Nyhet

10 konserter du ikke kan gå glipp av på Bergenfest

Klar for høydepunktet i den vestlandske festivalsommeren? Her er våre anbefalinger på programmet.

Klar for høydepunktet i den vestlandske festivalsommeren? Her er våre anbefalinger på programmet.

Siden 2012 har Bergenfest blitt avholdt hver juni måned på Bergenhus Festning - perfekt beliggende ytterst på Bryggen i Bergen. Festivalen har likevel røtter lenger tilbake til Ole Blues og intime klubbscener i Bergen sentrum før den ble vestlandets viktigste utendørs musikkfestival med internasjonale verdensstjerner som hovednavn.

LES OGSÅ: Alice Cooper klar med sitt første nye album siden 2011.


GAFFA er selvfølgelig på plass i Bergen denne uka og dekker festivalen hver dag med anmeldelser og artistintervjuer - og her er våre tips om konserter du ikke kan gå glipp av under festivalen.

Whitney: Bastionen, onsdag klokken 16:30

Chicago-bandet Whitney var kanskje en av de største indie-hypene internasjonalt i fjor. Bandet oppsto etter at Max Kakacek og Julien Ehrilch tok farvel med sitt forrige band Smith Westerns i 2015, og på de knappe to årene bandet har eksistert har de hatt en usedvanlig bratt kurve. Det forfriskende minimalistisk produserte albumet Light Upon The Lake og singelen No Woman var å finne på stort sett alle kredible oppsummeringslister i slutten av 2016, og i tillegg har de opparbeidet seg et solid rykte som liveband.


I år skal de innom både Glastonbury og Rock Werchter, men først venter Bergenfest. En konsert med Whitney sies å være en intim og dempet affære, kombinert med en god dose humor og mulig en av de reneste falsettstemmene i dagens musikklandskap.

Liam Gallagher: Plenen, onsdag klokken 22:30


Det er få konserter det er knyttet mer forventninger til på årets festival enn Oasis-vokalisten sin første opptreden på norsk jord som soloartist. Hans bror, Noel, har for lengst bygd en innholdsrik solokarriere. Liam har de siste årene brukt mest tid på det nå nedlagte Oasis-spøkelset Beady Eye, og å, vel, være Liam.

Når han nå debuterer i soloformat på et knippe av verdens største festivaler er altså «lille» Bergen på lista, og dette er muligens den opptredenen på Bergenfest med størst spenningsmoment og tilhørende fallhøyde. Uansett ryktes det at en del Oasis-klassikere kommer til å være på setlista, så en konsert for bøkene blir det nok uansett.


Slaves: Magic Mirrors, onsdag klokken 00:15

Onsdag er blitt proklamert som britpopdagen. Med gamle frontfigurer fra 90-tallets storheter. Kvelden avrundes med den energiske duoen Slaves i intime Magic Mirrors. Her blir det garantert varmt, trangt og fuktig. Slaves fra Maidstone i Sør-England leverer deilig, små skitten punkrock. Med kun elektrisk gitar og trommer hamrer de løs og leverer låter med hard, ondskapsfull erkebritisk sound.

Bandet har gitt ut to album siden de startet i 2013. Debutalbumet Are You Satisfied? kom i 2015 og beviste at bandet kunne levere tette og intense låter. Populariteten til bandet vokste og de returnerte med oppfølgeren Take Control i 2016.

Sigrid: Bastionen, torsdag klokken 16:45


Det gikk mye gjetord om Sigrid i ukene før bransjefestivalen Vill Vill Vest i fjor, og ålesundingen leverte så det holdt. Det var majestetisk popstorhet uten sidestykke, og en av de få konsertene foruten Miss Tati de siste årene som har gitt untertegnede anløp til tårer i øynene. Det er ikke uten grunn at Sigrid Raabe nå er klar for Europas største festial, Glastonbury, med hele 175.000 besøkende. Heller ikke at Elton John er fan eller at en samlet musikkverden har lagt sin elsk på artisten.


LES OGSÅ: GAFFA anbefaler ukas viktigste konserter.

Don't Kill My Vibe er en latterlig herlig låt, resten av katalogen hennes er råflott. Vi gleder oss til å bli rørt av mektig pop atter en gang på Bergenfest-torsdagen.


Store P: Plenen, fredag klokken 18:30

Store P er en sånn type artist som plutselig dukker opp på radaren til folk flest helt ferdig utviklet. Etter mange år i Bergens undergrunn, via den legendariske rapgruppen A-Laget og som live-DJ for Lars Vaular, har Store P sakte men sikkert bevist sin verdi som produsent, låtskriver og vokalist. Debutalbumet Regnmannen er allerede en ubestridt klassiker i norsk hiphop, og oppfølgeren Rommet er ifølge ryktene enda drøyere. Store P sin reise fra kuriositet på den bergenske hiphop-scenen til å bli en av landets mest banebrytende og karismatiske artister er nærmest et eventyr å regne. De som visste, visste at det bare var et spørsmål om tid.

Det er noe «full sirkel-aktig» over det faktum på at Store P nå tar steget opp på scenen på Bergenfest på egne premisser. Denne konserten er det definitivt verdt å få med seg om du liker eksistensialistisk rap, følsomme auto-tune hooks og hard 808. Og hvem gjør ikke det?

Gabrielle: Bastionen, fredag klokken 22:00


Gabrielle Leithaug fikk nylig sin rennesanse etter at låten 5 Fine Frøkner ble lydspor på folkefarsotten «Skam» på NRK, nesten tre år etter at låten kom ut.


Bergensartisten har alltid vært sterk på å produsere solide enkeltlåter og ofte rundspilte landeplager. Hvem nynner vel ikke fortsatt på Ring Meg i ny og ne? Tidligere i år kom hun med singelen Vekk Meg Opp, som seg bør og hør også var en solid landeplage. Låten fikk også hyggelig omtale av kritikerne.

Gabrielle er et perfekt navn for en fredag på Bergenfest, med høy allsang- og hitfaktor på Bastionen.


Nikki Lane: Magic Mirrors, lørdag klokken 15:15

En Bergenfest uten en solid, men kanskje ikke så stor dose country ville vært uvanlig. Og årets utgave byr også på sitt. De fleste vil nok få dekket sitt største behov når amerikanske Nikki Lane inntar Magic Mirrors lørdag ettermiddag, lenge før man egentlig har kommet helt i gang med dagen er det klart for en solid dose med amerikansk country på festningen. Nikki Lane kalles ofte «the first lady of Outlaw country». Med en samling av brennende melodier og rotløs alternativ country har hun skaffet seg et godt navn hjemme i statene.

Hennes tredje album, Highway Queen, ble sluppet tidligere i år og hun skuffet ikke. Her leverer hun akustiske låter det nærmest ryker av og man kjenner støvet fra Nashvilles gater kile i halsen. Får hun frem den samme stemningen i Bergen?

John Olav Nilsen og Nordsjøen: Bastionen, lørdag klokken 17:30


John Olav Nilsen og Nordsjøen lørdag kveld blir uten tvil årets største hjemmeseier i Bergen. Forvent trøkk fra første strofe. Forvent høy allsangfaktor og ditto partystemning når bergensrockens store helt gjør sin første store konsert i hjembyen siden gjengen takket for seg i 2013. Denne gangen har Nilsen tatt med seg Nordsjøen, som kom ut av asken etter Gjengen. Da Nilsen annonserte sin oppstandelse i vinter tok det hele landet med storm. De første konsertene solgt ut på rekordtid og debutalbumet mottok stående ovasjoner fra et samlet musikkpoliti.


LES OGSÅ: Nå vil John Olav Nilsen vinne hjerter på nytt.

En konsert med John Olav Nilsen & Nordsjøen vil selvsagt også by på gamle favoritter, fortvil ikke. Vi vil nok få både Hull I Himmelen og Diamanter Og Kirsebær, mens trærne rundt Bastionen vil svaie i takt med publikums elleville dans foran scenen.


Myra: DNB-Scenen, lørdag klokken 19:30

Bergensartisten Regina Tucker, under artistnavnet Myra, dukket brasende opp fra intet i fjor høst med den herlige r&b/rap-låten Hold An. Låten er en melodisk opplevelse der den lavmælte og nesten hviskende intense røsten hennes bærer en sterk tekst videre. Refrenget klistrer seg på hjernen.

Da låten kom ut på Soundcloud i slutten av oktober hadde hun akkurat flyttet til Oslo, og selv om den egentlig planlagte EP-en har latt vente på seg har 22-åringen blant annet samarbeidet med kompis Lars Vaular på Ventet på Deg og Linni på Skee-Lo Ting. For låtene sine har hun til nå kunne høste lovord fra både Dagbladet, Dagsavisen og Bergens Tidende.


Ikke vær redd for å kaste deg på hypen, for det ligger an til en spinnvill konsert når bergensartisten kommer hjem. Debutalbumet skal ifølge tidligere intervjuer komme i løpet av året, så hun har nok garantert klart mer enn de 4-5 skissene hun presenterte i tillegg til Hold Anby:Larm tidligere i år.

Halsey: Bastionen, lørdag klokken 22:15


Dette bør ikke være en artist som trenger særlig introduksjon. Sammen med The Chainsmokers bikket eksentriske Halsey nettopp en milliard avspillinger på Spotify med låta Closer, og den er nå den andre mest avspilte låten på strømmetjenesten noensinne.

22-åringen har i tillegg rukket å lage to fullverdige plater og en rekke singler i tillegg til monsterhiten. Timingen på hennes nyeste plate Hopeless Fountain Kingdom kunne heller ikke vært bedre, for den er rykende fersk. Bergen blir faktisk en av de første mulighetene til å se Halsey bevise hvorfor hun er av verdens mest aktuelle stemmer akkurat nå.


Legg gjerne igjen en kommentar under artikkelen eller på vår Facebook-side om hvilke artister og band du ser mest frem til å oppleve på Bergenfest - og hvorfor.

ANNONCE