Nyhet

Nordisk råd nominerer

Maja Ratkje og Håkon Austbø nominert fra Norge - Efterklang og The Knife figurerer også på listen.

Nordisk råd lanserer i dag de nominerte til årets musikkpris. De norske nominerte denne gangen er vokalisten Maja Ratkje (bildet) og pianisten Håkon Austbø. 

Komponisten og vokalisten Maja S. K. Ratkje solodebuterte i 2002 med albumet «Voice», og har siden den gang levert musikk på tvers av en haug med sjangre. Hun har levert bestillingsverk både til flere festivaler og tysk radio, og gitt ut plater på Tzadik-selskapet til jazz-foregangsfiguren John Zorn. I 2001 mottok hun som første komponist i Norge Arne Nordheims komponistpris. I tillegg til en lang fartstid i improvisasjonsbandet SPUNK har hun også samarbeidet med navn som Jazkamer og den nederlandske avantgardisten Jaap Blonk. 

Håkon Austbø har i nesten femti år vært internasjonalt ledende i sine tolkninger av komponister som Skjrabin, Messiaen og Debussy. På siden av sin karriere som utøvende musiker har han også undervist på konservatoriet i Amsterdam, og er i dag stadig aktiv både som konsertpianist og som underviser i Stavanger og Oslo. 


Blant andre kjente navn i listen finner vi det danske indiebandet Efterklang – som dro inn fem av seks stjerner fra GAFFA-redaktør Øyvind Rones for sitt foreløpig siste album «Piramida» i fjor høst – og det svenske Oslo- og Øya-aktuelle elektronikaduoen og søskenparet The Knife. 

Her kommer hele listen over de nominerte: 

Danmark:


Theatre Of Voices, vokalensemble
Efterklang, ensemble

Finland:

Pekka Kuusisto, fiolin
Kimmo Pohjonen, trekkspill


Færøyene:

Eivør Pálsdóttir, vokal

Island:


Nordic Affect, kammerensemble
Mezzoforte, fusionband

Norge:

Håkon Austbø, klaver
Maja Ratkje, vokal


Sverige:

Trio ZPR, stryketrio
The Knife, elektronikaduo

Åland:


Vladimir Shafranov, klaver

Nordisk råds musikkpris har blitt delt ut siden 1965, årlig siden 1990. Innbakt i prisen er 350000 kroner i klingende dansk valuta. Blant de tidligere vinnerne finner vi navn som den svenske jazzsaksofonisten Mats Gustafsson, kjent fra den norsk-svenske jazztrioen The Thing, den islandske sangeren Björk og selveste Arne Nordheim. Årets utgave deles ut i Oslo 30. oktober.

ANNONCE