Artikkel

ÅRETS NORSKE ALBUM: Frontmannen er et undergrunnsgeni

GAFFA.no - alt om musikk!

Vår hyllest av norsk musikk nærmer seg slutten, men først skal de øverste på pallen avdekkes. 2021s nest beste album ble laget av bandet Benedikt og bærer tittelen Balcony Dream. I denne lengre teksten dykker Geir Magne Staurland ned i albumet.

2. BENEDIKT – BALCONY DREAM

Det norske bandet Benedikt er av internasjonal klasse. Med Balcony Dream skapte Hans Olav Settem og de åtte andre et plettfritt, pustende album som er å finne blant årets aller beste norske utgivelser. 

Bare synet av Benedikts andre plate Balcony Dream er nok til å fornemme den mesterlige dybden til nimannsbandet. I Pieter Huys 1500-tallsmaleri sitter den stakkars sankt Antonio i en falleferdig verden og blir angrepet av alskens luskende demoner i form av både snodige trubadur-kreaturer og sketchy pestdoktorer. 

Det er en slik falleferdig verden vi møter i Balcony Dreams lille univers også, selv om plata fra tid til annen lar oss tre ut på balkongen, inhalere frisk luft og trekke opp en pils i naiv fremtidstro og lattermild humring over fortiden. 

Mellom bar bakke og verdensrommet

På samme albumcover er låtene opplistet som om de var å finne i en foreldet, hellig kirke, og det passer, for det sakrale preget går tvers gjennom verket, selv om veien er kort fra låttitler som «Pope Francis» til popkulturelle referanser som «Malcom in the middle» i oppvekstlåten «In the mirror». 

Albumet er spekket med høydepunkter. Et av dem er låten «Old Friends», hvor et Sufjan Stevens-aktig lydunivers dyrkes frem før refrenget lar det bryte ut i en stor vektløs koring som eksemplifiserer Benedikts lek mellom den bare bakken og det nærmest utenomjordiske. 

Et annet høydepunkt er «Strawberries» hvor omdreiningspunktet er menneskelige relasjoner, her musikalsk og småpoetisk portrettert i den hviskende call and responsen mellom Hans Olav Settem og Emilie Catrin Korsvold.

Balcony Dream er en plate hvor det bugner over av slike lekkert orkestrerte detaljer fra start til slutt. Mye av det skyldes selvfølgelig ambisjonen ved å være ni stykker – og klare det. Her er steelgitar, banjo, sither, cello, piano, trekkspill, bass, trombone, perkusjon/trommer og sag. Det kunne selvfølgelig gått alle veier, men ender nært perfeksjon når albumet er så tydelig underordnet en ensartet, nøye uttenkt visjon og retning.

Alt dette er mye takket være mannen bak produksjonstastene. Samme mann som er låtskriver. Samme mann som mikser. Samme mann som synger: Hans Olav Settem.

Fenomenet Hans Olav Settem

Melankolien sitter løst og ledig hos den allsidige Hans Olav Settem, en type som – dersom det ikke er sagt klart og tydelig enda –  er et sant undergrunnsgeni på den norske musikkscenen.

Benedikt er ikke det eneste prosjektet hvor han leder an. Han er en av to i elektroduoen Jouska og frontmann i bandet Whales & This Lake som først dukket opp på by:Larm tilbake i 2016. Jeg var der selv, kvitterte seks soleklare stjerner og erklærte pompøst at by:Larms høydepunkt var over allerede på festivalens første dag.

Dette bandet er fortsatt på ferde og ga ut en solid EP i år, selv om de nå vel og merke er langt mer nedtonede og voksne i lyden enn de var i deres fremoverlente opprinnelse. Poenget er at også det prosjektet ledes av Settems popteft med sterke falsetto-refreng og deilige bassdriv fra resten av bandet. 

Men der Whales & This Lake var og delvis er som å høre menneskers kamp mot en drukningsulykke i teknologiens altoppslukende æra, med en helt særegen lyd og en overbevisende sceneintensitet, er Benedikt et ganske annet prosjekt. Her er det snarere det dynamiske, levende og menneskelige som rår. 

For der Whales & This Lake virker å være Settems kraftanstrengelse, er Benedikt stedet han heller sjarmerer et skjørt stearinlys i senk. 

Velorkestrert nimannsband

Til slutt må det likevel presiseres på ny at Balcony Dream selvfølgelig ikke kunne blitt et slikt magnum opus uten de åtte andre i bandet Benedikt, som alle gjør hver sine enestående bidrag. 

Disse er den veletablerte Simen Mitlid på gitar og banjo, Sindre Skår på bass, Brage Kristian Einum på tangenter, Oddbjørn Sponås på trommer, Emilie Catrin Korsvold på trombone og vokal, Marit Othilie Thorvik på vokal, Sunniva Lilian Shaw of Tordarroch på cello og vokal og Stein Boge på trompet og gitar. I tillegg gjester Ola Øverby på sag og den særegne vokalen og låtskriverkunsten til Tuva Hellum Marschhäuser fra Tuvaband er innom på låten «My Killer».

Sammen skapte de et plettfritt, pustende album med dyp sårhet som kan akkompagnere dine mørketider under pledd med kakao, men vel så mye fylle vårens blomstringer og de vinglade kveldene i sommerens fuktige luft.

Balcony Dream er kort sagt et verk for alle årstider, fordi det med sin mangfoldighet og utrettelige dybde er et album man kan leve med.

ÅRETS NORSKE ALBUM 2021

10. BÅRD BERG – OSLO BEATS VOL II
9. WARDRUNA – KVITRAVN
8. STIG BRENNER – HVITE DUER, SORT MAGI
7. ORDER – THE GOSPEL
6. MASÅVA – ER VI STORE NOK NÅ?
5. BENDIK GISKE – CRACKS
4. HUDKREFT – NEVEMAGNET
3. MYRA – BOKSER & BALLERINA
2. BENEDIKT – BALCONY DREAMS
1.

ANNONCE