Nyhet

I Operaens 10 første år har kun én opera på hovedscenen hatt kvinnelig komponist

GAFFA.no - alt om musikk.

Kun én opera skrevet av en kvinne er blitt oppført på Operaens hovedscene siden åpningen i Bjørvika i 2008.

Det har tidsskriftet Minerva regnet seg frem til, i anledningen av at 10-årsjubileet til det hvite praktbygget skal feires 9. til 15. april.

— Nedslående tall, ifølge Aftenpostens operaanmelder Maren Ørstavik.


Minerva har telt alle operaer fremført på de forskjellige scenene i operahuset disse ti årene. Man fant at 11 av totalt 142 operaer på alle scener har hatt kvinnelig komponist, og 3 av 11 urfremføringer har vært kvinnnekomponert.

LES OGSÅ: Lover spektakulært DJ-sett fra Röyksopp.

Men oppsetningen av Kaija Saariahos «L’amour de loin» i 2014 viste seg å være den eneste av totalt 94 operaer på hovedscenen med kvinnelig komponist. Av det totale tallet på 11, er fem sesongpremierer av Maja S.K. Ratkje barneopera «Korall, Korall».


Ratkje sier til Minerva at hun ikke er overrasket.

— Jo mer prestisjefylt et område er, jo lenger tid tar det før kvinner slipper til, sier Ratkje, som likevel «er optimistisk» med hensyn til utviklingen videre.

Artikkelen fortsetter under videoen.


Operasjef Annilese Miskimmon påpeker overfor nettstedet at kunstuttrykk er refleksjoner av det samfunnet de har blitt til i. Man forvalter en operaarv som spenner over fire århundrer, og er fattig på verk skapt av kvinner.

— En av sjangerens store utfordringer i det 21. århundre er å bevege seg fra å være forvaltere av en rik og betydningsfull kanon av operaer som nærmest utelukkende er skrevet av døde, hvite europeiske menn, til å bli en moderne kunstform som reflekterer vår virkelighet her og nå, sier operasjefen.


LES OGSÅ: Intervju med hiphop-talentet Sebastian Zalo.

(©NTB)

ANNONCE