Nyhet

Dette var forløperen til den norske verdenssuksessen

GAFFA.no - alt om musikk.

Rockheim starter sin musikkhistoriske plateselskapsvirksomhet med litt av en godbit: Våkenatt, kalt «det store, tapte a-ha-albumet». Det utkom onsdag, 38 år etter innspilling.

Da samlet hele bandet Bridges, regnet som forløperen til a-ha, seg: Paul Waaktaar-Savoy, Magne Furuholmen, Viggo Bondi og Øystein Jevanord, på Rockheim.

— Det er ikke tvil om at denne perioden var veldig formativ for hvordan vi endte opp med å høres ut som a-ha. Vi har stjålet mye av oss selv fra den tiden, sa Furuholmen ifølge NRK.


LES OGSÅ: Den legendariske rockeklubben blir kastet ut av huseier.

Våkenatt er også første utgivelse på museets nye label Rockheim Musical Archives. Albumet utgis som LP i kun 700 eksemplarer, med et 16 siders hefte som inneholder bilder fra innspillingen, som tidligere ikke har vært offentliggjort.

Fra indieband til verdenssuksess


Våkenatt-innspillingen foregikk i Sound Art-studioet i Oslo i desember 1980. Bridges hadde utgitt albumet Fakkeltog tidligere samme år og nå skulle de følge opp. Men den ene mastertapen og Bondis bassgitar ble stålet fra studioet. Selv om de tapte låtene ble innspilt på ny i januar, stengte studioet før albumet var mikset.

Også i Bridges var det konflikt: Mens Jevanor og Bondi ville spille for folk, ville Furuholmen og Waaktaar bare lage nye låter. I mai oppløses Bridges, eventyret a-ha begynner, og opptakene havner i en skuff. Der lå de til høsten 2016. Da plukker Waaktaar-Savoy dem frem og mikser det.

LES OGSÅ: Dette vil folk ha på festival.


Rockhistoriker Terje Nilsen ved Rockheim var aldri i tvil, da tilbudet kom om å utgi Våkenatt, og sier i en uttalelse:

— Dette er et essensielt kapittel i norsk populærmusikks historie. Våkenatt dokumenterer overgangen fra indiebandet Bridges til verdenssuksessen a-ha. Og ikke minst står albumet kunstnerisk på egne ben, sier Nilsen og kaller det «et tidløst musikalsk mesterverk».

(©NTB)


ANNONCE