Nyhet

Magne Furuholmen runder femti

A-ha-medlemmet, multiinstrumentalisten og kunstneren runder et skarpt hjørne i dag, og kan om få dager smykke seg med St. Olavs Orden med tittelen ridder av 1. klasse.

På denne dagen i 1962 ble Magne Furuholmen født, og med det ble en av de viktigste frøene til norsk pophistorie sådd. Furuholmen vokste opp på Manglerud i Oslo. Magnes far, jazztrompetisten Kåre Furuholmen, spilte på sekstitallet i Bent Sølves orkester. På vei til en spillejobb i Linköping på arbeiderdagen i 1969, styrtet flyet Kåre Furuholmen satt i ved Holmen i Drammen. Alle om bord døde. Etter sigende skal ulykke ha blitt bevitnet av den ni år gamle Morten Harket, flere år før han møtte Magne Furuholmen.

I 1982 dannet Furuholmen bandet Bridges sammen med gitaristen og Manglerud-kompisen Pål Waaktaar (som senere byttet navn til Paul Waaktaar-Savoy) og vokalisten Morten Harket. Kort tid senere flyttet de til London for å søke lykken. Vel fremme i London byttet de navn til a-ha.

I 1984 hadde de spilt inn en demolåt de valgte å kalle «The Juicy Fruit Song». Senere ble låten omdøpt til «Lessons», og etter enda mer omskriving, flikking og hele tre slipp, ble låten – som nå hadde fått navnet «Take On Me» en megahit på begge sider av Atlanterhavet, og låten ble det nest mest solgte i 1985, kanskje på grunn av Furuholmens iørefallende synthmelodi. Da låten i tillegg fikk en ny og på mange måter banebrytende musikkvideo, skjøt låten til topps på Billboard-listen,  og pr. dags dato er a-ha det eneste norske bandet som har besteget førsteplassen på Billboard-listen i USA.


Den neste singelen bandet slapp var «The Sun Always Shines on TV», som til tross for at den ikke var like populær som «Take On Me», likevel bekreftet at bandet var mer enn en døgnflue. 1985 var også året da de slapp sitt første album, «Huntin High and Low».

Sammen med a-ha ga Furuholmen ut fire nye album, før de tok en pause etter utgivelsen av «Memorial Beach» i 1993.

I 1994 dannet Furuholmen bandet Timbersound, med Kjetil Bjerkestrand og svenske Freddie Wadling. I denne periode jobbet Furuholmen og resten av Timbersound mye med film, og deres låter ble brukt i filmer som blant annet «Ti Kniver i Hjertet», «Hotel Oslo» og kalkunen «1732 Høtten».


I 2004 debuterte Furuholmen som soloartist med albumet «Past Perfect Future Tense», hvor han blant annet fikk hjelp av Coldplay-medlemmene Guy Berryman og Will Champion, i tillegg til Andy Dunlop fra Travis. Hans andre soloalbum, «A Dot of Black in The Blue of Your Bliss» kom i 2008.

I 2008 startet han også bandet Apparatjik sammen med Berryman og Mew-vokalisten Jonas Bjerre. Bandet ble kjent for å fremføre nokså spektakulære og multimediale konserter, noe publikum som så deres opptreden på Orange Scene under årets Roskilde-festival kan skrive under på. Med Apparatjik har Furuholmen sluppet to album. «We Are Here» kom i 2010, mens «Square Peg in a Round Hole» kom i mars i år.

– Apparatjiks andre album er en umulig, intellektuell størrelse, som ikke minst symboliseres av tittelen på plata. Musikken er fortsatt leken, overprodusert, futuristisk og flerstemmig elektropop med filosofiske science fiction-overtoner, skrev GAFFAs Simon Christensen, og ga plata tre stjerner.


Ved siden av karrieren som musiker, er også Furuholmen en profilert kunstner. Han har jobbet innenfor en rekke medier, blant annet maleri, glass og tresnitt. Han har fått sine verker utstilt på blant annet Henie Onstad Kunstsenter og på London Art Fair. Han driver også galleriet Stolper + Friends på Tjuvholmen sammen med Hugo Opdal og Paul Stolper.

I september ble det klart at a-ha utnevnes til riddere av 1. Klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for deres innsats for norsk musikkliv, etter innstilling fra Music Export Norway. Ordenen utdeles som belønning for utmerkede fortjenester av fedrelandet og menneskeheten. Den offisielle overrekkelsen av denne ordenen vil skje på Slottet førstkommende tirsdag.  

ANNONCE