Artikkel

Morten Abel 60 år – dette er hans 60 beste låter (10-1)

Vi har kåret jubilantens 60 (!) beste låter. Bare det sier sitt om popkongens livsverk sålangt.

Morten Abel har vært en sentral aktør i norsk musikkhistorie siden tidlig på 80-tallet gjennom Mods, The September When, Peltz, én solokarriere på engelsk og én på norsk. Mannen har vært utrettelig gjennom årtier og hatt suksess i bemerkelsesverdig mange former. 

Senest i år ga han ut albumet «Endelig seier», rett i forkant av jubileumskonsertene i Stavanger og fredagens konsert i Oslo Spektrum. 

GAFFA lader opp til Oslo-konserten og feirer 60-årsjubileumet med å rangere popkongens 60 beste låter – en øvelse det er svært få forunt her til lands. Ihvertfall med et slikt spekter i et spenn over 40 år.

10-1

 10. The September When – Can I Trust You (One Eye Open, 1993)
En svingende ballade fra ringrevene i The September When og en stor hit i sin tid. Den duger fortsatt så til de grader! Låten ble som resten av albumet innspilt i det legendariske Puk Studio i Danmark, med ingen ringere enn Jimmy Miller som produsent, kjent for å gjøre samme jobb for The Rolling Stones. 

9. Mods – Tore Tang (Revansj, 1981)
Det kan i dag være vanskelig å la seg bevege av denne låten. Den er blitt en slags utbrent klisjé, men den er blitt nettopp det av en grunn. Dette er første glimt av Abels låtskriverkraft, veldig ungdommelig og kjempenaivt, men her faktisk med en tekst som oser av virksom fortellerkunst. En ikonisk låt på sitt eget vis.

 8. The September When – Mama, Wont Tell You No Lie (Mother I've Been Kissed, 1991)
Den plumpy bassen på denne The September When-plata er umiskjennelig. Den hopper her rundt i bakgrunnen av en strømmende gitar og en Abel som predikerer og opponerer mot bibelbeltets bedehuskultur med voldsom kraft. I samme slengen synger han at Jesus bare ønsker å være en rockestjerne, ja, «one of us». Å antyde at Jesus egnetlig bare ønsket å være med i The September When må sies å være et budskap for historiebøkene. 

7. Morten Abel – You Are Beautiful (I'll Come Back And Love You Forever, 2001)
Alvor er neppe noe sted å finne på denne perlen som åpner seg opp med pop-kamuflert stadionrock. Et huleboer-riff leder oss deretter inn i et gigantisk og uforglemmelig refreng. Hev armene i været! P4-musikk på sitt aller beste!

6. Morten Abel – Hard to Stay Awake (Here We Go Again Then, You And I, 1998)
I likhet med den berømte «Lydia» er «Hard To Stay Awake» en låt Oasis glatt hadde punget ut for å ta eierskap til, men i motsetning til «Lydia» – som her har kapret en høyere plassering – er det nesten som om Abel synger for likt de britiske superstjernene. Det er likefullt en norsk slager i særklasse for sin sjanger!

5. Morten Abel – Helicopter (Snowboy, 1997)
Abel-katalogens klart mest underkjente låt. Den abelske lekenheten står skrevet i hele låtens kriker og kroker, med et effektivt driv og en kødden tekst. I ettertid skulle man ønske vi fikk enda mer av denne tidlige solo-Abelen, selv om et snev av Helicopter-stilen alltid har fulgt ham.

4. The September When – Bullet Me (Mother I've Been Kissed, 1991)
Det sier sitt om Morten Abels livsverk at en av landets beste rockelåter ender utenfor pallen. Det lukter svidd av attituden på denne klassikeren fra The September When. Det er en heseblesende rockelåt, og den sitter som et... skudd. 

3. Morten Abel – Welcome Home (I'll Come Back And Love You Forever, 2001)
Albumet I’ll Come Back And Love You Forever har med tiden begynt å ligne mer og mer på Morten Abels beste verk. Nok en gang er det her briljanse i melodiføringen i alle instanser. Det finnes ikke dødpunkter i «Welcome Home», istedet er det et ille godt låtbyggverk i erketypisk Abel-stil.

2. Morten Abel – I'll Come Back And Love You Forever (I'll Come Back And Love You Forever, 2001)
Abel har fortykket lydteksturen siden debuten med «Lydia» og resten av Snowboy. Dette er ikke en låt som ikke er altfor ulik førsteplassen, men den er mer eksperimentell i lydbildet og mer tidstypisk. Men som med så mange andre Abel-låter hindrer ikke det tidstypiske låtene i å overskride tiden. De elektroniske mellompartiene og den mer sensuelle og opphøyde Abel glitrer til med fengende vers som overgås av et enda mer fengende refreng. Avslutningen på låten gjør at den når helt opp til en forrykende andreplass.

1. Morten Abel – Lydia (Snowboy, 1997)
Morten Abel pangstartet sin solokarriere med denne uforglemmelige gitarpop-perlen som brødrene i Oasis glatt hadde bladd opp millioner for å pynte sin egen diskografi med. «Lydia» er en enkel genistrek og låtskriving i verdensklasse.SE HELE LISTEN HER:

 

TILBAKE TIL 20-11

 

TILBAKE TIL 60-21

 

 

 

 

ANNONCE