Nyhet

GAFFA rangerer Øya-aktuelle Lykke Li sine studioalbum

GAFFA.no - alt om musikk.

Fra et noe forsiktig og minimalistisk debutalbum, til et mer vågalt og kontemporært preg ti år senere - vi rangerer Lykke Li sine studioalbum.

De siste to årene har Lykke Li blitt mamma, mistet en forelder, separert seg og jobbet frem et fjerde album. Den svenske popsangeren har hatt en travel hverdag siden karrieren for alvor ble «kickstartet» i 2008. I kveld opptrer hun som en av flere headlinere på årets utgave av Øyafestivalen.

LES OGSÅ: Festival avlyser konserter på grunn av uvær.


I den forbindelse har vi valgt å rangere hennes hittil fire studioalbum. Hva er hennes beste utgivelse? Her har du GAFFAs konklusjon:

4. Youth Novels (2008)


Da Lykke Li debuterte med sin første fullengder for ti år siden, kunne man lese omtaler som sa at musikken minnet om Feist. Dette er kanskje ikke så rart. Dystre vibber, en små-funky produksjon og lettbeinte refrenger er bare noe av det artistene har til felles rent musikalsk.

Med Youth Novels leverte Lykke Li et solid, velarbeidet og ikke minst interessant album som trekker på de mer undervurderte aspektene ved indiepop.

Tidvis mangler tekstene fokus, og låtene bærer preg av en usikkerhet som viser at Lykke Li ikke helt har funnet ut av sitt musikalske uttrykk. Dette i form av at hun holder en relativt lav profil gjennom hele albumet, og begrenser seg selv til et noe repeterende repertoar. Likevel er det på mange måter en vakker debut. (MLA)


3. So Sad So Sexy (2018)

Det nyeste tilskuddet til Lykke Lis katalog er kanskje også det mest overraskende, i hvert fall sjangermessig. Etter et lengre avbrekk fra rampelyset, ga Lykke Li i år ut So Sad So Sexy, en tilbakekomst som muligens høstet like mye ris som ros.


Mørket og melankolien er fortsatt til stede, men har fått et kontemporært strøk av R&B-rytmer. Med en tittellåt så inderlig at den gir gåsehud, og en gjennomført produksjon, er dog So Sad So Sexy et velkomment tilskudd, til tross for at nostalgikere nok savner det klassiske Lykke Li-lydbildet. (AHK)

2. I Never Learn (2014)


«Er du på utkikk etter soundtracket til et stygt brudd, er det lite som vil gjøre jobben bedre denne våren enn I Never Learns samling med powerballader glasert med drønnende trommer, hylende strykere og en av Skandinavias sterkeste og mest karakteristiske stemmer.»

Dette uttalte GAFFAs anmelder Eskil Olaf Vestre om Lykke Lis tredje studioalbum i 2014. Undertegnede stiller seg bak denne uttalelsen, og mener at albumet er det mest insisterende og hjerteskjærende i Lykke Lis katalog hittil.

Til tross for et par krydderfattige låter og klisjéer innimellom, er det vel verdt en andreplass. (MLA)


1. Wounded Rhymes (2011)

Lykke Lis andre utgivelse Wounded Rhymes er fortsatt artistens sterkeste utgivelse til nå. Albumet, som ble sluppet i 2011, høstet fremragende kritikk for mektig og sårbar lyrikk, og bekreftet også de karakteristiske trekkene vi har lært å forbinde med den svenske sangeren.


Ikke bare inkluderer Wounded Rhymes en rekke storslagne hits, som I Follow Rivers. Det viser også en dybde og musikalsk kompleksitet. I spillet mellom fantasi og virkelighet skaper Lykke Li sitt eget soniske univers fylt med like deler håp og mørke, og det er dette som har gjort Lykke Li til den artisten vi kjenner i dag. (AHK)

LES OGSÅ: Se konserter fra Øya direkte.

Uenig med rangeringen? Gi oss gjerne beskjed om hvordan du ville rangert Lykke Li sine studioalbum i kommentarfeltet under artikkelen eller på GAFFAs Facebook-side.


Lykke Li spiller på Øyafestivalens største scene Amfiet i kveld klokken 21.30.

ANNONCE