Redaksjonell

LEDER: Indie som begrep må dø

Fra i dag slutter GAFFA å bruke sjangerbegrepet «indie» i alt redaksjonelt arbeid. Vi mener begrepet er tømt for mening og sier mer om journalisters latskap enn noe annet.

Musikkhistoriker Audun Molde sier det godt i et intervju i GAFFAs eksklusive papirutgave: – Når musikkjournalister bruker ordet indie, gjør de seg til en medløper for ren og skjær markedsføring.

I samme intervju sporer han utviklingen fra da «indie» ble brukt om musikk fra uavhengige plateselskap til det vokser frem som et rotløst, estetisk DIY-begrep. Allerede i 2005 har sjangerbegrepet rukket å rakne fullstendig da Coldplay ble markedsført som «indie» og «alternative». Alternativ til hva da?

Effektivt salgstriks
Utrolig nok brukes det flittig fortsatt. GAFFAs egen innboks bombarderes med indieband som spiller alt fra mystisk Portishead-triphop, ren ballerock og fremoverlent synthpop. Begrepet har implodert og det er nært sagt ingen som vet hvilke musikalske trekk som karakteriserer denne «sjangeren», men mange tør å synse. «Annerledes», «hjemmelaget», «motkulturelt», «billig», «lavbudsjett», «sjuskete» og sikkert også tromming med sleiv og gryter og en mikrofon man fant i kottet til bestemor. Få sier det, men i realiteten kan man like greit føye til «kult», «hipt» og «interessant» i samme slengen.


Indie er ikke lenger en sjanger men et synonym for alle disse ordene. Det gjør ikke bare indie til et meningsløst latmannsbegrep, men også til et effektivt salgstriks.

Til kirkegården!
Fra i dag slutter GAFFA å bruke ordet i alt vårt redaksjonelle arbeid. Hvorfor skal vi gidde det? Vi gjør det fordi vi etterstreber bedre musikkjournalistikk. Forbudet er idealistisk. Vi lurer på hva som skjer hvis vi nekter å ta raskeste vei ut, og desperat klamre oss til tomme begrep for tidsbesparelsens skyld.

Hva skjer om all gitarbasert musikk ikke blir merkelappet indie dersom det har et litt drømmende, svevende preg? Hva skjer om ikke all hubbabubba-pop med pålagt halvskitten gitar blir indie? Hva skjer om alle hvite urbane gutteband som synger om billig cava i måneskinnslys blir indie? Hva skjer om det å kle seg som Girl in red ikke får musikken til å også lyde litt indie?


Riktig svar er at det skjer noe langt mer spennende. Å kategorisere, diskutere og leke med hva musikk minner oss om er musikkjournalistikkens eldste øvelse, men fra tid til annen leder leken hen til begrep som fester seg som et dødelig fluepapir. Lignende begrep har måttet ryke tidligere, som roots, urban og ikke minst platebransjens egne og skammelige sjangerbegrep world.

De er alle å finne på kirkegården. Det er på høy tid å gi indie samme skjebne.

 


Lederen ble først publisert i GAFFAs eksklusive papirmagasin. 

ANNONCE