Nyhet

Dansk politi: «Vi har mottatt en håndfull henvendelser med mistanke om doping på Roskildefestivalen»

Midt- og Vestsjællands Politi forteller at det har vært et rolig år på Roskildefestivalen

Antallet henvendelser til "Giftlinjen" fra bekymrede borgere som frykter at de kan ha blitt dopet øker generelt. Konkret fikk den danske Giftlinjen 95 henvendelser i 2015, og i 2022 var dette økt til 535. Tallene viser imidlertid ikke om danskene rett og slett har blitt mer bevisste på risikoen for doping i utelivet, eller om alle henvendelser faktisk gjelder en person som har vært utsatt for doping. Doping tilsier en person som ufrivillig og uten hans vitne får tilsatt narkotika til drikke eller mat.

Copenhell så til sammen 10 tilfeller der det var mistanke om doping i fjor, som alle fant sted i partyteltet Biergarten. Tallene kom ikke fra politiet da, men i stedet fra en Facebook-gruppe The Copenhell Family, der flere personer beskrev hvordan de plutselig var blitt syke i partyteltet, og hvor noen måtte fraktes til sykehus. Copenhell har i år fått to henvendelser fra gjester som via en test har fått påvist at de har inntatt narkotika uten å være klar over det. Festivalens booker og direktør, Jeppe Nissen, sier i en skriftlig kommentar til Kulturmonitor at festivalen har trappet opp innsatsen siden de mange sakene i fjor.

"Vi er fryktelig triste over det, for etter flere saker i fjor har vi intensivert innsatsen mot problemet".


Vanskelige saker
Danmarks største festival, Roskildefestivalen, er nettopp avsluttet, og GAFFA har derfor spurt Midt- og Vestsjællands Politi om de har fått noen henvendelser om doping i år på festivalen.

– Vi har i alle fall fått en håndfull henvendelser der det er mistanke om doping. Det dreier seg om fem-seks stykker. Det er ikke så ille. Det har faktisk vært en ganske rolig Roskildefestival i år. Vi har ikke hatt så mye å gjøre strafferettslig, sier visepolitiinspektør Kim Løvkvist og legger til:

– Vi satser tross alt på dette feltet, og har et godt samarbeid med samaritanene, sykehuset og rettsmedisinerne og så videre, og vi har heldigvis ikke hatt så mange saker i år.


Ifølge Kim Løvkvist er dette noen vanskelige saker å bringe til politiet fordi det ofte ikke er mye bevis å gå etter.

– Dette er noen vanskelige saker for oss å håndtere rent kriminelt. Det er vanskelig å finne bevis for så store fester, hvor folk konsumerer mange forskjellige ting, og hvor man kan miste kontrollen, og i noen tilfeller kan man få alkoholforgiftning selv og blackout, der man ikke vet hva som har skjedd. I andre tilfeller kan du ha fått noe i drinken, men det kan være vanskelig å skille mellom hva som faktisk har skjedd. Anmelderen kan ofte ikke huske det selv, og det er kanskje ingen vitner. Så det er utrolig vanskelig for oss å finne en mistenkt. Spesielt på en stor festival hvor det er mye folk.

Roskilde tiltrekker seg rundt 130 000 gjester hvert år, og inntar derfor plassen som landets fjerde største by, mens festivalen pågår. Derfor har ikke politiet fått et stort antall henvendelser, mener Kim Løvkvist, med tanke på festivalens størrelse. Men siden stoffene ikke kan spores i blodet over spesielt lang tid, er det viktig at du kontakter politiet så raskt som mulig dersom du mistenker at noen kan ha forgiftet drikken din.


Vi tar selvfølgelig sakene på alvor. Vi lager rapport, tar noen blodprøver og undersøker sakene. Men du bør kontakte oss så snart som mulig hvis det er mistanke. Dette er flyktige stoffer, så du bør ikke la dem stå for lenge. Da blir det enda vanskeligere for oss. Så du bør kontakte oss innen sju dager, avslutter visepolitiinspektør ved Midt- og Vestsjællands Politi, Kim Løvkvist.

I dag bedømmes doping som enkel eller alvorlig vold. Graden avhenger av hvilke stoffer som er brukt, mengden og konsekvensene for offeret. I mars 2023 fremmet partiet SF et forslag til det danske parlamentet om å innføre en selvstendig bestemmelse om doping i straffeloven. Forslaget endte imidlertid med å bli forkastet, da 69 stemte mot mens 39 stemte for.

Giftlinjen skriver på sine nettsider at dersom du "mistanker om doping kan du ringe Giftlinjen på (+45) 82 12 12 12 for å få en risikovurdering av om innleggelse er nødvendig. Opplever du nedsatt bevissthet eller problemer med å puste må du ringe 112 mhp. rask hjelp". Giftlinjen anbefaler også at du aldri lar drikken stå uten tilsyn.


Redaksjonen har henvendt seg til Roskilde Festival for å høre hva de selv gjør for å hindre doping, og venter fortsatt på svar.

LES OGSÅ: Roskildefestivalen og Aurora donerer 500.000 DKK til danske Sex & Samfund

ANNONCE