Nyhet

Seks sanger du (kanskje) ikke visste var coverlåter

GAFFA.no - alt om musikk!

Kansje du visste disse fra før, kanskje ikke. Her får du en liste med seks låter, som alle er coverlåter. 

Musikere står alltid på skuldrene til andre musikere. De er inspirert av hverandres lydunivers og tekster, og til tider er de så inspirert av et nummer at de rett og slett må lage sin egen versjon. Det finnes et hav av coverlåter der ute, ofte av varierende kvalitet. Her får du imidlertid seks coverlåter som har festet seg så kraftig at man kan komme til å tro at de faktisk er originaler. 

1. Guns N'Roses - Knocking On Heaven's Door


Denne rockeklassikeren er en av de store rockeballadene fra 90-tallet og en sang som mange forbinder med det amerikanske rockebandet Guns N´ Roses, sangen er opprinnelig skrevet og utgitt av Bob Dylan, som skrev sangen til westernfilmen Pat Garrett and Billy the Kid fra 1973.

Hør originalen her: 


Og coverlåten her:

2. Toploader - Dancing In the Moonlight


Det engelske bandet Toploader ga i 2000 ut sin versjon av sangen «Dancing in the Moonlight», som med sine dansbare toner ble en verdensomspennende hit. Vi må imidlertid helt tilbake til 1972 for å finne originalen, som ble gitt ut som singel av den fransk/amerikanske rockegruppen King Harvest.

Hør originalen her:


Hør coverlåten her:

3. Johnny Cash - Hurt


«Mannen i svart» aka Johnny Cash har med sin unike stemme og evne til å fortelle historier skrevet seg inn i musikkhistorien. Sporet «Hurt», som Cash ga ut i 2002, ble en av de siste sangene fra ham før hans død i 2003. Til tross for at Cashs DNA ser ut til å være overalt på dette sporet, er det et cover som opprinnelig er skrevet av Trent Reznor fra det amerikanske bandet Nine Inch Nails og utgitt i 1994.  

Hør originalen her:


Hør coverlåten her:

4. The Beatles - Twist and Shout


Sangen «Twist and Shout» bringer automatisk tankene til The Beatles, som iført matchende dresser og hestehaler får tenåringsjenter til å hvine med full kraft fra lungene. Denne «Beatles-hiten» ble imidlertid opprinnelig spilt inn av r&b-gruppen The Top Notes i 1961, og ikke nok med det, The Beatles' versjon er inspirert av den amerikanske musikkgruppen The Isley Brothers' coverversjon fra 1962. Så her er det snakk om coverlåter til coverlåter, men det gjør det definitivt ikke mindre vellykket.

Hør originalen her:


og coveret her:

5. Whitney Houston - I Will Always Love You


Den flotte stemmen som Whitney Houston hadde kunne garantere å gi selv de mest hardkokte typer gåsehud. I filmen The Bodyguard fra 1992 med Houston og Kevin Costner i hovedrollene sang hun seg inn i alles hjerter, der spesielt opptredenen hennes med låten «I Will Always Love You» har oppnådd en nærmest ikonisk status. Sporet er imidlertid skrevet og utgitt av ingen ringere enn countrylegenden Dolly Parton, som nok må innrømme at hennes versjon har endt opp med å stå i skyggen av denne coverlåten.

Hør originalen her:


Hør coveret her:

6. Billy Ray Cyrus - Achy Breaky Heart


Fra en countrystjerne til en annen. Billy Ray Cyrus slo virkelig igjennom med debutalbumet Some Gave All fra 1992, hvor låten «Achy Breaky Heart» var å finne, og ble som kjent en kjempehit verden over. Året før ble sangen imidlertid gitt ut av The Marcy Brothers, men under en annen tittel, «Don't Tell My Heart». 

Hør originalen:


Hør coveret her:

ANNONCE