Nyhet

Kunstsalg ga superstipend

GAFFA.no - alt om musikk.

Bergenfest-stipendet deles ut i år for andre året på rad. I 2017 ble to lokale artister tildelt stipender, i år er listen tredoblet. Grunnen til det er en heftig donasjon fra en sagnomsust lokal gatekunstner.

Bergenfest, DNB og Ramsvik&RAMM får i år formidabel drahjelp med initiativet som skal hjelpe lokale unge artister med å nå lenger ut. Til sammen deles det ut 250 000 kroner til lokale musikere, hvor 160 000 av disse er donert gjennom salg av kunstverk fra den anonyme lokale gatekunstneren Dolk. Kunsten ble auksjonert bort på fjorårets festival.

LES OGSÅ: Arrangør risikerer 40 års fengsel etter skandale-festival.


Dolk er uten tvil landets mest suksessrike kunstner innen sjangeren street-art. Han har siden 2003 preget bybildet i Bergen med sine unike stensiler, og vært involvert i en rekke høyprofilerte kunstprosjekter både nasjonalt og internasjonalt siden den gang.

Kunsten hans går stort sett for sekssifrede summer, og han har holdt fast ved anonymiteten gjennom hele karrieren. Blant hans mest kjente verk er prosjektet «Ghetto Spedalsk» i Lofoten i 2008, og «Rip On» fra 2016 – som var hans steg fra gatekunsten inn i galleriformatet. Musikkinteresserte vil kanskje være kjent med hans ikoniske coverdesign for Fjorden Baby!-albumet Se Deg Rundt i Rommet fra 2011.

Hyller bergensk trio


I år deles det altså ut seks stipender til en sterk gruppe lovende lokale artister. Halie, Myra, MachoMayne, Mato Polo og Shikoswe er tildelt etableringsstipender på 35 000 hver – og på toppen av kaka tildeles trioen Great News et videreutviklingsstipend på hele 100 000 kroner.

Great News er på god vei til å etablere seg som et av landets mest fremadstormende band, med bemerkelsesverdige internasjonale bookinger på nøkkelfestivaler som Eurosonic i Nederland og The Great Escape i Storbritannia.

LES OGSÅ: Anmeldelse av Datarocks nye album.


Festivalsjef Frank Nes i Bergenfest har følgende å si om Great News på festivalens nettsider:

— Det er bred enighet på Bergenfest-kontoret om at Great News er verdens beste band akkurat nå, og de har et vindu nå hvor de kan få til noe. De har et apparat på plass med gode folk som jobber for dem. Det skal bli spennende å se hvor de ender opp.

Artikkelen fortsetter under videoen.

I en kommentar til GAFFA vektlegger Great News den sterke betydningen Bergenfest har hatt for bandet som støttespiller, og verdien det generøse stipendet har for deres karriereutvikling:


p>

— Bergenfest har vært en god støttespiller for Great News helt siden starten, særlig Martin Holmes var god med råd om live-uttrykk, og det at de har booket oss to ganger, pluss setter opp gigger med oss ellers, er fett!


LES OGSÅ: Dette er årets Record Store Day-utgivelser.

— At de har etablert et stipend til artister med utgangspunkt i Bergen og nå drar på med dette til videreutvikling i en fase hvor vi satser internasjonalt, har stor effekt for hva vi kan tillate oss å gjøre av ulike produksjoner, alt fra flybilletter til lys og lydrigg. Vi vil bruke midlene til å se og høres bedre ut live på flere scener. Takk til alle involverte, sier bandet videre.

ANNONCE