Nyhet

11 essensielle album du må høre i januar

Vi er klare for et nytt musikkår. Dette er de første 2017-utgivelsene vi gleder oss til.

Da er vi inne i et nytt år – og godt er det. 

Joda, 2016 bød på mye fint, men det er ikke til å komme bort fra at det ble preget av en del triste hendelser, også. Av mange vil det nok bli husket som det året da så mange store musikere gikk bort.

Det er derfor ekstra godt å gå inn i et nytt musikkår, og følgende elleve album er de vi gleder oss mest til i de første ukene av året.


The Dogs: Death By Drowning, 2. januar

Etter et innholdsrikt 2016, hvor The Dogs blant annet varmet opp for Bruce Springsteen i Frognerparken, foran nærmere 40.000 mennesker, er bandet klare for å starte 2017 med å slippe et nytt album. Det blir bandets femte studioalbum.

The Dogs ble til for like mange år siden og har altså i gjennomsnitt sluppet ett album i året. Albumet blir sluppet den første mandagen i året, som i fjor og året før.


Hør singelen Oslo her:

Brian Eno: Reflection, 6. januar


Brian Eno sitt nye album forventes å være nok en utvidelse i ambientuniverset han har revolusjonert. Det som gjør det spesielt denne gangen er at han endelig har klart å få til det han mener er en av grunnene til at han begynte å lage ambient, nemlig å lage musikk som aldri slutter. I tillegg til den tradisjonelle albumutgivelsen, kommer albumet ut som en app der musikken konstant vil fortsette å vokse ved hjelp av lytteren – og dermed rent teoretisk vil være uendelig.

Reflection is the most recent of my Ambient experiments and represents the most sophisticated of them so far”, har Eno blant annet uttalt om den kommende utgivelsen.

Albumet slippes først på fysisk format på fredag, men er allerede tilgjengelig digitalt i dag.


Hør fjorårets The Ship her:

The XX: l See You, 13. januar


Det er nå fem år siden den London-baserte trioen The XX (bildet) slapp sitt forrige album, og det er med andre ord på høy tid med et nytt et. Det kommende albumet, som blir deres tredje i rekken, har fått tittelen I See You.

Bandet slapp det kritikerroste selvtitulerte debutalbumet i 2009 og har siden den gang vært kjent for å sprenge grensene for hvordan popmusikk høres ut. Kommer denne plata til å være like grensesprengende og tonesettende for musikk fremover?

Hør den første singelen fra det her – som GAFFA-redaksjonen for øvrig mente var fjorårets 37. beste låt:

Elsa & Emilie: Kill Your Darlings, 20. januar


Norske Elsa & Emilie slapp sitt debutalbum allerede i 2014 som 17-åringer. Platen ga dem en Spellemann-nominasjon, mye spilletid på radio og en rekke TV-opptredener.


Nå er jentene fra Haugesund klare med oppfølgeren. Albumet har fått tittelen Kill Your Darlings og blir i likhet med forgjengeren sluppet på Sony Music.

Hør singelen Au Volant fra det nært forestående albumet her:

 


Kid Koala: Music To Draw To: Satellite, 20. januar

Turntable-revolusjonisten Kid Koala har (nesten) lagt platespillerne på hylla. På den kommende utgivelsen, Music To Draw To: Satellite, har han for første gang spilt inn en plate der instrumenteringen, og ikke samples, er i fokus.

Stemningsfulle The Observable Universe lover godt og er den første låten som har blitt sluppet fra albumet.


Hør den her:

Foxygen: Hang, 20. januar


Foxygen er bandet som kombinerer storslagen 70-tallspop på plate med performanceart på scenen.

Den kaliforniske indierockduoen ble dannet i 2005 da de begge var femten år. Hang er oppfølgeren til ...And Star Power fra 2014 og inneholder bidrag fra blant andre The Flaming Lips’ Steven Drozd Matthew E. White, The Lemon Twigs, i tillegg til et symfoniorkester.

Ingen dum kombinasjon det, skulle man tro?


Singelen Follow The Leader hører du her:

Joan Of Arc: He’s Got The Whole This Land Is Your Land In His Hands, 20. januar


Alltid like sporadiske Joan Of Arc, bandet som vanligvis inneholder flere av Kinsella-guttene (du vet, de fra American Football, Cap’n’Jazz, osv.), er klare med nytt album – det første på fem år.

Man vet riktig nok aldri helt hva man får. Bandet/kollektivet lager plater som varierer ganske mye både i uttrykk og kvalitet, og det kan derfor være enten veldig bra eller veldig dårlig. Albumet har fått den fengende tittelen He’s Got The Whole This Land Is Your Land In His Hands, og singelen This Must Be The Placenta lover da ganske godt?

Eller?

Ty Segall: Ty Segall, 27. januar


Ty Segall er tilbake fra det mer konseptuelle og aggressive Muggers med en "ren" soloplate. Det kan virke som at psychrockeren kommer i en noe roligere utgave denne gangen og at han har fått ristet fra seg på scenen med babymasken – og endelig har fått hatt sitt oppgjør med Candy Sam?


Det som hittil er sluppet høres i hvert fall lovende ut.

Hør den første singelen fra albumet her:


Cloud Nothings: Life Without Sound, 27. januar

Det norgesaktuelle Cleveland-bandet Cloud Nothings er endelig klare med oppfølgeren til 2014-albumet Here And Nowhere Else. Albumet har fått tittelen Life Without Sound og er spilt inn med produsent John Goodmanson (Sleater-Kinney, Death Cab for Cutie) i El Paso.

Cloud Nothings mottok en rekke superlativer fra kritikerne da de slapp 2012-albumet Attack On Memory, som her i GAFFA ble anmeldt til seks stjerner. Bandet brøytet vei for å ta soveromsprosjektene ut på større scener og inn i større studioer, og nå er de tilbake med det de kaller sin store ”kjøreplate”. Blir dette neste års store pendlerhit?


Hør singelen Modern Act fra det kommende albumet her:

Japandroids: Near To The Wild Heart Of Life, 27. januar


Vancouver-duoen Japandroids er endelig tilbake etter fem år. Denne gang med et mer utforskende arsenal av instrumenter og lyd, men forhåpentlig med den samme smittende glad-attituden.

Her i GAFFA ga vi den forrige plata, Celebration Rock fra 2012, fem stjerner. Vår anmelder hevdet blant annet at bandet var en slags post-punk-utgave av Bruce Springsteen – i form av storslåtte riff og allsangvennlige refreng.

Vi har høye forventninger til gitartrommeduoen som ga ut et av 2012s beste album.

Hør første singel fra den kommende utgivelsen her:

 

The Modern Times - This Is The Modern Times – 27. januar


Tromsø-bandet The Modern Times har allerede blitt booket til årets Trondheim Calling og by:Larm, og i slutten av denne måneden er de klare med sitt debutalbum.


Kvintetten, som blant annet henter inspirasjon fra band som Television, Pixies og The Strokes, har spilt sammen i fem år, tidligere under navnet Red Headed Sluts.

Hør singelen Keyholes & Birds her:


Noen vi har glemt? Skriv gjerne hvilke album DU gleder deg til denne måneden i kommentarfeltet eller på GAFFAs Facebook-side.

ANNONCE