridte nasjonale seierherrer i å behandle sitt lydterritorie, med berikende detaljspenn og intelligente, skreddersydde låter for Young Dreams-lyden. 

LES OGSÅ: Nytt album fra Franz Ferdinand.

På den andre siden er likevel likheten deres svakhet. Waves 2 You vil for mange være besynderlig likt, som en innavlet lydsuppe, for det skal faktisk ikke så mye til for å la alt det berikende ved Young Dreams andre album fare umerkbart og sømløst forbi.  


Men å gi bergenskollektivet et lyttende og fokusert øre har de uansett gjort seg fortjent, og vel så det, uansett hvilken side av likhetsparadokset man skulle komme ut på.

LES OGSÅ: Oslo topper denne Spotify-lista.


ANNONCE