Nyhet

Roskilde får kraftig kritikk etter å ha booket kontroversiell frontmann

GAFFA.no - alt om musikk.

Det er metal-bandet Scour som er i søkelyset når festivalen nå blir kritisert.

Roskilde Festival offentliggjorde for noen dager siden flere nye navn til neste års festival, blant annet metal-bandet Scour, hvor Phil Anselmo (bildet) er vokalist.

Dette får Roskilde nå kritikk for, på grunn av kontroversen rundt den amerikanske frontmannen. På en konsert i 2016 gjorde han nemlig en nazi-hilsen på scenen og kom med «white power»-utrop.


LES OGSÅ: Intervju med mannen bak årets kanskje sterkeste album.

Etter episoden kom Anselmo med en offisiell unnskyldning, men hendelsen fikk likevel konsekvenser. Det andre bandet han spiller i, metalbandet Down, fikk for eksempel avlyst en rekke konserter. I tillegg var det mange i bransjen som fordømte det som skjedde.

— En spøk


Hendelsen ble fanget på video og lagt ut på YouTube, men Anselmo, som også har en fortid som vokalist i Pantera, sa at det hele var ment som en spøk. Han forklarte også hendelsen med at det hadde vært mye hvitvin backstage.

Machine Heads Rob Flynn la deretter et motsvar ut på YouTube, som gjorde at Anselmo trakk sitt forsvar – og unnskyldte.

Artikkelen fortsetter under videoen.

I forbindelse med kritikken av ukas slipp har GAFFA snakket med musikkansvarlig for Roskilde, Anders Wahrén.


Hva svarer dere de mange som har kritisert valget om å booke Scour og Phil Anselmo til Roskilde Festival 2018?


— Jeg går ut fra at de du henviser til kritiserer Phil Anselmos oppførsel og person, og at det ikke er bandet. Scour er ikke politiske på noen måte eller talerør for det Phil Anselmo var innblandet i i en episode i 2016. Men jeg synes selvfølgelig at det er forståelig at det er noen som reagerer voldsomt på det han har gjort. For oss er det viktig å se på bandet Scour og se om de står for noe vi ikke kan stå inne for. Og så må man også se om det er å gi en mann et talerør for holdninger vi ikke kan stå inne for.

LES OGSÅ: «Stranger Things»-skuespiller satser på musikkarrieren.

— Han uttalte seg etter episoden i 2016, og vi ser på den sterke avstanden han tok, de forklaringene han har forsøkt å komme med, men mest av alt det faktum at han angrer inderlig, har bedt om tilgivelse og bedt om at få en sjanse til. Det viser for oss at det ikke er en holdning han står bak. Det er ikke fordi han er rasistisk eller nazistisk anlagt, og det er ikke en politisk overbevisning han er ute og snakker om eller sympatiserer med.


Var det noe dere overveiet før bookingen fant sted med tanke på deres equality-temaer og tiltak – at han er en kontroversiell profil?

— Ja, det er klart, vi overveier alltid, hvis der er slik at det er noen kjente ting som hefter ved de artistene vi jobber med. Det mener jeg vi er nødt til å ta stilling til. Men jeg synes at forskjellen ligger i om bandet eller artisten eller kunstneren - det kunne jo også vært en visuell kunstner eller noen andre vi jobbet med - i deres virke støtter en eller annen politikk som er ytterliggående og radikal, og som vi ikke kan godta.

LES OGSÅ: Hvorfor booke band som ikke har «et navn»?


Etter kritikken har Roskilde også kommet med en offisiell forklaring på sin egen hjemmeside.

ANNONCE