Albumanmeldelse

Glimt av en artist i endring

Bak Skyene - Silja Sol

Silja Sol

Bak Skyene

Silja Sol har lagt naiviteten på hylla. Artistens femte album, Bak Skyene, ønsker ikke lenger å fundere. Hun ønsker å fortelle.

Hennes diskografi har tidligere blitt hyllet for lekenhet og kreativitet. Silja Sol har ville lekt med dyrene og klatret i trærne – nå er det mer nærliggende tematikker artisten vil ta tak i. Denne nye stemmen kler henne godt.

Albumet spenner vidt – fra et minutt til et annet blir du dratt med langt under vann i «Det vrir og vrenger seg» til langt over tretoppene i «Bak skyene». Silja Sol klarer å skape en likevekt gjennom albumet. En torpedo av euforisk melodi og til tider enkle, men også hjerteskjærende tekster gjør albumet Bak Skyene til susende glede i ørene.

I tro Silja Sol-stil holder hun det lekent med et sukk av intetsigende sannhet. Det er vanskelig å ikke kjenne seg igjen i tekstene: Noen ganger er det bare sånn. Som på «Skrubbsår»:

Eg skulle gjerne ha knust nokken glass, plukket sammen bitene og limt de på plass. Sånn e det av og til.

Strofer suser på repetisjon i ørene på åpningslåten «Skrubbsår». Det er enkelt, og det funker.

Fest for sansene
Jo lenger vi dykker, jo bedre. Man blir møtt med både blåsere og skarpe trommer, slik som på albumets tredje låt «Puls». I løpet av hele skiva er det hint til sonisk buffet. Melodier, instrumenter og lyder som tidligere har samlet støv er nå godt integrert gjennom hele albumet og gir et friskt pust til låtene. Det gir et nytt inntrykk av Silja Sol som artist - hun strekker seg enda litt lenger bort fra sin vante stil.

Med flotte fjær, fløy hun langt uten pauser, med sine sterke vingeslag.

Tekstene, her fra «Sangfugl», bruser av selvtillit og pakker betydning i hvert eneste ord ved hjelp av pauser og pust alene. Det er treig men god musikk som holder deg fast ved skuldrene og ber deg om å lytte nærme nå, fordi nå kommer det en viktig beskjed. Tematikkene på skiva er såre. Tap og sorg fletter seg sammen med glede. Sammen med rare og mystiske lyder blir det stående som en av de sterkeste låtene fra Silja Sols ellers florlette og fengende album.

Artist i endring
Når Silja Sol slipper seg løs og eksperimenterer utenfor boksen ebber det over i glimt til en artist i endring. For noen som har vært i gamet i 10 år er metamorfose uunngåelig – og eksperimentering med tekster og lyder som trosser naivitet og lekenhet er mer enn velkomment.

ANNONCE