Nyhet

Disse ti norske artistene er booket til prestisjefulle Eurosonic 2018

GAFFA.no - alt om musikk.

Ti norske artister skal spille på showcase-festivalen Eurosonic Noorderslag i Nederland denne uka. 

Eurosonic Noorderslag har siden 1996 gått av stabelen i den nederlandske byen Groningen. I løpet av årene festivalen har blitt arrangert har navn som The Libertines, Kings Of Convenience, James Blake, Sam Smith og Lykke Li vært blant artistene og bandene som tidlig har fått vise seg frem for et stort internasjonalt publikum på festivalen. 

LES OGSÅ: Norske Sigrid topper BBCs prestisjefulle kåring.


Før 2018s variant av en av Europas viktigste og mest prestisjefylte bransjefestivaler er det ti norske navn som har kommet seg inn på plakaten. Artisten som tidligst ble klar var popsensasjonen Sigrid, siden ble Rohey, Rytmeklubben (bildet under) og Tuvaband booket. 

Artikkelen fortsetter under bildet.


Rytmeklubben. FOTO: Mats Bakken

Nå er imidlertid listen helt komplett, da finner vi også Great News, Amanda Delara, Pom Poko, Broen (hovedbildet), Darling West og Fred Well blant de norske artistene som skal opptre.

To ubeskrevne blad


Av de ti norske er det flere gjenkjennelige navn for det norske publikummet. Flere av dem har allerede spilt på festivaler som Øya og Slottsfjell. Men de mer ubeskrevne bladene er det jazzete altmuligbandet Rohey og popsangeren Fred Well. 

— I sammenheng med de andre norske er jeg en ganske fersk soloartist, sier Fred Well til GAFFA.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Han har nettopp begynt å gi ut musikk og kan avsløre masse ny musikk holdt på lur; masse ny musikk i ermet. Han har gjort seg bemerket i det norske musikklandskapet med de to singlene Complicated og Superhero – som er det eneste han har gitt ut – to låter som begge skriver seg sikkert inn i et slags pop-banger-sjikte. Sistnevnte låt slipper han akustisk versjon av allerede i kveld. 


Hva tenker du om å få spille på en festival som dette?


— Jeg tenker det er en helt fantastisk mulighet og ikke minst veldig stas! Vi gleder oss.

Spellemann-nominerte Rohey

På motsatt side av Fred Wells pop finner vi Rohey, et utfordrende og eksperimenterende band, vant med jazzpublikum; også et band som strengt tatt ikke er særlig ukjent blant flere miljøer – for eksempel ikke ukjent for Spellemann-juryen, som i januar belønnet bandet med nominasjon til prisen for årets nykommer.


LES OGSÅ: First Aid Kit er tilbake etter krisen.

Vi traff bandet på pressekonferanse i Oslo Konserthus, hvor bandet i etterdønningene av en slik Spellemann-anerkjennelse ble spurt om en annen anerkjennelse: å få spille på Eurosonic Noorderslag. 

— Det er veldig spennende. Vi har aldri spilt der før og har heller aldri vært i Gronningen. Det er jo en svær festival med masse artister, så vi håper bare på å få introdusere oss selv for masse nye mennesker.


Artikkelen fortsetter under videoen.

Er det en ære å få spille der?


— Ja, det synes vi. Vi har til vanlig en liten problematikk med at vi spiller på mye jazzsteder og jazzfestivaler rundt omkring, selv om vi egentlig ikke er et jazzband. Vi mener selv at vi heller spiller i en mer eller mindre uavhengig sjanger, derfor er det å få spille på Eurosonic veldig stas for oss, fordi da kjennes det ut som vi kan nå ut til et helt annet publikum.

— Vi vil ikke begrense oss til jazz-begrepet, sier de til GAFFA.

LES OGSÅ: Striden i Highasakite fortsetter.


Deres Spellemann-nominasjon var ikke under jazz-begrepet, men i en åpen sjanger-kategori som årets nykommer. Bandet ser det som en anerkjennelse av dem som band å få nå ut utenfor et lukket jazzpublikum. Det samme gjelder for Eurosonic-bookingen.

— Det er en anerkjennelse av oss som band utenfor jazzpublikumet. Vi liker veldig godt å spille for publikum som ikke lytter til jazz til vanlig. 

GAFFA dekker festivalen


GAFFA Norge kommer til å dekke den nederlandske festivalen denne uka, både for å følge de norske stjerneskuddene, men også for å servere våre lesere det beste av det nye innen europeisk musikk.

LES OGSÅ: «Snart vet alle hvem Sigrid med stemmen er».

Og dessuten: De fleste som spiller på Eurosonic, spiller senere på norsk jord, enten på våre mange showcase-festivaler, eller på en av våre større.


Det kan være verdt å følge med på morgendagens stjerner i selve svangerskapet også. 

ANNONCE