Nyhet

11 essensielle album du må høre i mars

GAFFA.no - alt om musikk.

Denne måneden gleder vi oss blant annet til nye utgivelser fra Superorganism (bildet), Gundelach, Jack White og Band Of Gold.

«2014: Året da albumet døde», skrev Knut Schreiner i Dagbladet for noen år siden.

Så feil kan man ta, for fire år og mange diskusjoner senere kan vi konstatere: Nei, album-formatet er ikke dødt. Det døde ikke i 2014, det lever i beste velgående.


Fjorårets lange liste over solide utgivelser er ett av mange bevis på det, i tillegg til alle slippene som venter oss i år.

Se bare på mars-utgivelsene!

LES OGSÅ: Programmet til by:Larm er komplett.


Her er albumene vi gleder oss mest til å høre denne måneden.

Superorganism: Superorganism (2. mars)

For noen uker siden undret vi oss om Superorganism er «Europas største hype akkurat nå». Da hadde ryktene om at Damon Albarn eller Tame Impalas Kevin Parker sto bak prosjektet lagt seg, og det var blitt klart at Superorganism heller var et helt ferskt band. Sannheten er at de er et multinasjonalt åttemannskollektiv med en 17 år gammel japansk-amerikansk jente som vokalist. 


Her er det snakk om en gjeng som har fått en hel musikkbransje til å heve øynebrynene, inkludert superstjerner som Frank Ocean. Det har de først og fremst gjort med den underlige hiten Something In Your M.I.N.D., deretter har de fulgt opp med flere singler. Nå venter vi alle på det neste: 2. mars kommer deres selvtitulerte album, og fra der og ut er det briste eller bære.

Jonathan Wilson: Rare Birds (2. mars)


Man venter og venter på at den store og fortjente anerkjennelsen snart skal nå Jonathan Wilson. Amerikaneren som har skrudd på album som Father John Mistys Pure Comedy og turnert rundt med Roger Waters i årevis, har gitt ut flere sterke og kritikerroste album under eget navn.

3. april spiller han på Parkteatret, men før den tid slipper han nytt album. Forrige plate Fanfare bar på en ornamentert, varm 70-tallslyd med dyp referanseramme – det er ikke usannsynlig at den neste også gjør det. Men det er alltid vanskelig å vite med Jonathan Wilson.


Band Of Gold: Where's The Magic (9. mars)

Band Of Gold, den norske duoen bestående av Nina Elisabeth Mortvedt og Nikolai Hængsle Eilertsen, fikk ros her i GAFFA for det selvtitulerte debutalbumet i 2015. Under by:Larm året etter vant Band Of Gold også Nordic Music Prize for debuten.

LES OGSÅ: «Best når de improviserer».


Basert på de to første singlene fra oppfølgeren, I Wanna Dance With You Again og Well Who Am I, kan de som satte pris på debutalbumet også glede seg over duoens neste prosjekt. Ifølge plateselskapet Jansen Plateproduksjon inneholder Where's The Magic «både eksperimentelle låter som utfordrer lytteren, ballader så vakre at det presser på i tårekanalene, og de seige poplåtene som tvinger deg til å sette albumet på på nytt».

Ondt Blod: Natur (9. mars)


Det norske bandet Ondt Blod er klare for å følge opp debutalbumet Finnmark fra 2016. Det har fått tittelen Natur og beskrives av plateselskapet Fysisk Format som nordnorsk punkrock med samiske røtter, hvor «hardcore og metal møter frekk frihetsrock, og hvor bjørnen møter Pet Sounds».

«Infernalsk riffing forent med de mest fengende refrengene i Norden siden ABBA», heter det også i pressemeldingen.

Punkrock og ABBA i skjønn forening, altså. Vi gleder oss.

David Byrne: American Utopia (9. mars)


Det er alltid store nyheter når David Byrne kommer med noe nytt. American Utopia er faktisk den tidligere Talking Heads-frontmannens første soloalbum på 14 år (men vi skal heller ikke glemme det glimrende samarbeidet han gjorde med St. Vincent tilbake for fem-seks år siden).


Førstesingelen Everybody's Coming To My House, som kom i januar, er skrevet med Byrnes mangeårige samarbeidspartner Brian Eno, og albumet er produsert i samarbeid med Rodaidh McDonald (The XX, King Krule, Sampha og Savages). Når det også ryktes at Sampha og Oneohtrix Point Never skal medvirke på albumet, gjør det oss ekstra nysgjerrige på hva den evigunge legenden driver på med i 2018.

Gundelach: Baltus (16. mars)


Med sin debut-EP beviste Kai Gundelach sin evne til å fusjonere fortiden som klubb-DJ med hangen til fløyelslyder og melankoli. Siden den gang har han ikke glemt formelen. Han har blitt kvassere i lyden, men Gundelach er fortsatt en artist som skaper varme med kulde, han er fortsatt en artist som får oss alle til å gape i lengten etter månelyset. 

Forhåpentligvis vil alle disse lovordene resirkuleres enda en gang med hans kommende utgivelse. Gundelach slipper Baltus 16. mars. GAFFA gleder seg.


Dungen & Woods: Myths 003 (16. mars)

Det Brooklyn-baserte bandet Woods og de svenske psych-rockerne i Dungen har slått seg sammen for et samarbeidsalbum. Albumet heter Myths 003, og det er den tredje utgivelsen i en serie knyttet til Marfa Myths-festivalen i Texas.

Hvert år setter festivalen sammen to forskjellige artister til et samarbeidsprosjekt, og Myths 003 ble spilt inn på festivalen i fjor.


LES OGSÅ: — Det ville vært døden for bandet.

Dungen og Woods er to av de fineste psykedeliske indiebandene som finnes der ute, vil nok mange påstå. Og her fusjonerer de! Det må jo bli bra.


Biru Baby: Ancient Call (16. mars)

«Blandingen av joik og aggressiv, energisk punkrock slår an, selv om konserten med Biru Baby på forhånd ble spådd å være det mest eksentriske innslaget på årets Trondheim Calling. Med catchy riff og finurlige tekster ga nordlendingene alt og erobret Olavshallen i kveld».

Det skrev blant annet vår anmelder etter konserten til Biru Baby på showcasefestivalen i Trondheim 2016 – og den ble også trukket frem som et av høydepunktene det året.


Denne måneden slipper de albumet Ancient Call.

Jack White: Boarding House Reach (23. mars)


I fjor kunne Jack White avsløre at han hadde spilt inn musikk i byer som New York, Los Angeles og Nashville. Han hadde aldri spilt inn i de to førstnevnte byene tidligere - og på albumet som slippes i slutten av måneden har den tidligere The White Stripes-sjefen med seg en rekke musikere han aldri tidligere har samarbeidet med.

LES OGSÅ: Bannlyser mobiltelefoner under konserter.

Så langt har White sluppet flere smakebiter fra Boarding House Reach - og mye tyder på at vi har noe stort i vente. La oss bare håpe han velger å ta turen innom Norge også denne sommeren. Så langt har rockestjernen kun offentliggjort konsert i Danmark som nærmeste alternativ.

Lissie: Castles (23. mars)


Vi har sett mye til Lissie på norske scener de siste årene, og det er ingen tvil om at norske lyttere har latt den amerikanske artisten synge seg inn i sine hjerter. Nå er hun snart aktuell med albumet Castles, som beskrives å være en «representasjon for spirituell og musikal utvikling».


I neste måned besøker hun Røverstaden i Oslo og Grieghallen i Bergen - men det blir også festivalkonserter her til lands denne sommeren, blant annet på Miniøya.

Czarface & MF DOOM: Czarface Meets Metal Face (30. mars)


MF DOOM, din favorittrappers favorittrapper inngår pakt med Czarface, gruppen som er satt sammen av Wu-Tang Clan-medlemmet Inspectah Deck og duoen 7L & Esoteric. MF Doom har gjennom tidligere samarbeid vært med på mytiske prosjekter som Madvillainy og Danger Doom.

Med en forkjærlighet for tegneserietematikk og sære tekster lover også dette samarbeidsprosjektet svært godt. Skarpe popkultur-referanser, tekster fra noen av de beste over en beat. Mars kan fort bli en av årets beste musikkmåneder.


Er det noen vi har glemt? Skriv gjerne hvilke album du gleder deg til denne måneden i kommentarfeltet eller på GAFFAs Facebook-side.

ANNONCE