Konsertanmeldelse

Middelmådighet inn på rød løper

Jon Ranes

by:Larm 2022

Får medlemmer av landets it-band fripass inn på Norges viktigste showcasefestival?

Middelmådigheten har fått et nytt ansikt på by:Larm. Jon Ranes, kjent som Loverboy i Undergrunn, inntar festivalen uten en eneste utgitt låt og man er nødt til å spørre seg – er det greit at store stjerner fra landets it-band får fripass inn på Norges viktigste showcasefestival?

Det fins et høyt antall artister med langt høyere kvalitet der ute i landet.

Høy inderlighet
Bandet denne lørdagskvelden består av Loverboy selv, og hans fire Heartbreakers. De spiller klassisk gitardreven poprock, og Loverboy er vel å merke en glimrende scenepersonlighet som leverer tekstene sine velartikulert og med stor selvsikkerhet.


Tekstene, som skildrer et følelsesrikt og inderlig liv som en ung mann, gjerne drømmende eller lengtende til alderdommen eller barndommens enkelhet, er imidlertid platthet på platthet: «Se for deg deg selv som tre år gammel, buksene er litt for lange, lært deg selv å gå og snakke, har begynt å tro på Gud».

Foto: Siri Granheim
Foto: Siri Granheim


En annen låt handler om en «blåmann» som antakelig er forelsket, han er hvertfall i «gledesrus din søte pus». Det er ukjent om Loverboy vet at blåmann er det norrøne ordet på mørkhudet nordafrikaner. Eller kanskje synger han om en nyforelsket fjellgeit som har funnet sin søte pus. Hvem vet?

Det kan være topp med inderlighet, men fra Ranes er det bare enkle rim, tomme fraser og store plastiske følelser. Ingen humor, ingen smarte vendinger og intet innhold. Musikalsk er det likeså rettfrem, og Loverboy skal konstant være i sentrum av begivenhetene, både på gitar og piano, selv om han har med seg langt dyktigere musikere på laget.

Foto: Siri Granheim
Foto: Siri Granheim


Flashy middelmådighet
Kanskje er det usympatisk å bli så irritert på en 20-åring som prøver å spille gode gitarsoloer og lirer av seg stusselige tekster. Men det er bare denne gnagende følelsen av at det er helt urimelig at han skal få rød løper inn til by:Larm, noe som jo går på bekostning av andre artister som fortjener plassen mer.

ANNONCE