Artikkel

Da Dave Grohl falt og Taylor Hawkins tok over showet: «You're gonna do it!»

GAFFA.no - alt om musikk!

I spalten Bakspeilet ser vi tilbake på noen av de kjente og ukjente øyeblikkene i musikkhistorien.

Sommeren 2015 sto Foo Fighters på scenen på Ullevi i Gøteborg. Knappe 100 meter fra scenen sto GAFFAs Daniel Horn og så på hoppet, som ikke var planlagt og hvordan kvelden ble reddet.

Frontmann Dave Grohls konstante latter gikk fra et bredt smil til et overrasket «hva i helvete skjer der?»-uttrykk. Og resten av gruppen gikk frem og så ned i avgrunnen. Noe var ikke helt som det skulle. 


Konserten åpnet med klassikeren «Everlong», og det var en ganske opplagt Dave Grohl som begeistret publikum fra første sekund. Men det var også et publikum som ikke var helt våken enda. På en eller annen måte føltes åpningen med «Everlong» og «Monkey Wrench» som å kaste perler for griser. Kanskje Dave Grohl tenkte det samme. Kom igjen nå. Et stykke inne i «Monkey Wrench» satte han kursen mot høyre side og begynte å skynde seg. Et sted underveis gikk det veldig galt og resten er moderne rockhistorie. 

Som en menneskelig supermann med gitaren i full sving, falt han – uten beskyttelse. Dave Grohls blikk var uvurderlig. «Monkey Wrench» fortsatte. Person etter person kom til unnsetning og til slutt stoppet musikken. Etter et øyeblikks usikkerhet fikk Dave Grohl utlevert mikrofonen. 

«Hey ladies and gentlemen. I love you but I think I just broke my leg. I really broke my leg.»


Sittende på gulvet nede i grøfta annonserte Dave Grohl at bandet ville returnere til Sverige når frontmannen igjen ble frisk. Samtidig sto Taylor Hawkins ansikt til ansikt med Dave da han foran en fullsatt Ullevi spurte ham om han kunne avslutte showet: «Can you do it?» Dave meddeler at han skal til sykehuset og fortsetter: «Right now, Taylor Hawkins. You’re gonna do it!" 

– Taylor Hawkins tok ledelsen og fyrte av noen partylåter som et plaster på såret. «Cold Day In The Sun» og Queen-slageren «Tie Your Mother Down». På plasen takket vi og tok imot, vi hadde ikke forventet noe annet. Og selv om Dave Grohl kom tilbake igjen, vil jeg aldri glemme denne delen. Taylor Hawkins med et blikk som oset av adrenalin, spilleglede og «show must go on» som strømmet ut av trommene. Han var en profesjonell som kunne håndtere alle deler og et ekstremt viktig tannhjul i maskineriet Foo Fighters, sier GAFFAs Daniel Horn. 

Bandet spilte låt på låt med Taylor Hawkins på vokal og trommer, og da de kom litt inn i Queen og David Bowies «Under Pressure», kom Dave tilbake og fullførte sangen med bandet. Ved hjelp av krykker kom han til scenens catwalk under konserten og opptrådte med låten «My Hero». Symbolsk som det var.


Den svenske legen som tok seg av Dave Grohl ble en helt den kvelden, men vi må ikke glemme Taylor Hawkins innsats. 

ANNONCE