Nyhet

Roskilde offentliggjør flere navn

Kultbandet Dead Can Dance spiller på den danske festivalen – som deres eneste skandinaviske opptreden i denne omgang.

I dag offentliggjorde den danske prydfestivalen Roskilde en rekke nye navn på sitt program. I tillegg til Efterklang, Foxygen, Savages, SUUNS og Unknown Mortal Orchestra, vil det kanskje vekke begeistring hos noen og enhver at kultduoen Dead Can Dance også er bekreftet til festivalen. Konserten på Roskilde blir deres eneste besøk i Skandinavia i denne omgangen, og den første konserter på disse breddegrader på mange år.

Dead Can Dance består av den australske sangersken Lisa Gerrard og den engelsk-irske sangeren Brendan Perry. Sammen utgjorde de det som var ett av de virkelig store, alternative navnene på 1980- og 1990-tallet. De begynte som et postpunkband, men deres uttrykk utviklet seg raskt til en original blanding av postpunk, klassisk og verdensmusikk, kjennetegnet av Lisa Gerrards vidtspennende og dramatiske stemme – ofte syngende på et hjemmesnekret språk – og Brendan Perrys mer tradisjonelle, engelsksyngende vokal.

Bandets debutalbum ble utgitt i 1984, og senere kom syv studioalbum. I 1996 utga de albumet «Spritichaser», som ble deres siste ytring før en lengre pause. I 2005 la de ut på turné, og i 2011 begynte arbeidet med et nytt album, som resulterte i fjorårets «Anastasis». Da albumet ble anmeldt i GAFFA, mente vår anmelder Ola Vikås at duoen leverte et comebackalbum på det jevne, og at de ikke hadde beveget seg nevneverdig bort fra uttrykket på sine tidligere album.


– Som alltid hos bandet, er albumet tydelig todelt. Brendan Perrys stemme har vunnet tyngde gjennom årene, og hans låter er de lyrisk tydeligste – og i så måte mest tankevekkende – mens Lisa Gerrards låter utforsker et friere territorium gjennom hennes ofte ordløse og lydmalende komposisjoner. Det tar tid før låtene skiller seg fra hverandre – idéene bak dem virker ikke alltid så tydelige – man må rett og slett føle på stemningene, noe som gjør dem i overkant new wave-orienterte, skrev Vikås, og ga albumet fire stjerner.

I 1995 utga Gerrard sitt første soloalbum, og siden oppløsningen av Dead Can Dance i 1998, har både hun og Perry utgitt soloplater. Gerrard har også jobbet med filmmusikk. Mest kjent er hun for musikken hun i samarbeid med Hans Zimmer lagde til filmen «Gladiator» (2000), som skaffet paret en Golden Globe.

Før 1998 utga Dead Can Dance alle sine album på den prestisjefylte indieselskapet 4AD, som på 1980-tallet også utga album med markante navn som Cocteau Twins, Pixies og Throwing Muses, og som i dag er stallen til arbeidshester som Bon Iver og Scott Walker. Fjorårets comebackalbum utkom derimot på plateselskapet PIAS.


ANNONCE