Nyhet

Disse konsertene kan du ikke gå glipp av på Øyafestivalen denne uka

GAFFA.no - alt om musikk.

I morgen er GAFFA-redaksjonen klare for å innta Tøyenparken for fire dager med musikalsk fest. Her er våre sterkeste anbefalinger på årets Øya-program.

Da var vi her igjen. Øyafestivalen! Årets høydepunkt for mange, og i Tøyenparken, for femte gang.

Som alltid har bookingteamet gjort en god jobb, og vi har prøvd å velge ut noen av de artistene vi mener man må få med seg.


LES OGSÅ: Arctic Monkeys i elektrisk drakt.

Mangler din favorittartist eller ditt favorittband? Gi oss gjerne en beskjed om hvem og hvorfor i kommentarfeltet under artikkelen eller på GAFFAs Facebook-side.

Står bak en av de aller beste 2017-debutene

Hvem: Phoebe Bridgers
Hvor: Hagen
Når: Onsdag 8. august, klokken 15:05
Hvorfor: Lenge før debutalbumet (Stranger In The Alps) ble sluppet i 2017, som for øvrig ble gitt ut på kredible og kvalitetsbevisste Dead Oceans, jobbet den Los Angeles-baserte artisten Phoebe Bridgers med flere av sine egne helter. Blant annet med singer-songwriteren Julien Baker, og Bright Eyes' Conor Oberst, som begge hadde tatt henne med på turnéer som support. Oberst er også å høre på duetten Would You Rather fra debutalbumet. Bridgers er også artisten Ryan Adams har sammenlignet med Bob Dylan, og hennes første singel kom ut på labelet til Adams. Det er ingen overdrivelse å påstå at debuten er blant de aller beste debutene fra i fjor, og gleden var stor da nyheten om at hun var klar for Øya ble kjent – spesielt siden vår-konserten på John Dee ble avlyst.


Anbefalt av Ellen Lund


Klump i halsen og tårer i øyekroken

Hvem: Arcade Fire
Hvor: Amfiet
Når: Onsdag 8. august, klokken 18:40
Hvorfor: Undertegnede har stått med klump i halsen og tårer i øyekroken mang en gang når Win Butler og resten av det storslåtte indieorkesteret Arcade Fire har stått på scenen gjennom de siste tretten årene. Ferden fra de mindre scenene til mitt foreløpig siste møte med bandet på gigantiske Orange Scene på Roskilde i fjor sommer har vært en glede å følge. I forkant av Arcade Fires første besøk på Øyafestivalen har diskusjonene i vennegjengen handlet om hvorvidt bandet egentlig «varmer opp» for Arctic Monkeys, når det i mine øyne burde være en selvfølge at Alex Turner & co heller kunne gått på scenen tidligere på kvelden og ryddet plass til kveldens egentlige headliner. Men er det ett band der ute som potensielt kan trollbinde publikum i Tøyenparken allerede tidlig på kvelden, ja, så er det sannsynligvis Arcade Fire.


Anbefalt av Tord Litleskare

Introduksjonen til et nytt univers


Hvem: King Gizzard & The Lizard Wizard
Hvor: Sirkus
Når: Torsdag 9. august, klokken 15:50
Hvorfor: Ikke bare artistnavnet er en munnfull når det kommer til King Gizzard & The Lizard Wizard. Med en låtkatalog som blant annet inkluderer fem(!) utgivelser fra i fjor, er det et rimelig produktivt band som kommer til Øya-torsdagen. Vill energi og en særegen lekenhet som ikke går på kompromiss med den musikalske kvaliteten har gitt bandet legende-status. King Gizzard er blitt et av live-bandene du må se. Stikkord er psykedelisk surferock, mikrotonalt stemte gitarer, ingen antydning til fartsbegrensninger og evne til å lage egne universer som opprettholdes gjennom flere album. Bandet startet som en friplass hvor medlemmene kunne spille enkle låter uten å øve. Mangelen på nakkegrep fra management og bransjefolk i skreddersydd dress, sørger for at DIY-holdninga fremdeles skinner gjennom de tykke lagene av fuzzgitar og obskure tekster. King Gizzard er definitivt en av de mest spennende norske festivalbookingene i år. Kom deg på konsert, la deg bli overbevist, og bli med inn i «the Gizzverse».

Anbefalt av Bendik Hansen

Du fortjener å ha det chill

Hvem: Noname
Hvor: Vindfruen
Når: Torsdag 9. august, klokken 15:55
Hvorfor: Chicago-rapper Noname lever i krysningspunktet mellom r&b og hiphop. Hun leverer tekst på en måte som speiler «med-Chicagonite» Chance The Rapper. En slags spoken word-rap med plenty av melodiske partier. Hun har en upåklagelig behagelig røst og hun forteller historier på en briljant måte gjennom tekstene. Hun nevnes i samme setning som Andre 3000 og Ms. Lauryn Hill. Store navn, men ikke ufortjent. Hun begynte å sette fotspor i musikkens verden da hun var med på Chance The Rapper sin Acid Rap-mikstape. Hun bidro også på Mick Jenkins' debutalbum The Waters på perlen av en låt Comfortable. Det blir spennende å se hvordan hun angriper Øyafestivalen, personlig tripper jeg allerede av spenning sittende under dyna med en overopphetet laptop i fanget.


Anbefalt av Peder Ebbesen


Det er Kendrick Lamar, det er klart du skal se Kendrick Lamar

Hvem: Kendrick Lamar
Hvor: Amfiet
Når: Torsdag 9. august, klokken 21:30
Hvorfor: Kendrick Lamar kan godt være Tupacen, Biggien, Rakimen eller Wu-Tangen av denne generasjonen. Det er vanskelig å vite hva som er historie mens man lever midt i det, men Kendrick Lamar sin kulturelle og musikalske påvirkning har ikke vært noe annet enn enorm. Om det var good kid, m.A.A.d city, To Pimp A Butterfly eller Section. 80 som frelste deg, har du en mening om mannen hvis du har en mening om hiphop. En rapper så god han kunne vunnet en Pulitzer, ja det høres ut en brukbar raplinje, men han vant faktisk en Pulitzer. Han tar med seg sin «DAMN Tour» til Øyafestivalen og vi kan ikke forvente annet enn en skala som jeg er usikker på om plenen i Tøyenparken er rustet for.


Anbefalt av Peder Ebbesen

Med fela på Øya


Hvem: Ola Kvernbergs Steamdome
Hvor: Vindfruen
Når: Fredag 10. august, klokken 17:50
Hvorfor: Nylig leste jeg et intervju med Ola Kvernberg i helgemagasinet D2. Han forteller hvordan han var på jakt etter tilsvarende groove som er gjennomgående på den episke Todd Terje-utgivelsen It's Album Time. Med Steamdome er grooven funnet, og vel så det. Det oser gal vitenskapsmann av hele prosjektet. Med tre trommiser og drakraft tilsvarende, for å bruke metaforen alle som omtaler prosjektet bruker, et lokomotiv. Steamdomes musikk er mer å betrakte som et tight jam-konsept fremfor tradisjonelle låter. Folkemusikkrøttene til Kvernberg stikker tidvis frem, blant den dype mystikken som gir det hele et preg av soundtrack. Da GAFFA anmeldte Steamdome ble perk-avdelingen trukket frem. Begrunnet i at det er rytmene og pulsen som er Steamdomes essens. Ikke bli stående igjen som en taper på perrongen. Hopp på lokomotivet, og vær passasjer gjennom storslagne lydlige landskap når Steamdome gjester Øya.

Anbefalt av Bendik Hansen

Forførende toner fra Charlotte Gainsbourg

Hvem: Charlotte Gainsbourg
Hvor: Amfiet
Når: Fredag 10. august, klokken 18:45
Hvorfor: Som datter av Serge Gainsbourg og Jane Birkin har Charlotte Gainsbourg virkelig hatt store sko å fylle. Det har hun gjort gjennom en stor skuespillerkarriere («The Science Of Sleep», «I'm Not There» og «Melancholia», for å nevne noen) men også gjennom flere flotte albumutgivelser, senest fjorårets Rest hvor blant andre Paul McCartney bidro på låtskriversiden. Charlotte Gainsbourg debuterte som artist allerede i 1984 da hun var tretten år gammel i en kontroversiell duett med sin far, Lemon Incest. Denne låta har hun også trukket frem igjen under årets turné - og da hun gjestet Avalon-scenen på Roskilde Festival i forrige måned leverte hun en stor konsert. Øya-publikummet har definitivt noe å se frem til her!


Anbefalt av Tord Litleskare


En Øyanatt-konsert man må få med seg

Hvem: Jamaika
Hvor: Rockefeller
Når: Fredag 10. august, etter at det er slutt i Tøyenparken (men dørene åpner 21:00)
Hvorfor: Den danske 23-åringen Jamaika har vist seg som et fenomen uten like i Danmark. Store deler av livet hans har han måttet tilbringe innenfor murene av ungomdsinstitusjoner og fengsler. Tekstene hans reflekterer omgivelsene han har vokst opp i, som fremdeles preger livet hans fra dag til dag. Han klarer å presentere dette på en såpass ærlig og sårbar måte at han har fakket oppmerksomheten i undergrunns-hiphopen over hele Skandinavia. Slippet av hans første EP, SxB På Fri Fod, viser tendenser vi ikke har sett lignende til siden Ken Ring slapp Äntligen Hemma for over ti år siden. For første gang skal Jamaika, en av Skandinavias mest lovende unge hiphop-artister, stå på en norsk scene.


Anbefalt av Mats Norbeck

En liten sensasjon av et ungt musikkprosjekt


Hvem: Girl In Red
Hvor: Biblioteket
Når: Lørdag 11. august, klokken 21:05
Hvorfor: Ryktene om denne «girl in red» gikk, en ung musiker som fortsatt gikk på videregående og som skulle spille sin aller første konsert på Bortenfor i Oslo. Konserten fant sted i april, og etter dette har hun har signert med Atomic Soul, spilt på Slottsfjell, og hun har flere hundre tusen avspillingene på SoundCloud og Spotify. Den 19 år gamle singer-songwriteren har siden 2015 skrevet og spilt inn musikk på rommet sitt hjemme i Horten, og vi er veldig glade for at hun har tatt steget ut av rommet og inn på scener rundt omkring i landet. Denne uka debuterer hun på Øyafestivalen, og alle bør gjøre seg en tjeneste og få med seg denne konserten.

Anbefalt av Ellen Lund

Ung bergenser som er større utenfor Norge

Hvem: Boy Pablo
Hvor: Vindfruen
Når: Lørdag 11. august, klokken 15:10
Hvorfor: Boy Pablo er større i utlandet enn han er her hjemme i Norge, og det er definitivt på tide at flere i Norge også får øynene opp for ham. Det norsk-chilenske indiestjerneskuddet er allerede hyllet av Pitchfork, som mener at musikken hans «har et sjarmerende soversomspop-preg med lo-fi-produksjon, ærlige tekster og catchy gitarriff». 19-åringen, hvis egentlige navn er Pablo Muñoz, fikk uventet mye oppmerksomhet da videoen til hans første singel fikk flere millioner visninger på YouTube (i skrivende stund har den over 10 millioner visninger!). Vi fikk høre ham varme opp for det amerikanske bandet Beach Fossils ute på Blå i fjor sommer, og det låt like sjarmerende og fint som videoene hans både ser og høres ut.


Anbefalt av Ellen Lund


LES OGSÅ: Øyafestivalen med gode råd til desperate billettløse.

Mangler din favorittartist eller ditt favorittband? Gi oss gjerne en beskjed om hvem og hvorfor i kommentarfeltet under artikkelen eller på GAFFAs Facebook-side.

ANNONCE