Nyhet

Punk-klassiker fyller 40 år

GAFFA.no - alt om musikk.

På denne dag i 1977, for 40 år siden, slapp det britiske punkbandet Sex Pistols sitt klassiske og eneste offisielle album Never Mind The Bollocks.

Den kontroversielle kvartetten hadde allerede før debutalbumet gjort seg kjent som et av Englands mest bråkete band, og hadde også rukket å bli sparket av plateselskapet EMI.

LES OGSÅ: Raser mot fotograf.


Never Mind The Bollocks ble gitt ut på Virgin Records og forandret rockelandskapet. Gruppen hatet den polerte og massive 70-tallsrocken og ble en av de ledende aktørene i den spirende punkbevegelsen. Med sin DIY-skranglete rock og galskap tok de Storbritannia med storm. De spyttet, bannet og skapte rabalder uansett hvor de dro.

Artikkelen fortsetter under videoen.


Den britiske rikskringkasteren BBC vegret seg for å spille antimonarki-hiten God Save The Queen fra Never Mind The Bollocks, og flere andre medieselskap forbød låten. Bandet slapp singelen 27. mai 1977, samtidig som dronning Elizabeth feiret 25 år på tronen. Bak bandet sto PR-strategen og den kontrollerende manageren Malcolm McLaren.

LES OGSÅ: De to norske artistene dukker opp i Hollywood-storfilm.

John Lydon (Johnny Rotten), Steve Jones, Paul Cook og Glen Matlock startet Sex Pistols i 1975. Sistnevnte ble senere erstattet av Sid Vicious på bass. Bare tre år senere ble skandalebandet oppløst. De har senere kjørt flere gjenforeningsturnéer, men da uten Sid Vicious som døde av en overdose i 1979. Bandet besøkte Norge to ganger i 1977 (Oslo og Trondheim) og i Tromsø under Døgnvillfestivalen i 2008 (da med originalmedlem Matlock tilbake på bass).


I tillegg til God Save The Queen inneholder Never Mind The Bollocks den nesten like kontroversielle Anarchy In The U.K. Omverdenen var sjokkerte over det unge bandets sinne, frekkhet og image. Men på mange måter kan punkens fremvekst sies å være et svar på samtidig dårlige jobbutsikter og den konservative foreldregenerasjonens moralisme.

ANNONCE