Nyhet

Led Zeppelin tapte plagiat-rettssak

Stairway To Heaven har blitt dømt for plagiat. Hør låten den skal være kopiert fra og bedøm selv.

Billboard melder i dag om at Led Zeppelin har tapt første runde av rettsaken hvor de har forsøkt å forsvare skriverettighetene til deres største hit, Stairway To Heaven.

Jimmy Page har tidligere uttalt at låta ble skapt i en avsidesliggende hytte i Wales i 1970. Nå viser det seg at dette ikke er helt korrekt.

Bandet Spirit turnerte nemlig med Led Zeppelin på slutten av 60-tallet. Det har blitt hevdet at rockelegendene forsynte seg underveis med både riff og melodilinjer fra deres turnépartnere.


Nå avdøde Randy Craig Wolfe, originalmedlem i Spirit, mente at de britiske rockerne hadde stjålet introen fra Taurus, en låt fra 1968. Advokaten hans har uttalt seg om rettsaken:

– Ideen bak dette er å sikre at Wolfe får skriverettigheter for Stairway To Heaven. Det er på tide. 

I et intervju med Listener Magazine før hans død, sa Wolfe følgende:


Stairway To Heaven er plagiat. Gutta tjente millioner av dollar på den og sa hverken takk eller tilbød seg å betale. Det er et sårt tema for meg. Kanskje samvittigheten deres vil få dem til å gjøre noe med det en dag?

Nå må Led Zeppelin gjøre opp for seg, men de er ikke helt enig i bedømmelsen. Jimmy Page har uttalt til bladet Liberation:

– Dette er tull. Jeg har ingen videre kommentar. 


Det er fortsatt uvisst om hvorvidt Led Zeppelin vil anke dommen.

Mener du at det er plagiat? Bedøm selv:


ANNONCE