Nyhet

Grammy-sjef avviser anklager om rasisme

Flere artister gikk hardt ut mot prisutdelingen. Nå svarer Grammys Neil Portnow på kritikken.

Som vi skrev i går har flere, blant andre artistene Sufjan Stevens, St. Vincent og Solange, beskyldt årets Grammy-utdeling for rasisme fordi det var en overvekt av hvite prismottakere, fordi vi skal tilbake til 2008 for å finne en svart vinner av den prestisjefulle prisen Album of the Year (Herbie Hancock) og fordi Beyoncé (bildet) kun vant to priser selv om hun var nominert til ni.

Neil Portnow, som er leder av The Recording Academy som deler ut Grammy, avviser nå kritikken i et intervju med Pitchfork.

Han sier blant annet:


— Nei, jeg mener slett ikke at det er et raseproblem. Husk at denne prisen blir delt ut på bakgrunn av stemmer fra andre musikere. Så når vi sier Grammy - det er ikke en felles enhet, det er 14.000 medlemmer av akademiet. De skal leve opp til noen kriterier og på den måten er de eksperter og det høyeste nivå av profesjonelle i musikkindustrien. Det er alltid vanskelig å skape en objektivitet ut av noe som har en innebygd subjektivitet, og det er hva kunst og musikk handler om. Vi gjør det beste vi kan. Vi har 84 kategorier og vi anerkjenner alle typer musikk fra hele bredden.

Portnow forklarer videre hvorfor markante svarte artister som Kanye West, Drake og Frank Ocean ikke deltok i prisutdelingen.

Det skal ha vært aktuelt for Kanye West å opptre, men han kunne ikke medvirke grunnet sine helsemessige problemer den siste tiden. Drake kunne ikke delta på grunn av sin pågående Europa-turné, som tar ham til Telenor Arena i Oslo 5. mars, og Frank Ocean ønsket overhodet ikke å innstille sitt album til vurdering hos juryen, eller samarbeide med Grammy.


Sistnevnte noe Portnow etter eget utsagn respekterer, selv han påpeker at han håper Ocean skifter mening på et senere tidspunkt.

ANNONCE