Nyhet

11 essensielle album du må høre i februar

GAFFA.no - alt om musikk.

Denne måneden gleder vi oss blant annet til nye utgivelser fra Darling West (bildet), Rhye, Ought og Julie Bergan.

Det er mye spennende som skjer i musikkverden for tiden – og fremover. Nå er også Grammy-utdelingen akkurat gjennomført i USA, GAFFA-Prisen 2017-vinnerne er offentliggjort, og Spellemannprisen arrangeres i slutten av denne måneden.

Det er på tide å se fremover.


LES OGSÅ: Elton John har lagt sin elsk på norsk artist.

Her er albumene vi gleder oss mest til å høre denne måneden.

Rhye: Blood (2. februar)


Vår anmelder Peder Ebbesen er klar i sin tale når han skriver om Rhye-albumet som slippes i morgen: Det som gjorde Rhye så bra i 2013, er der fortsatt. «Nå i en mer dansbar og funky inkarnasjon».

Den amerikanske duoen er endelig klar med oppfølgeren til debutalbumet Woman, og det kan se ut som at de har bestått prøven med «det vanskelige andrealbumet» med glans. I juli i fjor ga de ut den fantastiske sommerlåten Summer Days, som ble spilt mye her i GAFFA-redaksjonen sommeren 2017. Den blir nok mye mulig spilt sommeren 2018 også.


Benjamin Finger: Scale Of Blindness (2. februar)

Den norske artisten, produsenten, DJ-en og regissøren Benjamin Finger har siden albumdebuten Woods Of Broccoli (2009) brukt mye tid i studioet og på turné – og det er et perfeksjonert elektronisk uttrykk som er å høre på hans nye album.

Scale Of Blindness slippes på Eilean Records og følger opp flere album med ulike uttrykk, men som alle har det utforskende utgangspunktet som også gjør seg gjeldende her.

Julie Bergan: Turn On The Light (2. februar)


Allerede før debutalbumet til Julie Bergan er gitt ut, har enkelte av låtene, som hiten Arigato, blitt strømmet rundt 100 millioner ganger. Hun har også blitt nominert til både Spellemann, GAFFA-Prisen og P3 Gull.


Nå er hun endelig klar med debutalbumet, som har fått tittelen Turn On The Lights. Der har hun samarbeid med låtskrivere og produsenter som Caroline Ailin (Dua Lipa), Joakim Haukaas (Zara Larsson, Astrid S, Britney Spears) og Jesper Borgen (Alan Walker, Marcus & Martinus).

LES OGSÅ: Spotify lanserer ny app.

Ifølge presseskrivet er resultatet «et renspikket popalbum som spenner fra enorme refrenger til tunge drops, via Bergans forkjærlighet for urban musikk som skinner gjennom hele veien».

Munroe/Knutsen: A Murder Of Crows (2. februar)


Marie Munroe og Christer Knutsen har spilt og sunget på hverandres albumutgivelser siden 2004. Denne uken er de to klare med sitt første album under navnet Munroe/Knutsen, og albumet har allerede høstet lovord hos Dagbladet-anmelder Øyvind Rønning.


— Før var vi soloartister med hver våre band. Det var på en måte hver sin gang å ha ballen og fokuset rettet mot sin egen karriere. Det var alltid gøy å være med den andre, og litt deilig å ha «fri» fra sitt eget og beskue den andre, uttalte duoen da nyheten om det kommende albumet ble kjent.

The Wombats: Beautiful People Will Ruin Your Life (9. februar)


Det britisk-norske bandet The Wombats, som er «special guest» på turneen til Weezer og Pixies senere i år, slipper sitt fjerde album denne måneden. Trioen ble startet i 2003 og består av Tord Øverland-Knudsen fra Elverum og Matthew Murphy og Dan Haggis fra Liverpool.

Beautiful People Will Ruin Your Life ble skrevet fra tre ulike kanter av kloden – trommis Dan Haggis holder til i London, bassist Tord Øverland Knudsen har slått seg ned med sin nye familie i Oslo, og frontmann Murphy bor i Los Angeles. Den ble til i løpet av en rekke langdistanse-skrive-sessions, supplert av intense to-ukers skrive-sessions i Oslo.


Ezra Furman: Transangelic Exodus (9. februar)

Den Chicago-baserte artisten Ezra Furman, som omtaler seg selv som en «dress-wearing weirdo», er en slags krysning mellom Jonathan Richman, David Bowie, Sufjan Stevens og Bradford Cox.

Eksperimenterende, talentfull, uforutsigbar og særdeles interessant.


LES OGSÅ: Avlyser norgeskonsert etter voldtektsanklager.

Med sin blanding av mange uttrykk, fra femtitallsrock, til doo-wop, folk, punk, boogierock, soul, pop, jazz og mer, er det ikke godt å si hva man kan vente seg. Interessant blir det nok uansett. Han er nok aller mest kjent for uttrykksfulle og energirike konserter, men han har noen gode utgivelser bak seg også.


Pianos Become The Teeth: Wait For Love (16. februar) 

Emo/screamo-bandet Pianos Become The Teeth slo for alvor gjennom med andreplaten The Lack Long After i 2011, en vond og tung plate som omhandlet dødsfallet til vokalist Kyle Durfeys far.

På deres forrige utgivelse, Keep You (2014), virket det som at han hadde skreket fra seg, i tillegg til at bandet hadde fått en noe mykere sound. Dette kan det se ut til at de fortsetter å dyrke på Wait For Love, som blir gitt ut på Bad Religion-gitarist Brett Gurewitz sitt Epitaph Records.


De fleste håper nok likevel at det kommende albumet er like intenst og sterkt som tidligere utgivelser.

Great News: Wonderfault (16. februar)


Med et lydbilde som minner litt om Fleetwood Mac, Tame Impala og The War On Drugs, har bergenserne i Great News markert seg med en bråte singler som har gått bemerket hen i både inn- og utland. Denne måneden kommer endelig debutalbumet, og nykommerne har allerede bygget opp solide forventninger med singelen Told.

— Told er den første låten vi faktisk skrev, den har vært med oss helt fra starten av, uttalte bandet overfor GAFFA i forrige måned.


Ought: Room Inside The World (16. februar)

Ought albumdebuterte med det fantastiske More Than Any Other Day på det anerkjente kanadiske labelet Constellation Records i 2014. De fulgte i fotsporene til band som Godspeed You! Black Emperor, Do Make Say Think og Thee Silver Mt. Zion Memorial Orchestra med glans.

LES OGSÅ: Enka godkjenner filmplaner om rockelegendens liv.


Når de nå er klare for sitt tredje albumet, er det med nytt hjem i Merge Records og med låter som har blitt spilt inn i Rare Book Room i Brooklyn sammen med produsent Nicolas Vernhes (Deerhunter, Animal Collective).

Deres repetitive postpunk er kjent for å balansere perfekt mellom det disharmoniske og harmoniske – og vi håper den fortsatt gjør det.


Darling West: While I Was Asleep (16. februar)

Etter at andrealbumet Vinyl And A Heartache ble sluppet i 2016, har Darling West hentet hjem både Spellemannprisen og gjort flere store konsertjobber. Blant annet har de spilt på AmericanaFest i Nashville, SXSW i Austin, Folk Alliance i Kansas City og ikke minst hatt æren av å åpne Øyafestivalen her hjemme i Norge. Bandet var også blant de ti norske artistene som spilte på den prestisjefulle showcasefestivalen Eurosonic tidligere i år.

Da singelen Loneliness ble sluppet for noen uker siden, skrev GAFFAs skribent Elise Måsvær at den «gir oss definitivt grunn til å glede oss til plateslipp». Det kommende albumet er produsert av Marcus Forsgren.

Tyga: Kyoto (16. februar)


Den amerikanske rapperen er for mange mest kjent for sine romanser med kjente kvinner som Blac Chyna og Kylie Jenner, eller for å lage bråk i forbindelse med Oslo-konserter. Men vi kommer ikke bort ifra at Tyga også har begått en god bråte hits de siste årene.


Kyoto har allerede fått mye oppmerksomhet for det kontroversielle albumomslaget designet av den japanske kunstneren Hajime Sorayama - la oss håpe at også musikken blir minneverdig.

Er det noen vi har glemt? Skriv gjerne hvilke album du gleder deg til denne måneden i kommentarfeltet eller på GAFFAs Facebook-side.


ANNONCE