Nyhet

Ny politianmeldelse mot Tidal

GAFFA.no - alt om musikk.

GramArt følger i TONOs fotspor - og går til politianmeldelse av strømmetjenesten etter Dagens Næringslivs avsløringer om juks med lyttertallene.

Tidligere denne uken kom nyheten om at TONO hadde levert inn anmeldelse til Økokrim av strømmetjenesten Tidal. TONO ivaretar rettighetene til opphavspersonene bak musikken. Når en sang spilles, får artisten og komponistene mest penger, men også om lag 12 prosent av pengene går til den som eier opphavsrettighetene til musikken. Disse pengene samles inn av TONO og dens søsterorganisasjoner over hele verden.

LES OGSÅ: Tidal henger etter med utbetalinger til artistene.


Nå har også artistorganisasjonen GramArt, som er landets største interesseorganisasjon for norske artister med 3.000 medlemmer over hele landet, fulgt TONO i saken.

Vil komme til bunns i hva som har skjedd

I en pressemelding onsdag ettermiddag melder GramArt at organisasjonen i dag leverer inn en anmeldelse av det Jay-Z-eide selskapet til Økokrim.


— På bakgrunn av den informasjonen som har kommet frem i Dagens Næringsliv og den underliggende forskningsrapporten fra NTNU den siste uken, har GramArt besluttet å anmelde Tidal. Det er viktig for oss å komme til bunns i hva som har skjedd, og vi ønsker en full gjennomgang av Tidals strømmetall. GramArt ser alvorlig på anklagene som er blitt fremsatt, og vi må på vegne av våre medlemmer handle på bakgrunn av disse, sier daglig leder i GramArt Elin Aamodt.

LES OGSÅ: Derfor er filmmusikken til «Deadpool 2» historisk.

— Hvis avsløringene i DN medfører riktighet er dette et grovt tillitsbrudd. Vi ønsker med denne anmeldelsen å få alle fakta på bordet. Hvis gjennomgangen viser at det har foregått en manipulasjon av strømmetallene som har gått utover våre medlemmer, vil vi iverksette tiltak for å sikre at våre medlemmer får det de har krav på. Uavhengig av om det foreligger grunn til erstatning, er det prinsipielt svært viktig for GramArt å få klarhet i hva som har skjedd på vegne av våre medlemmer, fortsetter Aamodt.


Kan ha forfalsket lyttertall

Dagens Næringsliv avslørte i forrige uke at Tidal kan ha forfalsket lyttertallene for artistene Beyoncé og Kanya West (bildet). Jay-Z, som er gift med Beyoncé, kjøpte opp Tidal i 2015. Kanye West har fra starten vært en av de mest kjente artistene i stallen til Tidal og en nær venn av Jay-Z.

Ifølge materialet til DN har Tidal manipulert avspillingene med de to artistene mer enn 320 millioner ganger, noe som har gitt dem mer penger på bekostning av de andre artistene som blir avspilt via Tidal.


LES OGSÅ: Programmet til årets Musikkfest Oslo er klart.

I pressemeldingen skriver GramArt avslutningsvis at de siden strømmetjenestene ble lansert har krevd åpenhet og transparens om hele strømmeøkonomien.

Også FONO, foreningen for norske uavhengige plateselskaper, besluttet å anmelde Tidal, skriver Dagens Næringsliv onsdag.


ANNONCE