Nyhet

CD-spilleren fyller 30

Verdens første CD-spiller så dagens lys i Japan på denne dagen for tretti år siden.

1. oktober 1982 lanserte japanske Sony verdens første CD-spiller, som fikk navnet CDP-101. CD-spilleren ble solgt for 642 dollar, som med dagens valutakurs tilsvarer drøye 1600 dollar, altså rundt 9000 kroner.

Samtidig som CD-spilleren ble lansert, ble de første CD-platene også utgitt, og blant dem fant man selvsagt utgivelser av Mozart og Schubert, men også utgivelser av samtidens storheter, som eksempelvis Billy Joel, Pink Floyd – og Journey. Det første albumet som rent formelt ble sluppet på CD, var nettopp Billy Joels «52nd Street», som i sin tid ble utgitt i oktober 1978. Det første albumet som solgte en million enheter i CD-formatet, var Dire Straits' «Brothers in Arms», som ble utkom i 1985. Selve CD-en, derimot, hadde blitt oppfunnet noen år tidligere: I september 1976 ble den første CD-en demonstrert av utviklerne hos Sony, og i 1978 demonstrerte de en forbedring av den første utgaven. Denne CD-platen hadde hele 150 minutters spiletid.

CD-spilleren og CD-formatet fikk kritikk for å være et for dyrt medium for den gjengse musikkinteresserte, men produsentene klarte å både få ned produksjonskostnadene og vinne over publikum og kritikere, og innen fem år etter lanseringen, var CD-en det foretrukne musikkmediet i de fleste vestlige hjem, da særlig i Japan og USA. Kassetten og vinylplatene havnet på loftet, men CD-en skulle holde på sin pallplassering i bare drøye femten år til.


Tidlig på 2000-tallet kom MP3-en seilende inn som en klar konkurrent, og CD-salget stupte – fra 2000 til 2008 gikk salget av CD-er ned med hele 20 prosent, og kurven har fortsatt stø kurs nedover. I fjor gikk salget av MP3-er – hos for eksempel iTunes – forbi salget av musikk i fysiske format for første gang. I tillegg ser man at formater som på 1990-tallet ble regnet som nærmest arkaiske – som eksempelvis kassetten og vinylplaten – nå merker en svak oppgang i salget. Fremtiden er fortsatt digital, men noen fysiske formater holder fortsatt stand, altså.

ANNONCE