Nyhet

Damo Suzuki er død

Den japanske musikeren Kenji Suzuki, bedre kjent som Damo Suzuki, har gått bort. Han var 74 år gammel.

Damo Suzuki er mest kjent som frontfiguren i det tyske krautrock-bandet Can, som oppnådde suksess tidlig på 70-tallet.

Suzuki ble født i 1950 i Japan, men flyttet snart til Europa, hvor han som tenåring livnærte seg som gatemusiker. Da Can lette etter en ny sanger etter at Malcolm Mooney forlot bandet etter debuten Monster Movie, gikk spørsmålet til Damo som ikke nølte. Samme kveld som han ble spurt, spilte han live med bandet, og det ble en kortvarig, men vellykket turné som resulterte i tre album mellom 1970-1973. Disse årene regnes ofte som bandets storhetstid da de ga ut Tago Mago, Ege Bamyasi og Future Days. Suzuki var kjent for å ofte improvisere tekstene med sin egensindige stemme.

Etter årene med Can forlot han musikkbransjen midlertidig i et tiår. Men at han allerede hadde gjort inntrykk på andre musikere kan ses i låter som The Falls I Am Damo Suzuki, som ble utgitt i 1985. Da hadde Damo også rukket å komme tilbake til musikken i en ny konstellasjon. I 1996 ble rockegruppen The Mooney Suzuki dannet til hans ære, dette da bandnavnet var en hyllest til Cans to første sangere.


Suzuki ble diagnostisert med tykktarmskreft i 2014 og ble fortalt at han hadde ti prosent sjanse for å overleve. Han fikk behandling, men nå ti år senere har flere kilder, deriblant Stereogum, bekreftet musikerens død 9. februar. I 2022 kom dokumentaren Energy der han reflekterte over livet sitt mens han konfronterte sykdommen sin. Hans siste studioalbum, Arkaoda, ble også gitt ut i år.

«Hans grenseløse kreative energi har rørt så mange over hele verden», skriver etiketten Spoon Records på Instagram.

"Damos snille sjel og frekke smil vil for alltid bli savnet. Han vil bli med Michael, Jaki og Holger for en flott jam!", skriver de så, med henvisning til de andre avdøde Can-bandmedlemmene.


ANNONCE